Helaas, pindakaas. Vakantie helpt niet duurzaam tegen je werkstress

Vakantie! Heerlijk doen waar je wél zin in hebt. Opladen voor de komende tijd. En dan weer vol aan de bak, terug naar de werkzaamheden, de stapels op je bureau… Maar daar hoef je nu even niet aan te denken, nu is het namelijk vakantie. Tijd voor rosé en je voeten in het water. Of denk je nu verkeerd?

Je vakantie is geen ‘oplossing’ voor frustratie die je de rest van het jaar weer opbouwt. Misschien lukt het je wel om he-le-maal tot rust te komen op de camping, in het vakantiepark of waar je dan ook maar je vakantie doorbrengt. Maar wat als je, drie weken na je vakantie, weer helemaal afgedraaid bent, met weemoed je vakantiefoto’s bekijkt en alweer uitkijkt naar de volgende zomer? Je kunt je werk gebruiken puur als manier voor je vakantie te sparen. Op dat moment is werk gewoon werk (en vind jij jouw werkelijke geluk in andere dingen) en dat is prima. Als je maar niet naar je vakantie kijkt als dé oplossing voor al je werkstress. Want dan is het een pleister, meer niet. Eronder blijft het zweren. Ja, nee, tuurlijk. We begrijpen het. Werk ligt niet voor het oprapen. En werk is niet altijd leuk. Hoeft ook niet per se. Maar: verdiep je je weleens in wat jou echt, diep vanbinnen drijft?

Wat je vakantie je vertelt

Interessant is om te kijken wat jij tijdens je vakantie nou eigenlijk het liefst doet. Dat kan namelijk iets zeggen over wie je bent. Wat blijft er over, als je alle dagelijkse verplichtingen weghaalt? Ik bleek tijdens mijn vakanties vooral bezig te zijn met het leggen van allerlei dwarsverbanden in mijn hoofd. En me onder te dompelen in boeken (ik lees er zo’n zeven tot acht per vakantie). Heel leerzaam. Ik deed tijdens de zomer soms echt studies naar bijvoorbeeld ‘de kunst van het leven te leven’, vond ik leuk. Het lag in mijn natuurlijke interesse. En mijn levenszoektocht bleek ook voor veel anderen te gelden; daardoor ontstond STRESSED OUT en het boek ‘NIETS’, waar ik nog steeds dagelijks reacties op krijg. Daarom ervaar ik weinig werkstress. Mooi toch?

Misschien zit in je vakantiebezigheden een sleutel tot dieper werkgeluk

Als jouw dagelijkse verplichtingen wegvallen, wat ga jíj dan doen? En zit daar misschien wel een sleutel in tot dieper werkgeluk. Hoeft niet, kán wel. Ben jij tijdens je vakantie de hele dag bezig met eten? Waarom begin je geen kookblog? Lees je de hele tijd thrillers? Waarom waag je je handen er zelf niet aan? Het kán niet? Zegt wie? Ik werkte fulltime toen ik met STRESSED OUT begon. En als het uiteindelijk niet je werk wordt, houd je er toch een fijne passie aan over?

Als vakantie je enige oplaadmoment is…

Hoe dan ook: waar ik voor waak, is dat mijn vakanties mijn enige echte oplaadmomenten zijn omdat ik mijn werk als een last ervaar. Het liefst zie ik die vakantie als een mooi moment om even terug- en vooruit te kijken, vooral te zíjn en samen met mijn dierbaren te genieten van wat er ís. Om even op het boek NIETS terug te komen: mijn eigen ma-momenten, mijn tussenmomenten. En als ik terugkom, ga ik weer aan de slag en daar heb ik me toch een partij zin in! Omdat ik mijn werk heb gemaakt van dat wat ik het liefste doe: nieuwsgierig zijn, dingen duiden en verhalen vertellen. Vakantie is dan vooral fijn. Maar het leven eromheen óók.

LEES OOK: WAAROM MEER ‘NIETS’ IN JE LEVEN EEN GOED IDEE IS…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *