8 x vrienden die je door een rottijd heen slepen

Als je door een rottijd heengaat, zoals een burn out, heb je wellicht vaak tijd voor jezelf nodig, maar vlak tijd met je vrienden ook zéker niet uit! Soms is die ene blik, dat ene gebaar of dat ene verhaal van een vriend of vriendin nét wat je nodig hebt. Welke ben/herken jij?

1. Het luisterend oor

Het kan heerlijk zijn als je gewoon even je verhaal kwijt kunt, zonder dat je het gevoel hebt dat iemand een oordeel heeft. Zelfs als je niet helemaal jezelf bent en je je voelt als een open zenuw. De luisterend oor vriend(in) is er voor je, vraagt door waar nodig en is stil als dat gepast is.

2. De ‘ondernemer’

Als je je slecht voelt, is soms het laatste wat je wilt iets doen. Dan kan het heel fijn zijn als iemand je tóch aanzet iets te ondernemen of op sleeptouw neemt. Even naar buiten, de natuur in bijvoorbeeld. Uitwaaien.

3. De samen-stil-vriend

Samen zwijgen en gewoon samen zíjn, wetend dat je goed bent zoals je bent, dat is soms zo ontzettend fijn… Bij de samen-stil vriend(in) hoef je niets te zeggen.

4. De ervaringsdeskundige

In een rotperiode, zoals een burn out, voelt het alsof je verzuipt: ‘Is dit normaal? Komt het goed? Waarom voel ik me zo?’ Een ervaringsdeskundige heeft het allemaal zelf al eens meegemaakt en weet precies hoe het voelt. En zegt je dat het normaal is. En dat het goed komt.

5. De lach van je dag

Ja, het zit even flink tegen. Dan is het fijn als iemand je soms met (grove?) humor om de oren slaat. Dat ‘trekt je even uit je eigen hoofd’.

6. De ‘Nee, écht!’ BFF

Hij of zij maakt altijd wel wat mee. De bijzondere, hilarische of ronduit bizarre verhalen zorgen ervoor dat je even niet aan je eigen sores denkt.

7. De praktisch denker

Een pan soep voor je deur. Je oud papier weggebracht. Even de afwas gedaan. Praktisch (en) onbetaalbaar tijdens een rotperiode, zo’n vriend of vriendin.

8. De allrounder

Sommigen hebben bovenstaande allemáál in zich. Koesteren. Net zoals alle andere bovenstaande vriend(inn)en!

LEES OOK: WAT JE PARTNER KAN DOEN ALS JIJ EEN BURN OUT HEBT…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist