Dit leerde ik over mijn leven toen ik ging ontspullen

Ontspullen, opruimen, Marie Kondo’en, behalve dat het je huis netter en overzichtelijker maakt, kan het ook inzichten in de rest van je leven geven, merkte Maaike.

Het was één van de eerste dingen die ik weer kon, na wandelen, tijdens mijn burn out: mijn huis uitmesten. Destijds was het een behoorlijk onderdeel van mijn helingsproces, schrijf ik ook in mijn boek NIETS. Het was zo simpel. Bekijken welke spullen je nog dienen en welke niet meer. Handdoeken op kleur sorteren. Het was belangrijk voor me om iets te doen waar ik niet te veel hersenruimte voor nodig had, iets wat ik met mijn handen kon doen en wat toch een klein beetje zin had. Opruimen, dingen uitmesten, weggeven, weggooien, sorteren, het gaf een goed gevoel.

Terwijl ik bezig was met mijn handen, kwamen er gedachten vrij

Interessant was, dat er tijdens het uitmesten iets anders gebeurde. Het is zo dat als je activiteiten onderneemt waarbij je niet te veel met je hoofd bezig bent, bepaalde hersendelen gaan samenwerken die zorgen voor nieuwe inzichten, reflectie en het bedenken van oplossingen. Dit samenwerkende systeem wordt de ‘default network modus‘ genoemd. Doordat ik zo bezig was met mijn handen en dus eigenlijk uit mijn hoofd in mijn lijf kwam, kwamen er synchroon ook gedachten bij me op die qua inhoud in zekere zin parallel liepen met het opruimen van mijn huis; welke denkbeelden hadden me mijn burn out in gekregen? Waaraan hield ik onbewust, evenals aan eerder bepaalde spullen in mijn huis, vast? Met de spullen die mijn huis verlieten, maakte ik ook steeds meer, beetje voor beetje, mijn hoofd overzichtelijker, opgeruimd.

Ik wilde liever oprecht kiezen voor iets dan dat het me overkwam

Ooit las ik de quote van William Morris: ‘Don’t keep anything in your house that you don’t believe to be useful of beautiful.‘ Zowel mijn lief als ik hebben liever iets minder spullen die we waarderen, dan meer spullen die we niet waarderen. Maar zoals zo veel mensen, hadden we thuis dingen die we niet gebruikten, die incompleet waren, die kapot waren, of waarvan we ons afvroegen wat de toegevoegde waarde nog was. ‘Laten we gewoon eens alles uitzoeken’, zei mijn lief een maand of wat geleden. Veel dingen die we in de dagelijkse praktijk weinig gebruikten, verplaatsten zich langzaam naar boven, naar mijn studeerkamer. Ik wilde liever oprecht kiezen voor wat we in huis hebben of hielden.

MEER LEZEN: ONTSPULLEN? MET DEZE 5 HANDIGE TIPS LUKT HET ALTIJD!

Het ontspullen gaf me de mogelijkheid kritisch naar mijn leven te kijken

Het deed me denken aan die tijd tijdens mijn burn out, dat mijn hoofd ook leger werd. Het gebeurt namelijk niet alleen met spullen, maar soms ook met de rest van je leven, dat je hoofd rommeliger wordt, dat er steeds meer bij komt dat je dan maar ‘naar zolder’ verplaatst, naar je hoofd. Je ruimt het niet op. Net zoals ik allerlei spullen bewaarde, bewaarde ik voor mijn burn out ook allerlei gewoontes, waarvan ik me niet meer afvroeg waar ze voor dienden. Daar probeer ik sindsdien op te letten. Het ontspullen gaf me ook dit keer weer de mogelijkheid om kritisch naar de rest van mijn leven te kijken. Sommige gewoontes sluipen er namelijk telkens in, net als dat je telkens opnieuw Tupperware bakjes vindt in je kast. Pleasen bijvoorbeeld. Of altijd het gesprek blijven aangaan en antwoorden op alle vragen, ook als ik eigenlijk niets te zeggen heb tegen iemand (bijvoorbeeld omdat iemand mijn grenzen over gaat). Mijn ontspullen was deze keer een mooi moment om in mijn hoofd tegelijkertijd na te lopen hoe ik dacht over de rest van mijn leven.

Het is mijn verantwoordelijkheid om regelmatig naar mijn leven te kijken

Ik ben eigenlijk heel tevreden, constateerde ik. Ik leef bijzonder bewust. Maar inderdaad, dat pleasen blijft een dingetje, vooral als het druk wordt, wordt het voor mij een valkuil. Tijdens het opruimen realiseerde ik me dat ik die gewoonte ook nu weer gewoon weer als vanouds mocht omdraaien. Mijn eigen huis, mijn eigen leven, mijn eigen energieveld is van mij. Het is mijn verantwoordelijkheid om hier regelmatig naar te kijken. Net als naar mijn huis: is dit wat ik wil? Ongemerkt was er weer wat in mijn leven gekomen that I didn’t believe to be useful of beautiful. En nu was het tijd om dat liefdevol te laten gaan.

Volgende week een aantal andere – soms onverwachte – lessen die ontspullen me leerden…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Over een tijdje volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen, op de hoogte blijven daarvan? Schrijf je dan in voor de Minder Stress Mail

LEES OOK: HOE MARIE KONDO NIET ALLEEN JE HUIS MAAR OOK JE HOOFD OPRUIMT…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *