5 x lessen van je kind over relaxen

Maaike

Ik heb een dochter (6) en ik heb niet genoeg woorden in de wereld om te vertellen hoeveel ik van haar houd. Wat ik nooit had verwacht, is dat wijsheid zo klein (1.24m.) kan zijn. De grootste lessen over relaxen leerde ik namelijk van mijn kind.

1. Er is meer dan je hoofd
‘Kijk, een slak!’, ‘Wat een mooi rood blaadje!’, ‘De wind waait.’ Als ik met mijn dochter ben, word ik door haar voortdurend geattendeerd op de wereld om ons heen. En dat is mooi, want wij volwassenen zijn nogal geneigd om alleen ‘in ons hoofd te gaan zittten’. Gevolg: meer stress. Als ik met mijn dochter ben, voel ik de zon op mijn wangen, hoor ik de kippen op de kinderboerderij, voel ik hoe mijn schoenen op krakende bladeren terechtkomen, gewoonweg omdat zíj me in die fysieke belevingswereld meetrekt. Mooi lesje mindfulness.

2. Doe dingen met overgave, geniet
Mijn dochter doet niet aan halfslachtig knutselen, om maar wat te noemen. Het is maar knutselen hè, maar hell yeah, waarom zou je het halfslachtig doen. Ze gaat er gewoon voor: ze doet iets en dat doet ze fokking helemaal.

Instant vrolijk worden? Dat doe je met deze liedjes (ik in elk geval wel)!

3. Elk moment is een nieuw moment
Heeft mijn dochter ruzie, dan is dat een volgend moment voorbij. Is ze verdrietig, dan hoeft dat niet een hele dag te duren. Ze ziet elk moment nog als een nieuwe kans en blijft niet ellenlang in haar eigen verhaal hangen (behalve als ze moe is, maar dat is alle jonge kinderen eigen). Leerzaam.

4. Het zit ‘m in de kleine dingen
In mijn leven zit ‘t genieten hem vaak in de grote dingen. Zoals bij veel mensen van boven de achttien. De volgende zomervakantie, die dag sauna, enzovoort. En dan vind ik een kleine sticker in de vorm van een hartje, precies op mijn nachtkastje, waar ik mijn boeken altijd neerleg. Of: in de ochtend geeft ze me een kusje op mijn voorhoofd. Ze heeft oog voor dat soort details. The best of life is in the detail.

5. Er is nog zoveel te ontdekken… Als je maar kijkt
In mijn belevingswereld heb ik het allemaal wel zo’n beetje gezien, ik heb bijvoorbeeld behoorlijk wat tijd in het buitenland doorgebracht. Daardoor kan ik nogal blasé zijn. En dan ontdekt mijn dochter een geheime hut (lees: een klein bosje) bij ons om de hoek. Waar we vervolgens urenlang samen doorbrengen. Want die hut had ík nog nooit gezien.

En tadaaa… ontspannende activiteiten die niks, nada kosten!

Wat leerde jij van je/een kind over ontspannen? Deel het op Facebook!

 

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.'
- Dirk De Wachter