‘Ik doe volgens mij niks goed’

1Astrid de Jong is radiomaker, dj, moeder en stresskip, ze is op Twitter, Instagram en Facebook te vinden onder de naam astridislief. Elke vrijdag geeft ze wijze raad in onze rubriek: Lieve Astrid.

Lieve Astrid,
Ik heb twee kinderen, een partner, een sociaal leven en een drukke baan. Ik merk dat ik het gevoel heb dat ik niets echt ‘goed’ doe. Als ik bij mijn kinderen ben, ben ik in gedachten bij mijn werk, ben ik bij mijn vrienden dan voel ik me schuldig dat ik geen tijd met mijn kinderen doorbreng, enzovoort, enzovoort. Ik voel me dus eigenlijk continu opgejaagd, wat doe ik eraan?
Groetjes, Doethetnooitgoed

Lieve Doethetnooitgoed,
Oh, oh, oh, wat herkenbaar! En: wat zonde. Want het klinkt alsof je alles hebt, behalve de capaciteit om ervan te genieten. Het klinkt ook alsof je kinderen nog vrij jong zijn? In dat geval is dit een periode die ook weer voorbij gaat. En als je druk bent, gaat dat nog veel sneller. Dus ga eens rustig zitten en kijk waar je jezelf een beetje adem kunt geven.

Op naar de ballenbak
Misschien kun je iets vaker met je vrienden afspreken op een plek waar je ook je kinderen mee kunt nemen? Ik ben lang op zoek geweest naar dat soort plekken, maar er zijn bijvoorbeeld van die ballenbakparadijzen waar ze ook een fijne koffiehoek hebben en waar je kinderen het geweldig vinden.

Kijk naar de indeling
Misschien kun je tijdelijk ietsje minder gaan werken? Dat lukte in mijn geval niet, en ik heb ook hele stomme beslissingen genomen. Zo reed ik met mijn oudste naar Hilversum en bracht haar daar naar de crèche en haalde haar na mijn werk weer op. Dat leek toen handig, goedkoper en gezellig, maar achteraf was dat natuurlijk superonhandig als ik ziek of vrij was of een keertje eerder of later moest werken. Dus kijk nog eens goed hoe je dingen hebt ingedeeld en of er ergens winst valt te behalen?

Wat kun je uitbesteden?
Misschien kun je iemand inhuren om bepaalde klussen te doen? Zo betaal ik onze oppas extra als ze terwijl de kinderen spelen of slapen even de was opvouwt en opruimt. Of familie of vrienden soms vragen om bij te springen? Dat kun je zelfs wederzijds doen; heb jij de ene keer veel kids (bijvoorbeeld in een weekend, ga je lekker naar de kinderboerderij), zij de andere keer. Bespreek het ‘uitbesteedverhaal’ vooral met je man en je vrienden, vaak zien zij mogelijkheden die jij door de drukte steeds voorbij rent!

Maar vergeet niet: het is dus tijdelijk! Als je nu werk of geld inlevert om het voor jezelf wat makkelijker te maken, is dat niet meteen voor altijd!

Liefs, Astrid

Ook een vraag voor Lieve Astrid? Stuur hem via stressedoutnl@gmail.com of stel hem (via direct message) op onze Facebookpagina. Je vraag wordt anoniem behandeld. 

LEES VERDER: minder stress? Zo blijf je 24/7 mindful!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist