8 x vrienden die je door een burn out heen slepen

Tijdens een burn out heb je vaak tijd voor jezelf nodig, maar vlak tijd met je vrienden ook zéker niet uit! Soms is die ene blik, dat ene gebaar of dat ene verhaal van een vriend of vriendin nét wat je nodig hebt. Wie herken jij?

1. Het luisterend oor
Het kan heerlijk zijn als je gewoon even je verhaal kwijt kunt, zonder dat je het gevoel hebt dat iemand een oordeel heeft. Zelfs als je niet helemaal jezelf bent en je je voelt als een open zenuw. De luisterend oor vriend(in) is er voor je, vraagt door waar nodig en is stil als dat gepast is.

2. De ‘ondernemer’
Als je een burn out hebt, is soms het laatste wat je wilt iets doen. Dan kan het heel fijn zijn als iemand je tóch op sleeptouw neemt. Even naar buiten, de natuur in bijvoorbeeld. Uitwaaien.

3. De samen-stil-vriend
Samen zwijgen en gewoon samen zíjn, wetend dat je goed bent zoals je bent, dat is soms zo ontzettend fijn… Bij de samen-stil vriend(in) hoef je niets te zeggen.

4. De ervaringsdeskundige
Maak je voor het eerst een burn out mee (we hopen natuurlijk dat je het nooit een tweede keer hoeft mee te maken!), dan voelt het alsof je verzuipt: ‘Is dit normaal? Komt het goed? Waarom voel ik me zo?’ Een ervaringsdeskundige heeft het allemaal zelf al eens meegemaakt en weet precies hoe het voelt. En zegt je dat het normaal is. En dat het goed komt.

5. De lach van je dag
Ja, het zit even flink tegen. Dan is het fijn als iemand je soms met (grove?) humor om de oren slaat. Dat ‘trekt je even uit je eigen hoofd’.

6. De ‘Nee, écht!’ BFF
Hij of zij maakt altijd wel wat mee. De bijzondere, hilarische of ronduit bizarre verhalen zorgen ervoor dat je even niet aan je eigen sores denkt.

7. De praktisch denker
Een pan soep voor je deur. Je oud papier weggebracht. Even de afwas gedaan. Praktisch (en) onbetaalbaar tijdens een burn out, zo’n vriend of vriendin.

8. De allrounder
Sommigen hebben bovenstaande allemáál in zich. Koesteren. Net zoals alle andere bovenstaande vriend(inn)en!

Mijn lief was mijn burn out held! Hoe hij dat deed? Nou: zo.

Mis je een vriend(in) hierboven? Herken je juist iemand? Laat ‘t weten op onze Facebook pagina!