Zo ga je om met slechte dagen en burn out terugval

Tijdens een burn out heb je soms goede dagen, maar moet je ook leren omgaan met de slechte dagen of een burn out terugval. Hoe ga je ermee om?

Het is zo verleidelijk tijdens een burn out: heb je dan eens een goede dag, dan wil je er ook meteen álles uithalen. Met je volle energie werp je je erin: ‘Yes!’ Daarmee duik je vaak ook direct weer keihard je reserves in. Je put als het ware uit een bijna lege bron. Als je dat een tijdje volhoudt, kan er zelfs sprake zijn van een burn out terugval. Betekent dat dus dat je nooit meer iets moet ondernemen als je een burn out hebt? Ik vind van niet. Je zult er wel rekening mee moeten houden. Voor mezelf had ik tijdens mijn burn out herstel (na de beginperiode waarin ik echt niks kon) de stelregel: niet meer dan maximaal twee ‘echte dingen’ per week. En dat was dan ook het maximum. Eén was vaak al meer dan voldoende. Met ‘echte dingen’ bedoelde ik dan bijvoorbeeld een afspraak met een vriendin, een middagje naar de stad.

Een terugval kan voelen als een nederlaag in je burn out herstel

Maar ja, ook ik vond het soms moeilijk om niet tóch te snel te willen. Weer alles te doen zoals het was voor ik die burn out kreeg. En dan… wordt je overvallen door slechte dagen of zelfs een enorme burn out terugval wat betreft je klachten. Een persoonlijk nederlaag vond ik dat. Want: het ging toch langzaam de goede kant op? Tot het tot me doordring: eigenlijk is het een les in energiebeheer. Want het leren beheren van mijn energie en mijn grenzen, dat was ik tijdens het ontwikkelen van je burn out helemaal verleerd. Het belangrijkste bleek dat ik me er niet tegen moest verzetten. Dat is namelijk het grootste risico: dat je vindt dat het ‘niet zo mag zijn’. Ik weet er alles van: je geeft jezelf op je kop omdat je ‘weer te veel hebt gedaan’ of denkt ‘waarom kan ik toch niet gewoon zoals de rest zijn, op dit moment’. Maar ook die slechte periodes zijn onlosmakelijk verbonden met het herstelproces; het is geen rechte lijn omhoog. Ze hebben je bovendien veel te vertellen. Ze leren je waar je grens ligt en dat je niet (opnieuw) eindeloos door kan gaan.

Slechte periodes zijn er om je iets te vertellen

Neem een slechte dag of periode als aanleiding om te kijken waar je nú behoefte aan hebt. Is dat gewoon een beetje genieten van de zon? Is het slapen? Urenlang in bad hangen? Wees lief voor jezelf, zie het als een oefening in zelfcompassie om te leren hoe je met liefde en geduld met jezelf kunt omgaan. Natuurlijk, het is vervelend, het is storend en het is maar wat verleidelijk om slechte periodes te zien als een nederlaag in het herstel van je burn out. Maar dat ís het niet. Wat kan het je vertellen over de afgelopen tijd? Ging je snel, wilde je veel? Deed je misschien dingen die je nu beter niet kunt doen? Je lijf en hersenen zeggen nu: ho, ho, rustig aan, wees lief. Burn out herstel is: één stapje vooruit, één stapje terug en dan weer vooruit. Mijn belangrijkste les tijdens de slechte tijden: zíe jezelf. Dat had ik namelijk lange tijd niet gedaan, mezelf zien. Ik kwam niet voor niets in die burn out terecht natuurlijk. Leren hoort bij het leven en elke les neem je weer mee voor de toekomst… de les van zelfcompassie gun ik iedereen. (Foto: Anna Kolosyuk/Unsplash)

LEES OOK: BANG VOOR DE BURN OUT TERUGVAL? HIERMEE VOORKOM JE DIE…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)