Ontspullen, opruimen, Marie Kondo’en, behalve dat het je huis netter en overzichtelijker maakt, kan het ook inzichten in de rest van je leven geven, die heel belangrijk zijn.
Het was één van de eerste dingen die ik weer kon, na wandelen, tijdens mijn burn out: mijn huis uitmesten. Destijds was het een behoorlijk onderdeel van mijn helingsproces, schrijf ik ook in mijn boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’. Het was zo simpel. Bekijken welke spullen je nog dienen en welke niet meer. Handdoeken op kleur sorteren. Het was belangrijk voor me om iets te doen waar ik niet te veel hersenruimte voor nodig had, iets wat ik met mijn handen kon doen en wat toch een klein beetje zin had. Opruimen, dingen uitmesten, sorteren, weggeven, het gaf een goed gevoel.
Terwijl ik bezig was met mijn handen, kwamen er gedachten vrij
Interessant was, dat er toen, tijdens het opruimen in mijn burn out periode, ook iets anders gebeurde. Als je activiteiten onderneemt waarbij je niet te veel met je hoofd bezig bent, gaan bepaalde hersendelen gaan samenwerken die zorgen voor nieuwe inzichten, reflectie en het bedenken van oplossingen (ook dit komt aan de orde in ‘NIETS’). Dit samenwerkende systeem wordt de ‘default network modus‘ genoemd. Met de spullen die mijn huis verlieten, maakte ik ook steeds meer, beetje voor beetje, mijn hoofd overzichtelijker, opgeruimd. Doordat ik zo bezig was met mijn handen en dus eigenlijk uit mijn hoofd en in mijn lijf kwam, kwamen er gedachten vrij, die eigenlijk ook zorgden voor een grote schoonmaak in mijn hoofd. Het ontspullen leek wel een metafoor. Wat kon er weg in de rest van mijn leven? Welke denkbeelden hadden me die burn out in gekregen? Waaraan hield ik onbewust vast?
Ik wilde liever oprecht kiezen voor iets dan dat het me overkwam
Ooit las ik de quote van William Morris: ‘Don’t keep anything in your house that you don’t believe to be useful of beautiful.‘ De laatste tijd zijn we weer aan het kijken wat qua spullen, weg kan of kan blijven. Zowel mijn lief als ik hebben liever iets minder spullen die we waarderen, dan meer spullen die we niet waarderen. Maar zoals zo veel mensen, hadden we thuis dingen die we niet gebruikten, die incompleet waren, die kapot waren, of waarvan we ons afvroegen wat de toegevoegde waarde nog was. ‘Laten we gewoon eens alles uitzoeken’, zei mijn lief een maand of wat geleden.
MEER LEZEN: ONTSPULLEN? MET DEZE 5 HANDIGE TIPS LUKT HET ALTIJD!
Het ontspullen gaf me de mogelijkheid kritisch naar mijn leven te kijken
Het deed me dus denken aan die tijd tijdens mijn burn out, dat mijn hoofd ook leger werd tijdens het opruimen. Het ontspullen gaf me ook dit keer weer de mogelijkheid om kritisch naar de rest van mijn leven te kijken. Sommige gewoontes sluipen er namelijk telkens in, net als dat je telkens opnieuw Tupperware bakjes vindt in je kast. Pleasen bijvoorbeeld. Of te laat registrerend dat iemand mijn grenzen over gaat. Mijn ontspullen was deze keer een mooi moment om in mijn hoofd tegelijkertijd na te lopen hoe ik dacht over de rest van mijn leven.
Het is mijn verantwoordelijkheid om regelmatig naar mijn leven te kijken
Ik ben eigenlijk heel tevreden, constateerde ik. Ik leef bijzonder bewust. Inderdaad, dat pleasen blijft een dingetje, vooral als het druk wordt, wordt het voor mij een valkuil. Evenals dat als ik het druk heb, ik weinig weerstand heb tegen (negatieve) prikkels van buitenaf en daar goed op moet letten. Tijdens het opruimen realiseerde ik me dat ik die gewoontes ook nu weer gewoon weer als vanouds mocht omdraaien. Mijn eigen huis, mijn eigen leven, mijn eigen energieveld is van mij. Het is mijn verantwoordelijkheid om hier regelmatig naar te kijken. Om de boel op orde te houden, zodat het niet weer een rommeltje wordt. Ik kijk naar mijn leven zoals ik naar mijn huis kijk: is dit wat ik wil? Ongemerkt was er weer wat in mijn leven gekomen that I didn’t believe to be useful of beautiful. En nu was het tijd om dat, net als bepaalde spullen, liefdevol te laten gaan.
Last van stress of burn out? Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader, die bovenstaande artikel schreef. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.
Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek – lees hier een preview – kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw en wordt vergeleken met ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert.
LEES OOK: HOE MARIE KONDO NIET ALLEEN JE HUIS MAAR OOK JE HOOFD OPRUIMT…