Burn out cliché #8: ‘Misschien heb ik toch wel hulp nodig’

Het is een groot nadeel, als je er altijd stralend uitziet, merkt Mirjam. Ook tijdens haar burn out twee jaar geleden leek ze namelijk op het eerste gezicht te stralen. Maar achter die brede glimlacht stort de boel ondertussen ongenadig in elkaar…

‘Stralend als altijd,’ met die woorden verwelkomt de huisarts mij in haar spreekkamer. En daar slaat ze de spijker op de kop. Stralen, lachen, vrolijk en vriendelijk overkomen. Het is eigenlijk altijd echt. Maar ik doe het ook als ik me vreselijk voel. Ik vertel mensen wel dat ik ‘een soort van burn out’ heb gehad, maar dat die nu weer over is. En omdat ik normaal overkom, lijkt dat ook zo. Logisch dat niemand wat snapt van zo’n burn out. Ik snap het zelf niet eens. Want juist de laatste maanden áls ik uit mijn cocon kwam, was ik zo blij dat ik me goed voelde dat ik ook weer een gewone, normale indruk maakte. Stralend als altijd. Maar dat ik na een koffietje drinken met vriendinnen weer een paar uur op de bank moest zitten, na een order de deur uit te hebben, bij moest komen of na een borrel twee dagen in bed lag, zag niemand. Want tijdens die koffie of borrel was ik gewoon de good old Mirjam. Daar zorgde ik wel voor. Niet alleen omdat ik niet wilde zeuren, ook gewoon omdat ik écht blij was. Want op die momenten voelde ik me ook écht goed. En dat was zó fijn. Maar daarna kwam elke keer weer een nare terugval die me keihard onderuit trapte. Frustrerend dekt de lading niet.

Mijn stresslevels schoten omhoog, hoe moesten we dit doen?

De grootste terugval had ik vorige week, na de negen dagen durende Dutch Design Week. Omdat die in de herfstvakantie viel, had ik een huisje gereserveerd op een vakantiepark. Zo hoefde ik niet elke dag ver te rijden en hadden we met de kinderen lekker vakantie in het bos. Mijn man had al voorgesteld om om en om een dag op de DDW te staan, zodat ik het beter kon volhouden. De lieverd. De dag van vertrek hadden we eerst nog een mooie crematie van onze achterbuurman en eenmaal uitgekakt in de auto, stonden we uren in de file. Kinderen honger, ik honger. Bij de balie aangekomen om ons in te checken, kon de mevrouw mijn naam niet vinden in het systeem. Mijn stresslevel schoot omhoog en dat had slechte uitwerking op mijn toch al gammele zelf. Ik begon meteen weer te spacen, werd rillerig en misselijk. Hoe moesten we dit doen? Ik kon het de kinderen toch niet aandoen weer terug te rijden? En dan? Elke dag heen- en-weren van de Randstad naar Eindhoven, negen dagen lang? ‘Mevrouw?’ hoorde ik de baliemedewerkster zeggen, ‘u heeft geboekt voor volgend jaar.’ Neeeeee dat méén je niet! En nu? ‘Maakt u zich geen zorgen, ik kan de reservering voor u omboeken. Alleen de vroegboekkorting vervalt. Thank god. En nu eten.
Maar als we gesetteld zijn en de kleffe friet eindelijk voor m’n neus staat, krijg ik geen hap naar binnen. Ik ben inmiddels zó misselijk geworden en m’n darmen maken weer eens acrobatische kunstjes. Dit wordt nog wat. Ik moet nog ruim een week presteren.

Eigenlijk was ik continu excited en gierde de adrenaline door mijn lijf

Maar de week liep verrassend goed. Ik kreeg gigaveel energie van het enthousiaste publiek, verkocht lekker en mijn man en ik wisselden elkaar om de dag af waardoor we ook alle twee vrije tijd hadden met de kinderen. Ik genoot van het huisje midden in het bos. De winkel waar ik exposeerde was pas om elf uur open en de kinderen sliepen uit, dus ik riep op een gegeven moment zelfs dat ik waarschijnlijk beter uitgerust terug zou komen. Maar eigenlijk was ik ook continu excited en gierde de adrenaline dagenlang door mijn lijf.

Hallo uitputting, ben je er weer?

Toen een van de kinderen ’s avonds sloom werd en wat verhoging had, schoot ik meteen in de stress. We hadden die dag gezwommen en ik had weleens gelezen over droge verdrinking. Lang verhaal kort: ik sliep die nacht – hypochonder die ik ben – in de kinderkamer met een oog open. En daar begon het afbrokkelen weer.
Want de dag erna moest er weer geshined worden. Mijn ouders kwamen langs bij de stand en bleven een nachtje slapen. De dag was best goed gegaan en het was gezellig dus dronk ik bij het eten ook een wijntje mee. En misschien ging ik net een beetje te laat naar bed. Dat resulteerde in een nacht rillend op de wc met koppeltjeduikelende darmen. Hallo uitputting, ben je er weer? Dus stond mijn man op de drukstbezochte zaterdag, gingen m’n ouders met de kinderen naar de speeltuin en ik terug naar bed.

Goed naar je lichaam luisteren, kreeg ik vaak te horen

De laatste zondag sleepte ik me er al spacend doorheen. ‘Goed naar je je lichaam luisteren,’ kreeg ik vaak te horen. Maar als ik dat had gedaan, was ik zondag na een halfuurtje al vertrokken. Misschien niet eens komen opdagen. Maar hé, ik heb een merk hoog te houden, een stand af te bouwen en natuurlijk m’n eer.
En dat moest ik bezuren en moest weer dagen bijkomen. Mijn frustratie daarover liep zo hoog op dat ik besefte: hier kom ik nooit uit. En daarom geef ik nu mijn huisarts een hand. Stralend als altijd. Maar nog voor ik m’n jas over de rugleuning heb gehangen, barst ik in tranen uit. ‘Ik kom er niet uit,’ snotter ik, ‘misschien heb ik toch wel hulp nodig.’ (Foto: Artur Nasyrov/Unsplash)

Mirjam Rosema-Verhulst is freelance eindredacteur bij onder andere Ouders van Nu, Flair en Flow en eigenaar van interieur textiellabelToffe Stoffen. Twee jaar geleden kreeg Mirjam een burn out. Op Stressed Out lees je hoe kut dat was.

LEES OOK: WAT ZIJN TYPISCHE BURN OUT SYMPTOMEN? WE REDENEREN ZE VAAK WEG…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *