Dit is het belangrijkste wat je je kind kunt geven

Jouw kind is een eigen mensje, een eigen mens dat zichzelf volledig mag ontdekken. Zonder dat het de ballast van jouw verhalen hoeft te dragen.

Wij volwassenen dragen allemaal bepaalde patronen en overtuigingen met ons mee. Sommige hebben we zelf opgedaan, sommige hebben we weer van onze eigen ouders, die ze soms weer van hún ouders hebben gekregen.

Patronen en overtuigingen gaan soms generaties terug

Zoals je weet gaan patronen en overtuigingen van ouder op kind en dat gaat soms heel wat generaties terug. Met als gevolg dat een bepaald leven wordt meegegeven van ouder op kind. Je ontneemt het kind daarmee de eigen mogelijkheid het leven te ontdekken, zónder jouw bril op.

Gun je kind een eigen blik op de wereld

Je gunt je kind vast dat hij of zij zelf een volwassene wordt die een éigen blik op de wereld ontwikkelt. Hoe zou het voor je zijn om dus dat eerdergenoemde proces van ‘doorgeven’ bij jezelf te laten stoppen? Zodat je kind zichzelf vrij kan voelen. Dat het de ruimte krijgt om te ontdekken en niet belast wordt met verwachtingen die we nou eenmaal graag projecteren op onze kinderen.

Alle kinderen zijn uniek in hun zijn

Ook ik kijk graag naar dat wat ik herken van mezelf in mijn kind. En ook ik heb vaak gezegd; ‘Wat lijkt hij toch op mij’ of ‘Ze is ook precies haar vader!’ Maar… wat wil je daarmee zeggen? Ik probeer het af te leren. De kinderen die ik op de wereld heb gezet, en alle kinderen, zijn uniek in hun zijn. Ze mogen zichzelf ontwikkelen tot vrije, autonome mensen die vanuit volledige verbinding met zichzelf de wereld instappen.

Geef je kinderen niet jouw ballast, en laat ook de balast van jouw (voor)ouders los

Hoe je ze daarbij kunt helpen? Schijn jouw licht, leef zoals jij leven wilt en wees liefdevol en mild voor jezelf. Je bent uniek, er is niemand zoals jij, dus maak gebruik van jouw kunnen, op welk vlak het ook ligt. Je bent genoeg. En: jouw kind is ook genoeg, precies zoals hij of zij is. Geef je kind de vrijheid zichzelf te worden. Want dat is het mooiste cadeau dat je aan je kind kunt geven.

En… dat geldt ook voor jou als ouder, geef het cadeau van vrij jezelf te ontwikkelen jezelf ook zodat jij los kan komen van de ballast van patronen van angsten en overtuigingen van je (voor)ouders.

Heb jij last van stress, of een burn out? Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader, die bovenstaande artikel schreef. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.

LEES OOK: KUN JE EIGENLIJK WEL VOLLEDIG JEZELF JEZELF ZIJN? 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *