Keuzestress? Misschien ligt de oorzaak in je jeugd

Ben je alsmaar aan het wikken en wegen over welke keuze je moet maken? Misschien heb je dan zelfs wel het idee dat een deel van jou het een wil en een ander deel het ander? Dat zou goed kunnen. Een oorzaak daarvan kan in je jeugd liggen.

Wanneer er een trauma plaatsvindt in je leven, vindt er splitsing in je brein plaats. Het deel wat het aankan, groeit verder op. Het deel wat het trauma op dat moment niet kan verwerken schiet in de ‘bevries’ stand. En bevriest dus op die leeftijd. Als je later in je leven voor een keuze staat dan kan het zijn dat je bevroren kind-deel het een zegt, en je volwassen zelf het ander. Dit kan niet alleen voorkomen bij grote beslissingen, maar zelfs bij keuzes als wat je wil eten of wat je die dag aantrekt.

Hoe meer tijd je besteedt aan elke beslissing, hoe minder emotionele weerstand je hebt

Hoe meer tijd je besteedt aan elke beslissing hoe sneller je ‘beslis remschijven’ van de dag op raken. Later op de dag kun je hierdoor makkelijker (ongezonde) beslissingen nemen, of emotioneler reageren. Wanneer er een trauma plaatsvindt, kan er een onzeker angstig deel ontstaan, maar ook juist een baldadig vecht deel. Zo kun je dus bij elke beslissing die je moet nemen heen en weer geslingerd worden tussen emoties en gedachten. Dit kan enorm veel impact op je leven hebben.

Erkennen van een trauma helpt

Als je dit bij jezelf herkent is het belangrijk om het eerst te erkennen. Erkennen dat er zich een trauma heeft afgespeeld. En dat kan trouwens best een ‘klein’ trauma zijn geweest. In onze jeugd lopen we die al snel op. Of nou ja, we kiezen op dat moment de beste overlevingsstrategie die op dát moment beschikbaar is en dat schaadt ons in zekere zin. Het is zeer belangrijk om naar dat kind-deel te luisteren en te accepteren dat dat deel is blijven hangen in die leeftijd. Zie dat ook echt als een deel van jezelf wat nog niet is opgegroeid.

Wat zou je tegen jezelf van toen willen zeggen?

Wat zou je tegen die x-jarige jij willen zeggen, tegen jezelf van toen? Geef dat deel van jezelf een knuffel, zeg ‘Ik hou van je’, zeg ‘Ik vergeef je’ en spreek bemoedigende woorden uit. Dat deel van jezelf weet gewoonweg nog niet dat je al bent opgegroeid en dat je nu prima vanuit een volwassen zelf keuzes kunt maken. Dat hoef je je kind-deel alleen maar te vertellen. Dat het veilig en oké is, en dat er niets (meer) aan de hand is.

Succes!

LEES OOK: BELANGRIJKE LEVENSLESSEN VAN DE DRIE GROTE VLAAMSE DENKERS

Minder stress ervaren met inzichten en oefeningen die gebaseerd zijn op de meest recente wetenschappelijke inzichten? We bieden nu de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ aan, gebaseerd op recente kennis uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken ontdek je wat je ander kunt doen om stress te herkennen, voorkomen en op te lossen. Meer informatie vind je HIER.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *