STRESSED OUT, de podcast

Dit is de podcast van STRESSED OUT. In deze podcast praat ik je wekelijks bij over allerlei onderwerpen op het gebied van stress, balans en innerlijke rust.

Luister hieronder alle afleveringen!

Podcast: De bullshit van perfectionisme.

Zo’n eerste podcast wil je natuurlijk graag wel góed hebben. En: dat lukte voor geen meter. Katten in de gordijnen, een trippelende hond, the works.

Gelukkig maar, want deze eerste podcast van STRESSED OUT gaat over de bullshit van perfectionisme. Ik, zelf voormalig perfectionist, ontleed het onderwerp. Wat is de échte reden achter ons perfectionisme? Bestaat perfect wel? En is dat eigenlijk niet hartstikke saai? Toen ik zelf internationaal fotomodel was, zag mezelf op een keer nogal gephotoshopt terug in een tijdschrift. Wat doet dat met je zelfbeeld? En wat doen al die gefilterde beelden op social media met ons? Je hoort het allemaal in deze eerste STRESSED OUT podcast. En oja, er zit een foutje in, ‘Perfectionisme is angst op hoge hakken’ komt natuurlijk niet van Brené Brown, maar van Elisabeth Gilbert. Duh. Dank voor de oplettendheid, Annelies Vette. 😉

Meer lezen over perfectionisme? Dat kan via deze link.
Het artikel van Catelijne Elzes waaraan ik refereer, vind je hier.
Mijn boek ‘NIETS’, over innerlijke rust, vind je hier.

En oja, even een thumbs up naar Paul Veth en Merel Lamboo van ‘Dwarsliggers, de podcast‘ (aanrader!), gewoon, voor de steun, adviezen, hulp, meeluisteren, alles.

Is je geluid in Chrome slecht bij deze podcast? Probeer het dan eens via Firefox of een andere browser. Je kunt hem natuurlijk ook op Spotify zelf luisteren, hij is ook te vinden via diverse andere podcastaanbieders.

Podcast: Hoogsensitief: schaamte of superpower?

HSP, oftewel: hoogsensitief zijn, hoe ga je ermee om? Ik was me er lang niet van bewust, dat ik een HSP was. Oftewel: een Highly Sensitive Person… 

Het was toch normaal dat je gevoelens van anderen overnam? En het was vast juist ábnormaal dat feestjes voor mij zo enorm uitputtend waren; bij smalltalk tussen mensen die elkaar alleen kenden via een ander ontstond bij mij terstond een mega energielek. Ik vond één op één diepgaand contact veel fijner. Maar waarom vond ik dan op een podium staan weer níet vermoeiend? En hoorde anderen niet de boodschappen tussen de regels door, die iemand níet zei? Was ik de enige die het supermoeilijk vond als anderen zich anders voordeden dan ze vanbinnen zijn? Ik voelde me anders. En schaamde me daarvoor. Totdat ik ontdekte dat het juist ook wel fijn was, hoogsensitief zijn…

Dit en meer in deze podcast over HSP.

Meer lezen over dit onderwerp? Dat kan via deze link.
Mijn boek ‘NIETS’, over innerlijke rust, vind je via https://www.stressedout.nl/boeken/.

Is je geluid in Chrome slecht bij deze podcast? Probeer het dan eens via Firefox of een andere browser. Je kunt hem natuurlijk ook op Spotify zelf luisteren, hij is ook te vinden via diverse andere podcastaanbieders.

Podcast: Hoe ga je om met jouw verwachtingen (van anderen)?

‘Hoe ga je om met jouw verwachtingen van anderen?’ Daarover gaat #podcast 3. Ik heb het altijd een interessante kwestie gevonden, ik kon vroeger namelijk best hoge verwachtingen hebben van anderen. Of, beter gezegd, ik verwachtte vaak dingen van anderen die ik zelf óók zou doen.

Dus als iemand een heel andere manier van doen of denken had, dacht ik vaak: ‘Maar je zíet zelf toch óók dat dit asociaal/dom/vervelend is?’ Heel bijzonder eigenlijk: daarmee ging ik er dus vanuit dat de wereld denkt zoals ik en dat is natuurlijk niet zo. Vaak zijn dit soort verwachtingen een projectie: je projecteert jouw waarden op een ander. Het heeft best wat deksels op mijn neus gekost om erachter te komen dat er evenveel mensen als wensen zijn… Daarover hoor je alles in deze podcast.

Het in de podcast genoemde boek van Mo Gawdat: De logica van geluk.
Meer lezen over verwachtingen? Check deze link!

Podcast: Ontspannen, dit verwacht je niet (en iets over poep).

Ontspannen. Er worden zoveel onzinverhalen over verteld. Zo zou niksen de ultieme ontspanning zijn. Maar ís dat wel zo?

Spoiler: nee, de meeste mensen houden het niet vol. Wat helpt je dan wél om te ontspannen? En is er een ‘truc’ voor om tot ultieme ontspanning te komen? Ik ben zelf al jaren bezig met dit onderwerp. Ik behandel het in deze podcast en kom met een verrassend inzicht dat je verder kan helpen om nou eens wél tot rust te komen… Daarnaast deel ik filosofische en neurologische inzichten over ontspannen, en… praat ik over poep.

Alles over ontspannen lezen? Doe je alhier.
Mijn boek ‘NIETS’, over innerlijke rust, vind je via https://www.stressedout.nl/boeken/.

Podcast: Wanneer moet je (geen) sorry zeggen?

Deze podcast was veruit het moeilijkst te maken. Het roerde bij mij een oude pijn aan.

Omdat ik vroeger zelfs de neiging had om tegen een stoel waar ik tegenaan stootte sorry te zeggen, was het bijna onmogelijk om mezelf te onthouden van excuses toen ik halverwege de podcast de draad kwijtraakte. Tijd om het experiment aan te gaan: wat doet het met je als je je dan toch probeert te beheersen? Waarom zeggen we eigenlijk sorry? Wanneer heeft het zin en wanneer is het onzin? En hoe maak je voor jezelf handig dat verschil?

Lees vooral dit artikel over spaarzamer zijn met sorry. 

Mijn boek ‘NIETS’, gedoopt tot dé innerlijke rust roman, vind je hier.

Podcast: Hoe het Imposter Syndrome jou in zijn greep houdt

Ken je het Imposter Syndrome? Dat is als je bang bent dat je door de mand valt. Dat mensen erachter zullen komen dat je éigenlijk niets kunt. Daar gaat deze podcast over. 

Interessant weetje: vooral hoger opgeleiden (en dan met name vrouwen) hebben last van het Imposter Syndrome. Eh… ja, ik heb er ook mijn fair share mee geworsteld, en soms nóg. Sterker nog: STRESSED OUT had daardoor bijna niet bestaan! Vandaag leg ik je in STRESSED OUT, de podcast uit waar het Imposter Syndrome vandaan komt, hoe je ermee kunt omgaan en wat het tegenovergestelde, het Dunning-Kruger effect – incompetente mensen die zichzelf competentie toedichten- ermee te maken heeft (én wat je daarvan kunt leren)…

Podcast: Wanneer moet je (n)iets met kritiek?
(en: mijn pagina vol rode pen)

Wanneer moet je eigenlijk iets met kritiek? En wanneer is het geen kritiek maar feedback? Interessante vraag, die ik deze week beantwoord in STRESSED OUT, de podcast. 

Soms vatten we iets door onze eigen gevoeligheid op als kritiek, terwijl de ander het bedoelt als feedback. Andersom kan het zijn dat iemand het wel bedóelt als feedback, maar het keihard en ongevoelig op je overkomt. Daarnaast is het ook nog belangrijk te bepalen: moet ik überhaupt iets met deze opmerking? En over dat laatste: hoe bepaal je dat eigenlijk?

Kortom wanneer doe je er iets mee en wanneer leg je kritiek naast je neer en laat je het aan je goddelijke reet roesten? Interessante materie, deze week in de STRESSED OUT podcast. En: ik vertel ook over een moment dat ik van een hoofdredacteur een enórme bak kritiek kreeg, waar ik héél veel aan had. Luister hem hieronder.

Podcast: De feestdagen, maar dan zonder stress.

Hoe kom je de feestdagen zonder stress, gedoe en ergernis door? Daar zijn best wat trucs voor.

Deze podcast behandelt veel verschillende manieren om kerst en Oud en Mieuw zo relaxed mogelijk door te komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het invoeren van de pyjamafeestdag? Ach, luister maar gewoon. Fijne feestdagen alvast. Volgende week een podcast over voornemens. Sléchte voornemens in plaats van de geijkte goede, ghe, ghe, ghe… Genoeg reden om ook volgende week weer te luisteren dus!

Podcast: Slechte voornemens

Dit moment van het jaar word je natuurlijk platgegooid met goede voornemens. Maar waarom doen we het niet eens anders: gaan we kijken welke ‘slechte voornemens’ we kunnen maken? Is dat niet soms interessanter en zelfs heilzamer? In deze podcast onderzoek ik het. Wat wil ik dit jaar ‘slechter doen’ en word ik daar beter van?

Lees ook deze artikelen over voornemens.

Podcast: Een nieuw jaar, maar: wat als je eens terugkijkt in plaats van vooruit? (en mijn dochter doet ‘n cameo)

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we vooral vooruit. Met voornemens. Van wat we wel en vooral vaak niet meer willen. Maar wat als je eens bewust stilstaat en juist terugkijkt?

Dat levert je vaak heel bijzondere en mooie inzichten op. Je ziet momenten bewust die je eerder makkelijk liet passeren, je beleeft bepaalde vormen van afscheid bewuster, en ook voel je de liefde en het leven an sich bewuster. Maaike onderzocht dit. Hoe verhoudt terugkijken zich tot vooruitkijken? En wat zie je als je terugkijkt? In dankbaarheid voor alles wat ís? Wat nog het mooiste is van deze podcast: mijn dochter onderbreekt hem, per ongeluk. Om me even de belangrijkste boodschap te geven die er bestaat.

Podcast: Onzichtbaar ziek: als het leven eens níet maakbaar is.

We geloven in deze tijd heilig in maakbaarheid. Helaas is de werkelijkheid vaak anders en draait het leven ons soms ook gewoon een flinke loer. Onzichtbaar chronisch ziek zijn is daar een voorbeeld van – ook een burn out is trouwens een onzichtbare aandoening, zij het dat díe gelukkig vaak wel van voorbijgaande aard is.

Onzichtbaar ziek zijn kan veel stress geven, júist omdat niemand ziet dat je ziek bent. Tijdens deze podcast, uitgezonden op de dag dat ik zelf precies 20 jaar diabetes type 1 heb, vertel ik eerlijk en openhartig over waarom het soms juist fijn kan zijn als je een aandoening niet ziet, waarom het soms ultieme eenzaamheid geeft en hoe je ermee omgaat als het leven nou eens niet zo maakbaar blijkt als we samen zo graag willen geloven (dus ook handig voor mensen die níet onzichtbaar ziek zijn).

Podcast: Hoe maakbaar is het leven eigenlijk?

We geloven tegenwoordig enorm in maakbaarheid. En dat heeft zijn mooie, maar ook zijn donkere kanten. 

Want: mag je er tegenwoordig überhaupt nog weleens ‘doorheen zitten’? In deze podcast ga ik uitgebreid in op de historie van het maakbaarheidsdenken, het verschil tussen het westen en het oosten op dit gebied, hoe we aan het uiteinde van een slingerbeweging zitten, en hoe we hier mijns inziens op een gezonde manier mee om kunnen gaan.

Podcast: Houdt jouw innerlijke criticus je klein?

Je innerlijke criticus: we hebben hem allemaal. En vaak is het best goed om met een kritische blik met jezelf te kijken (zo niet, dan krijg je het ‘Dunning-Kruger effect’, dat wordt besproken in deze podcast: je presenteren als deskundig terwijl je dat niet bent).

Maar wat als je innerlijke criticus je klein houdt? Als je daardoor niet tot je volle potentie komt? Als je jezelf eigenlijk gewoon ermee in de weg zit? In deze podcast onderzoek ik hoe je innerlijke criticus je soms genadeloos probeert af te fakkelen in je initiatieven, waar de innerlijke criticus vandaan komt, wat zijn functie is, hoe hij je kapot kan maken en wat je daartegen kunt doen.

 

Podcast: Het wonder van wandelen (en: ik draag voor uit ‘NIETS’)

Wandelen, afgelopen woensdag schreef ik er al over op stressedout.nl. Maar er is meer.

In de podcast van vandaag leg ik je uit welk onverwacht wonder wandelen voor mij in petto had en dat óók voor jou kan hebben. En… ik lees ter illustratie van dit wonder ook nog eens een stuk voor uit mijn boek NIETS! Deze podcast is uitermate geschikt om te luisteren tijdens het – je raadt het natuurlijk al – wandelen.

Podcast: Hoe zeg ik nee?

In deze podcast vertel ik je eerlijk over dat geen nee zeggen jou EN anderen vaak dieper in de problemen brengt, maar ook hoe je dit kunt voorkomen en toch ‘een empathisch en behulpzaam medemens’ bent, JUIST door wat vaker duidelijk nee te zeggen.

We spreken over het redderscomplex, de arrogantie van altijd maar denken dat dat mensen altijd zitten te springen om hulp en dat als je altijd bezig bent met anderen… je de verantwoordelijkheid voor jezelf stiekem toch ook wel handig vermijdt.

Boeken die in deze podcast worden genoemd:
Je moet (bijna) niks – Lianne Keemink
Burn out dagboek – Maaike Hartjes

Podcast: Goed omgaan met angst, hoe doe je dat?

Het is nu, ten tijden van het Corona virus, een heel belangrijke vraag: hoe ga je op een goede manier om met angst? 

In deze podcast leg ik je uit wat er  tijdens angst met ons gebeurt, en dat het belangrijk is om júist dan goede keuzes te maken. Maar: hoe zorg je ervoor dat je dat doet? Wat houdt je tegen en hoe zorg je ervoor dat je niet in paniek raakt? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Die behandel ik tijdens deze podcast.

Podcast: De wereld staat stil, nu wij nog

Vertragen en stilstaan, het is een uitdaging. Zelfs nu de wereld met een klap tot stilstand is gekomen, is het nog niet makkelijk om dat zelf te doen. Een (dubbele!) podcast over vertragen en stil (durven) staan. 

Deze podcast bestaat uit 2 delen. In deel 1 leg ik uit waaróm we het zo moeilijk vinden om te vertragen en stil te staan. Waarom we, zodra er stilte dreigt, juist harder gaan rennen (dat zag je de afgelopen weken vooral online ontstaan). Het raakt namelijk aan een fundamentele angst die we allemaal hebben en die zelfs is beschreven in de filosofie. In deel 2 leg ik uit dat er juist veel innerlijke rust verscholen ligt in het vertragen en stilstaan. Ik geef praktische tips hoe je het wél doet. Veel inzichten uit Veel inzichten uit deze podcast komen uit mijn boek ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’, die je ook op (o.a.) stressedout.nl kunt vinden.

Veel liefs en take care,

Maaike

Podcast: Een plek waar jij tot rust komt – waar vind je die?

Deze tijd zitten we nogal op elkaars lip: de hele dag thuis met je gezin. Of het tegenovergesteld: je woont alleen en de muren komen op je af. Hoe zorg je voor een plek waar jij tot rust komt?

Is het belangrijk dat dat per se in je huis is? En moet dat per se een fysieke plek zijn, of kan het ook anders? In deze podcast leg ik uit hoe belangrijk het is om júist nu tijd en ruimte voor jezelf te nemen en een plek van rust te vinden en hoe je dat doet, op verschillende manieren. Ironisch is, dat tijdens deze podcast ik bijna geen enkele plek kon vinden om de podcast rustig en zonder extra geluid van anderen op te nemen en dat is ook meteen de kern van het verhaal: roei met de riemen die je hebt. En vaak zie je minder riemen dan er zijn. Welke riemen heb je wél? Je ontdekt het in deze podcast.

Podcast: Zit jij ook in een quarantainedip?

Veel mensen komen nu in de zogeheten ‘quarantaine dip’ terecht. Ze voelen zich down, hebben het gevoel dat ze er zo langzamerhand simpelweg mismoedig door worden. Hoe komt dat eigenlijk?

Er zijn verschillende oorzaken voor. Ik benoem ze in deze podcast. Ook geef ik een tip hoe je jezelf kunt weren tegen de quarantaine dip omdat ik een nogal ongebruikelijke vergelijking maak, die mij door deze tijd heen sleept en jou hopelijk ook.

LEES: DIT ZIJN 10 ONTSPANNENDE DINGEN DIE JE KUNT DOEN NU JE NOODGEDWONGEN MOET THUISBLIJVEN…

Podcast: Waarom vinden we het zo moeilijk om alleen te zijn?

We werden en worden behoorlijk op de proef gesteld in de kunst van het alleen zijn. Hoe leer je die beheersen?

In verband met diabetes type 1 begon mijn quarantaine iets eerder dan die van de meeste mensen. Voor mijzelf veranderde er niet eens zo heel veel sinds de quarantaine; ik ben van nature al iemand die goed alleen kan zijn, ik laad zelfs op die manier het beste op. Maar voor veel mensen was het ontzettend wennen, deze situatie. Zij vinden het buitengewoon zwaar. Hoe komt dat, volgens de biologie, de psychologie en wat zegt psychiater Dirk De Wachter erover (podcast #19)? En vooral: hoe kun je leren om fijn alleen te zijn? Je hoort het vandaag in de Podcast #25.

Podcast: Hoe om te gaan met onrust in jezelf

Hoe ga je om met onrust in jezelf? Een belangrijke vraag op zichzelf. Maar helemaal in deze tijd, waarin de onrust buiten ons zo enorm is.

Dit is een tijd van grote onrust. Op mondiale schaal. We zijn als maatschappij opeens volledig stilgezet, met buiten ons om ontzettend veel gaande, wat we niet kunnen beïnvloeden. Een virus, de economische gevolgen die dit allemaal gaat hebben… Maar ook persoonlijk ervaren we veel onrust. In deze tijd waarop we eigenlijk niet veel kunnen, hebben veel mensen het zwaar om zich te verhouden tot die beperkte actieradius. Waarom is dat zo en hoe kun je er op een goede manier mee omgaan? Daar gaat deze podcast over.

Podcast: Behoefte aan rust en stilte, of juist niet?

Deze vreemde tijd maakt in verschillende mensen verschillende behoeften los.

Ik merk dat deze tijd mij er vooral toe aanzet om naar binnen te keren. Om na te denken over waar nú mijn behoeften liggen, wat ik kan doen om mezelf goed te blijven voelen. Voor mij betekent dat: kleiner leven. Rustiger. Met meer stilte. Hoe zit het met jouw behoeften? En wat kun je doen om jouw eigen behoefte aan rust en stilte te voeden als dat is waar je nood aan hebt?

Podcast: Hoe gaat het met je?

Ja, een beetje ingewikkelde vraag, dat realiseer ik me. Hoe gaat het met je? 

De wereld gaat weer een beetje open. Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen corona tijd, is dat een extreme crisis als deze persoonlijkheidskenmerken en bepaalde gevoelens uitvergroot. Mensen die van controle houden krijgen controledwang, angstige mensen worden angstiger en mensen die mensen die in hun basis geen vertrouwen ervaren, hebben nóg minder vertrouwen. Wat zegt dat? En wat kun je naar aanleiding van jouw reactie op de afgelopen maanden over jezelf leren?

Podcast: Hoe ga je om met verdriet?

Hoe ga je om met verdriet? Je eigen verdriet maar ook het verdriet van een ander?

Omgaan met verdriet, we vinden het als maatschappij moeilijk. Verdriet is een taboe. Zelfs in deze tijd, waarin verdriet enorm is. En precies daarom wil ik er in deze podcast over praten. Er is één ding dat eigenlijk vooral belangrijk is, maar dat we makkelijk vergeten. Met de dood van de kitten van ons gezin als heel persoonlijke aanleiding, vertel ik er in deze podcast alles over.

Podcast #30: Wat is een effectieve aanpak van stress?

Stress is een duidelijk signaal van je lichaam en je geest, dat je spanning ervaart. Als je stress negeert, kun je op termijn fysieke en psychische klachten krijgen, die zelfs kunnen uitmonden in een burn out. Het is dus belangrijk dat je stress aanpakt, op de juiste manier: met wetenschappelijk bewezen effectieve methoden. Maar wat betekent dat eigenlijk: effectief?

Vorige week werd de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ op stressedout.nl succesvol gelanceerd, waarin je in 7 wekelijkse modules stress effectief leert hanteren. Maar wat betekent dat eigenlijk écht: effectief? En wat kun je verwachten van de Online Masterclass? Wat is het verschil met andere trainingen op dit gebied? En waarom is dat verschil belangrijk? In deze podcast praat ik met de maker van de Online Masterclass, de psycholoog Roos Vader.

 

Podcast: Hoe ontdek je wat jou ontspant? (en: ik zing de full song van de podcast!)

Ontspannende activiteiten laten zich vaak ook kenmerken door dat ze niet direct een doel dienen. Maar: hoe weet je wat dat bij jou is? Hoe weet je waar jíj van ontspant?

Het is eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk daarachter te komen. Je moet jezelf maar één belangrijke vraag stellen. Die vraag behandel ik in deze podcast. En daarnaast vertel  ik waar ík van ontspan. Een aantal dingen kun je vast wel raden want die komen ook terug in mijn werk, maar muziek maken, dat vind ik óók ontspannend (al doe ik het momenteel maar weinig). Een track maakten we zonder doel, maar het resultaat daarvan is uiteindelijk de intro geworden van STRESSED OUT, de podcast. En ja, ik laat het gehele nummer horen. Met zang en al. Je hoort het in deze podcast (aan het einde). Perfect? Nee, beslist vast niet. Leuk om te maken? Méér dan!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist