Zo ga je om met slechte dagen en burn out terugval

Tijdens een burn out heb je soms goede dagen, maar moet je ook leren omgaan met de slechte dagen of een burn out terugval. Hoe ga je ermee om?

Het is zo verleidelijk tijdens een burn out: heb je dan eens een minder slechte dag, dan wil je het ook meteen góed doen. Daarmee duik je vaak ook direct weer keihard je reserves in. Je put als het ware uit een bijna lege bron. Als je dat een tijdje volhoudt, kan er zelfs sprake zijn van een burn out terugval. Betekent dat dus dat je nooit meer iets moet willen als je een burn out hebt? Ik vind van niet. Je zult er wel rekening mee moeten houden.

Een terugval kan voelen als een nederlaag in je burn out herstel

Maar ja, het is soms moeilijk om niet tóch te snel te willen. En dan… word je overvallen door slechte dagen of zelfs een enorme burn out terugval wat betreft je klachten. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Een persoonlijk nederlaag vond ik dat. Want: het ging toch langzaam de goede kant op? Tot het tot me doordrong: eigenlijk is het een les in energiebeheer. Want het leren beheren van mijn energie en mijn grenzen, dat was ik tijdens het ontwikkelen van je burn out helemaal verleerd. Het belangrijkste bleek dat ik me er niet tegen moest verzetten. Dat is namelijk het grootste risico: dat je vindt dat het ‘niet zo mag zijn’. Ik weet er alles van: je geeft jezelf op je kop omdat je ‘weer te veel hebt gedaan’ of denkt ‘waarom kan ik toch niet gewoon zoals de rest zijn, op dit moment’. Maar ook die slechte periodes zijn onlosmakelijk verbonden met het herstelproces; het is geen rechte lijn omhoog. Ze hebben je bovendien veel te vertellen. Ze leren je waar je grens ligt en dat je niet (opnieuw) eindeloos door kan gaan.

Slechte periodes zijn er om je iets te vertellen

Neem een slechte dag of periode als aanleiding om te kijken waar je nú behoefte aan hebt. Is dat gewoon een beetje genieten van de zon? Is het slapen? Urenlang in bad hangen? Wees lief voor jezelf, zie het als een oefening in zelfcompassie om te leren hoe je met liefde en geduld met jezelf kunt omgaan. Natuurlijk, het is vervelend, het is storend en het is maar wat verleidelijk om slechte periodes te zien als een nederlaag in het herstel van je burn out. Maar dat ís het niet. Wat kan het je vertellen over de afgelopen tijd? Ging je snel, wilde je veel? Deed je misschien dingen die je nu beter niet kunt doen? Je lijf en hersenen zeggen nu: ho, ho, rustig aan, wees lief. Burn out herstel is: één stapje vooruit, één stapje terug en dan weer vooruit. Mijn belangrijkste les tijdens de slechte tijden: zíe jezelf en wees lief en zorgzaam voor jezelf. En zacht. Leren hoort bij het leven en elke les neem je weer mee voor de toekomst… de les van zelfcompassie gun ik iedereen.

LEES OOK: BANG VOOR DE BURN OUT TERUGVAL? HIERMEE VOORKOM JE DIE…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist