5 x signalen dat jij te veel van jezelf hebt gevraagd

Heb je eindelijk eens vrij, gaat het alles behalve fijn met je. Heb je misschien te veel van jezelf gevraagd? Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten…

1. Je kunt niet tot rust komen

Heb je eindelijk vrij, kun je totaal niet tot rust komen. Je hebt continu een opgejaagd gevoel, alsof er iets nog niet af is. Je lichaam voelt alsof je bezig bent aan een marathon, slapen gaat niet lekker, om maar te zwijgen over ontspannen, dat lukt al helemaal niet.

2. Je bent in je hoofd ergens anders

Je bent in je hoofd niet hier, nu, maar straks, of in wat er in de afgelopen tijd is gebeurd (en bijvoorbeeld hoe je bepaalde dingen anders had kunnen aanpakken).

3. Je voelt je schuldig

Ook zo’n typisch voorbeeld bij mensen die een tijd lang te veel van zichzelf hebben gevraagd als ze even niets om handen hebben: ze voelen zich schuldig. Want hoe kun je nou toch helemaal níets doen, dat is toch hartstikke nutteloos?

4. Je wordt ziek

Je bent niet de enige, veel mensen worden als alle drukte wegvalt, bijvoorbeeld tijdens hun vakantie, opeens ziek. Vaak kun je jezelf heel lang ‘vooruitduwen’ op doorzettingsvermogen en adrenaline. Valt dit even weg, dan grijpt je lichaam zijn kans en zegt je immuunsysteem: ‘Zoek het maar lekker even uit’. Ben jij zo iemand die standaard elke vakantie ziek wordt, dan weet je dus dat er in je ‘gewone leven’ iets flink misgaat.

5. Je bent bang dat je iets mist

Mensen die gewend zijn zichzelf continu te prikkelen, krijgen op de momenten dat er even geen prikkels zijn, standaard last van FOMO. Ze zijn gewoon niet meer gewend dat ze niet ‘aan staan’. Merk je bij jezelf dat je telkens kijkt of je niet beter ergens anders had kunnen zijn op dit moment? Let dan op, want het vertelt je dat je misschien verslaafd bent aan prikkels.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: HEB JIJ EEN BURN OUT? DIT ZIJN DE SIGNALEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *