5 x lessen van je kind over relaxen

Wijsheid komt soms maar net tot je schouder, de grootste lessen over innerlijke rust leer je namelijk vaak van je kind.

1. Er is meer dan je hoofd

‘Kijk, een slak!’, ‘Ik ruik de herfst…’, ‘Wat is het toch fijn met de katten, hè?’ Als ik met mijn dochter ben, word ik door haar voortdurend geattendeerd op de wereld om ons heen. En dat is mooi, want wij volwassenen zijn nogal geneigd om alleen ‘in ons hoofd te gaan zitten’. Gevolg van dat laatste: meer stress. Als ik met mijn dochter ben, voel ik de zon op mijn wangen, hoor ik de kippen op de kinderboerderij, voel ik hoe mijn schoenen op krakende bladeren terechtkomen. Uit je hoofd, in je lijf (hier trouwens goede tips snel uit je hoofd en in je lijf te komen) gewoonweg omdat zíj me in die fysieke belevingswereld meetrekt.

2. Doe dingen met overgave, geniet

Mijn dochter doet niet aan halfslachtig knutselen, om maar wat te noemen. Het is maar knutselen hè, maar hell yeah, waarom zou je het halfslachtig doen. Ze gaat er gewoon VOL voor: ze doet iets, en dat doet ze het ook écht helemaal.

3. Elk moment is een nieuw moment

Heeft mijn dochter ruzie, dan is dat een volgend moment voorbij. Is ze verdrietig, dan hoeft dat niet een hele dag te duren. Ze ziet elk moment nog als een nieuwe kans en blijft niet ellenlang in haar eigen verhaal hangen (behalve als ze moe is, maar dat is kinderen eigen). Leerzaam.

4. Het zit ‘m in de kleine dingen

In het leven zit ‘t genieten voor volwassenen hem vaak in de grote dingen. Denken ze. De volgende zomervakantie, die dag sauna, enzovoort. En dan vind ik een kleine sticker in de vorm van een hartje, precies op mijn nachtkastje, waar ik mijn boeken altijd neerleg. Of: in de ochtend geeft ze me een kusje op mijn voorhoofd. Het ware leven, dat zit hem juist in de kleinste dingen.

5. Er is nog zoveel te ontdekken… Als je maar kijkt

In mijn belevingswereld heb ik het allemaal wel zo’n beetje gezien, ik heb bijvoorbeeld behoorlijk wat tijd in het buitenland doorgebracht toen ik als model werkte. Dat kan de kans geven blasé te raken: been there, seen it, done it. En dan ontdekt mijn dochter een geheime hut (lees: een klein bosje) bij ons om de hoek. Waar we vervolgens urenlang samen doorbrengen. Want die hut had ík nog nooit gezien.

LEES OOK: 13 X ONTSPANNENDE ACTIVITEITEN DIE HELEMAAL NIKS KOSTEN? DIT ZIJN ZE.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist