Waarom wandelen het beste medicijn is, voor je lichaam én geest

In dit artikel deel ik een inzicht uit mijn boek ‘NIETS’ (zie onderaan dit artikel). Dit keer haal ik een spreuk van Hippocrates (ook wel bekend als de grondlegger van de geneeskunde) aan die ook in mijn boek voorkomt: ‘Wandelen is het beste medicijn.‘ Tijdens mijn burn out was wandelen eigenlijk mijn redding. Tóen pas merkte ik hoe belangrijk deze vorm van beweging is. Daarna heb ik me er enorm in verdiept. Wandelen heeft zó veel voordelen. Hieronder noem ik er een paar.

1. Door te wandelen kom je letterlijk in beweging

Zit je, dan blijf je vaak in dezelfde rondjes denken. Je komt simpelweg niet los, je zit letterlijk en figuurlijk vast. Als je gaat wandelen, kom je weer in beweging. Eveneens letterlijk, want je zet de ene voet voor de andere, maar daarnaast ook figuurlijk, want je begeeft je in een andere omgeving, zonder statische, maar met levendige input: bomen die meewaaien met de wind, vogels die overvliegen, de wind in je haar. Die beweging zorgt ervoor dat er vaak ook iets loskomt in jezelf.

2. Wandelen in de natuur laat je de betrekkelijkheid van dingen zien

De seizoenen die langzaam verstrijken, dode dieren in de berm, bomen die zijn omgevallen, kleine grijze babyzwaantjes die opgroeien tot volwassen zwanen… De natuur laat je tijdens het wandelen de betrekkelijkheid van dingen zien, door je te tonen dat alles voorbijgaat. Dat kan je op sommige momenten juist heel fijn helpen relativeren.

3. Wandelen is op veel manieren gezond

Wandelen is natuurlijk gezond omdat je fysiek in beweging bent, maar daarnaast maak je in het zonlicht ook vitamine D aan, wat goed is voor je geestelijk en lichamelijk welzijn. De natuur is ook nog eens bewezen effectief om je stresslevels te verlagen, iets wat wandelen ook stimuleert. Daarnaast is het goed voor je hart- en bloedvaten, je spieren, en de werking van je hersenen om buiten in beweging te zijn.

4. Je komt op nieuwe ideeën

Wandelen is een manier waarop je default network modus in werking treedt; een netwerk in je hersenen dat ik ook in mijn boek omschrijf. Kort samengevat: de default network modus zijn delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor reflectie en oplossingsgericht denken, die vooral zijn werk goed doet als je niet ‘actief aan het nadenken bent’, maar iets doet als douchen, wandelen, fietsen, schoonmaken, kortom: iets waar je niet echt over na hoeft te denken, maar wat ‘automatisch gaat’.

5. Je komt tot rust

Uitwaaien is niet voor niets een gevleugeld begrip. Even de wind zijn werk laten doen geeft je hoofd een schoon en fris gevoel. Door te wandelen maak je je hoofd leeg. Het wandelen werkt zowel ontladend (je raakt energie kwijt) als opladend (je doet energie op); je kunt er weer even tegenaan. Na een wandeling ben je er even helemaal uit geweest, en heb je een rustiger gevoel dan ervoor. Daarnaast slaap je beter als je overdag buiten een wandeling hebt gemaakt.

6. Tijdens wandelen ontstaan vaak interessante gesprekken

Tijdens het wandelen ontstaan vaak interessante gesprekken als je met zijn tweeën bent; doordat je elkaar niet hoeft aan te kijken, is er minder gêne en zijn sommige onderwerpen die je anders moeilijk vindt, makkelijker bespreekbaar te maken. Daarnaast kan er tijdens wandelen in je eentje óók een interessant innerlijk gesprek met jezelf ontstaan. Is de manier waarop je nu leeft of werkt bijvoorbeeld (nog) wel wat je wilt? Misschien heeft het leven wel een heel ander plan voor je. Tijdens het wandelen kunnen dat soort dingen zich door de eerder genoemde default network modus zich aan je openbaren. Zelfs mijn boek-idee én het idee voor deze site kwamen tijdens een wandeling.

Kortom: tijd om je jas aan te trekken…

LEES OOK: WAAROM IN JE EENTJE BUITEN IN DE NATUUR ZIJN ZO BELANGRIJK IS…

Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader, die bovenstaande artikel schreef. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek – lees hier een preview – kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw en wordt vergeleken met ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *