Kamperen: waarom vakantie in de natuur zo belangrijk is tegen stress

Tijdens mijn vakantie zit ik eigenlijk het liefst op een camping. Middenin de natuur. Maar waarom is dat nou zo belangrijk voor me?

Ik-hartje-buiten zijn. Het is voor mij écht belangrijk voor me om elke dag een flinke tijd buiten door te brengen. Gelukkig heb ik een hond, die me dagelijks de polder in sleept. Maar ook op vakantie ben ik het liefst veel buiten, vandaar dat ik ook erg houd van kamperen (mits de temperatuur het toelaat, want ik kan slecht tegen warmte).

Onszelf inbouwen tegen het ‘buiten’

Een tijdje geleden had Velux, een dakramenmerk, een reclame over ‘De Natuur’. Kort samengevat kwam deze reclame erop neer dat we, als mens, zijn opgegroeid in de natuur, maar gedurende generaties onszelf steeds meer zijn gaan inbouwen en beschermen tegen ‘buiten’. De volgende generatie is er zelfs niet eens meer echt aan gewend om buiten zijn als vanzelfsprekend te beschouwen. Ik ben normaal niet zo van het delen van reclame (en dit is dan ook #nospon!), maar de onderliggende boodschap vind ik interessant (tekst gaat door onder de video):

Zelf ben ik opgegroeid met buiten zijn. Hele middagen klommen wij in bomen, bouwden hutten in het hoge gras van de dijk of maakten kettingen van madeliefjes. Soms kijk ik inderdaad om me heen en zie ik op de momenten dat ik vroeger buiten zou zijn, kinderen binnen zitten achter de televisie. En hoewel ik zeker denk dat kinderen heus weleens languit voor de buis mogen hangen als ze moe zijn, denk ik ook dat het ons inderdaad verder weg brengt bij waar we vandaan komen: de natuur.

Ik wil mijn dochter laten zien hoe fijn buiten zijn is

Schijnt de zon, dan probeer ik meestal wel naar buiten te gaan, ook met mijn dochter. Ik wil haar laten zien hoe fijn dat is. Hoe normaal, vooral ook. We gaan dus regelmatig naar de kinderboerderij, lopen in de polder of naar een of andere (grotere) speeltuin (bij ons om de hoek is er alleen een minispeeltuintje). Moe maar voldaan van het spelen en de frisse lucht komen we dan thuis en laten ons zakken op de bank, vaak, als het mooi weer is, de bank in de tuin.

Ik ga buiten zitten en kijk naar de grassprietjes om onze caravan

De zomer is een per definitie een periode waarin buiten leven makkelijker gaat. En laat kamperen nu volledig voorzien in die behoefte. Een caravan is eigenlijk niet meer dan een klein hokje. Een te klein hokje om overdag tijd in door te brengen, bovendien is het dan ook vaak echt te warm. Kampeer je, dan leef je vooral buiten. In de ochtend, meestal ben ik veruit als eerste wakker, ga ik zitten op een ligstoel voor de caravan en kijk een beetje naar de grassprietjes om onze caravan en een stel eenden die als een soort roversbende de kruimels van de vorige avond voor caravans probeert weg te kapen, terwijl één eend op wacht staat (this really happened). Helaas was het vorig jaar te warm voor mij en moesten we voortijdig afbreken, maar dat neemt niet weg dat ik kamperen machtig geweldig vind.

Ik voel me één met de natuur, met wie ik ben, met hoe het moet zijn

Ik voel me dan een met de natuur, met wie ik ben, met hoe het moet zijn. Ik voel echte ‘niets’-momenten, ‘ma-momenten‘, die ik ook benoem in mijn boek NIETS en die me intens veel rust geven. Ik leef dan ook veel meer naar mijn behoeften dan naar de klok; heb ik honger, dan eet ik, ben ik moe, dan doe ik een dutje, allemaal ingegeven door (mijn) natuur. Een caravanvakantie, een buitenvakantie, zorgt ervoor dat ik, zonder na te denken, weer ga focussen op mijn lijf en wat dat lijf te zeggen heeft. Terwijl mijn dochter op zoek gaat naar kleine torretjes om naar te kijken, staar ik naar de wolken die voorbijkomen en doe even mijn ogen dicht. Perfect gelukkig. Buiten. Zo blij als een kind.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: MEER NIETS LAAT JE MEER LEVEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *