Ondermijnende gedachten #5 (slot): Ik moet me gedragen zoals het hoort

Dit is de laatste aflevering van de serie over beperkende gedachten die voortkomen uit conclusies die we al heel jong trekken – de 5 kindconclusies. Vrijwel iedereen denkt op basis van deze kindconclusies dat ze er niet bij horen of dat ze niet genoeg zijn. Daarbovenop kunnen we ook nog het gevoel hebben dat we elk moment door de mand kunnen vallen, omdat wij nu eenmaal niet weten hoe het moet en hoe het hoort. Dat is de kern van kindconclusie 5. Dit is het slot van de serie over ondermijnende gedachten, de rest van de artikelen vind je hier. 

Systematisch zijn we de afgelopen weken ingegaan op elk van de 5 kindconclusies. Oftewel de conclusies over onszelf die we al trokken toen we klein waren. Op basis van die vroege conclusies bouwden we ons zelfbeeld en ons wereldbeeld. Maar omdat we zo jong waren, hoeven we als volwassenen niet langer alles te geloven wat we als uitvloeisel van onze kindconclusies denken en voelen.

Doe de test en kijk of jij iemand bent met kindconclusie 5 ‘Ik moet me aanpassen en me gedragen zoals het hoort

Hieronder de 5 kindconclusies nog een keer op een rijtje. In jouw gedachten gebruik je misschien niet precies dezelfde woorden. Toch zul je je waarschijnlijk in ten minste twee van de vijf basisgevoelens herkennen. Dit laatste artikel in de serie gaat over kindconclusie 5.

1. Ik ben niet welkom, ik moet hier weg
2. Er is niet genoeg ….., ik ben niet …. genoeg
3. Jij je zin! Dan hou ik me wel koest
4. Ik moet de controle houden en winnen
5. Ik moet me aanpassen en me gedragen zoals het hoort

Als je er van buiten perfect uitziet, hebben mensen niet door hoe leeg je je van binnen voelt

Mensen met kindconclusie 5 hebben vaak een kritisch oog. Ze zien direct een weeffoutje in een stof van ettelijke meters, een zetfout in een boek of een onregelmatigheid in een tegelwandje. Zo was het volgens Lydia ook met haar moeder. Bij hun thuis lag nooit iets zomaar te slingeren. Haar moeder had ook ijzeren regels voor wat Lydia als kind wel en niet mocht. ‘Kun je nagaan hoe kil en koud dat voor ons thuis was en hoe moeilijk het nu is voor mijn vader, die wat begint te dementeren.’

Werd jij afgewezen – zonder dat je wist wat je precies fout deed?

Kindconclusie 5 wordt getrokken door onconventionele kinderen die door hun omgeving ooit hard werden gecorrigeerd. En door kinderen die afgewezen werden zonder dat ze wisten wat ze ‘fout’ deden. Zoals de jongen die zich vol enthousiasme tegen zijn moeder aandrukt en door haar wordt weggeduwd, omdat hij daar nu toch te oud voor is. Of het meisje dat zich bij haar vader wil nestelen die daar ineens niet meer van gediend is. Wat gister nog fijn was, blijkt ineens verboden terrein. Als kind schrik je daarvan, omdat je wel voelt dat je iets ongepasts hebt gedaan, maar je weet niet wat. Je was je bijvoorbeeld niet bewust van je ontluikende seksualiteit die door je ouders wel werd gezien. Op basis van zo’n ervaring zorg je ervoor nooit meer buiten de lijntjes te kleuren. Jij zult je voortaan zo gedragen dat er op jou niets meer aan te merken valt. Zo creëer je een perfecte huls terwijl je je van binnen leeg voelt. En een bedrieger. Want je doet je anders voor dan je bent.

Mensen met kindconclusie 5 zijn vaak bang om door de mand te vallen

Elke samenleving en ook ieder gezin heeft z’n codes. Dit doe je wel en dat doe je niet. Dit eten wij wel en dat eten wij niet. Die codes lijken vast te liggen en toch veranderen ze mettertijd. Mensen met kindconclusie 5 zijn in wezen vernieuwers. Zij zijn vaak degenen die vraagtekens zetten bij de bekende manieren van doen. Als kind kun je denken dat jij gek bent omdat je blijkbaar niet snapt hoe het hoort. Als volwassene heb je ook lef nodig om dingen anders te doen dan gebruikelijk. Wanneer je dat doet, kunnen oude gedachten opkomen. Gedachten die al duizenden keren door je hoofd zijn gegaan en vrijwel altijd de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ bevatten.

Zoals:
‘Ik moet voortdurend laten zien dat ik weet hoe het hoort’
‘Als ik me misdraag, lig ik er voor altijd uit’
‘Ik voel me vaak leeg en hol van binnen’
‘Ik moet me inhouden en me nooit laten gaan’

Dit soort gedachten horen bij onconventionele mensen en bij de laatste van de 5 kindconclusies. Als je dit soort gedachten gaat herkennen, kun je eraan aflezen dat je je aan de rand van je comfortzone bevindt. Dan kun je je terugtrekken. Of je kunt je realiseren dat jij nu eenmaal een vernieuwer bent. En als vernieuwer sta je vaak met je kop in de wind.

Je kunt beperkende gedachten vervangen door bevestigende

In plaats van te denken dat je je in moet houden en dat je elk moment door de mand kunt vallen, kun je je realiseren dat je een mens van vlees en bloed bent die net als ieder ander soms fouten maakt. Dat je af en toe door anderen misschien ‘gek’ gevonden wordt en dat dit nu eenmaal het lot is van mensen die dingen anders doen. Als je contact maakt met je angst om door de mand te vallen, zal je pantser van perfectie smelten. Als je je vrees toelaat om afgewezen te worden, zal je hart open gaan. Dan hoef je niet meer zo streng te zijn. Voor anderen en voor jezelf. Dan kun je je spontaniteit hervinden. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. In mijn boek geef ik natuurlijk nog meer tips over hoe je het mens kunt worden dat je echt bent.

Je kindconclusies zijn direct verbonden met je kwaliteiten

De afgelopen weken heb ik op deze plek telkens een van de 5 kindconclusies toegelicht. In vogelvlucht heb ik laten zien wat voor terugkerende gedachten jou als plaaggeesten op je plek houden en hoe je je daarvan kunt bevrijden om in je volwassen leven nog meer tot bloei te komen. Hier kun je testen welke van de 5 kindconclusies bij jou overheerst. Dit artikel is de laatste in deze serie. Lees ze vooral hier allemaal terug.

We willen Lisette bedanken voor de inzichten die ze ons gaf in deze serie.

Heb jij last van stress, of een burn out? Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Lisette Schuitemaker is auteur van ‘De 5 kindconclusies’ dat ook in het Engels, Duits en Italiaans verscheen. In de komende weken schrijft ze over terugkerende gedachten die we niet hoeven te geloven en de kwaliteiten die bij elk van de 5 kindconclusies horen. Meer over haar en haar andere boeken vind je op www.lisetteschuitemaker.nl

LEES MEER: IK BEN NIET PERFECT. EN WEET JE WAAROM DAT ZO FIJN IS?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *