13 ontspannende activiteiten (die mooi niks kosten)

Soms wil je best ontspannen, maar wil (of kan) je er even niks aan uitgeven. Welke dingen kun je doen die niets kosten en die je tóch een dosis relax geven? Hier 13 ontspannende activiteiten. Die mooi niks kosten.

1. Mensen kijken!

En dan hun hele levensverhaal erbij verzinnen. Ga er gewoon voor zitten. In je eentje. In de stad. Ontspanning (en vermaak) gegarandeerd.

2. In de tuin werken

Even eerlijk: ik haat in de tuin werken, maar weinig is zo ontspannend als je richten op onkruid. Ooit had ik een extreem groot geval van liefdesverdriet (na verbreken van een relatie van tien jaar) en vroegen buren me te helpen in de tuin. Ik ben dagen bezig geweest (het was een grote tuin) met stukken ongewenst groen weg te plukken. Het was onverwacht healing voor mijn gebroken hart. Je bent fysiek bezig, kunt spanning kwijt, richt je hersenen op één ding en je hoeft níet diep na te denken.

3. Tekenen

Hoe lang is het geleden dat jij aan het tekenen was? Laatst vroeg mijn dochter of ik haar wilde helpen met een tekening en toen bleek me dat toch een partij relaxing! En remind yourself: het hoeft niet perfect. Je zult versteld staan van hoeveel fantasie je hebt als je maar loslaat dat het mooi moet worden.

4. Ontspullen

Ontspullen a la Marie Kondo is erg ontspannend. Misschien is het dat niet honderd procent op het moment zelf, maar moet jij eens opletten hoe licht je je voelt nadat je bijvoorbeeld  je studeerkamer qua spullen hebt gehalveerd. Vraag jezelf dus bij elk ding: does it spark joy? Nee? En heb je het ook niet nodig? Hoppa, weg ermee. Tips nodig om te ontspullen? Hoppa, hier zijn ze!

LEES OOK: STEL PRIORITEITEN IN JE HUIS, DAT GEEFT RUST! DECLUTTEREN, HOE DOE JE DAT?

5. Staren naar iets wits

Een beetje onconventionele ontspanningsmethode. Maar in momenten van echt té veel stress doe ik dit graag: staren naar een vel papier, mijn witte dekbedovertrek of een muur. Er gaat iets mega chills uit van het ‘gebrek aan input’ van een totaal wit oppervlak. Of ik ben gek, dat kan natuurlijk ook. Maar ik vind het heerlijk.

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. Meer informatie vind je HIER.

6. Bingewatchen!

Catfish. Keeping up with the Kardashians. OITNB. The Hills. Soms geldt (afhankelijk van mijn bui): hoe crappier hoe beter. Ik kan daarnaast ook uuuuuren doorbrengen op Holland doc (voor als ik me wat intellectueler wil ontspannen).

7. Boeken herlezen

Je doet het eigenlijk nooit en daarom maak ik er nu een project van: boeken herlezen (dat is dan de laatste keer dat ze joy sparken, zie punt 4). Je wordt teruggeworpen in de tijd (oh, ik las dit toen… vul in), je krijgt inspiratie (je hebt de boeken niet voor niks bewaard) en het is een goede aanleiding dus om verder te gaan met ontspullen.

8. Dagboeken herlezen

Zie punt 7. Maar deze moet je natuurlijk nooit weggooien. Het is interessant om te zien hoe je geworden bent wie je nu bent.

LEES OOK: DE JUISTE MANIER VAN ADEMHALEN HEEFT DIRECT EEN RELAXEND EFFECT, BEKIJK DE TIPS & TRICKS!

9. Breien

Ja, ik heb op Famme.nl al eens geschreven dat breien de beste hobby ooit is, maar je kunt dit ook verwisselen met een andere knutselachtige hobby – al heb ik met kleuren voor volwassenen uiteindelijk toch wat minder: ik wil wat ik fröbel daadwerkelijk kunnen gebruiken.

10. Wandelen-wanderen

Men neme: een bos, een stad, een dorp, een stad, gewoon, een plek dus. En dan ga je wandelen zónder doel (verdwaal niet, en anders heb je altijd nog Google Maps). Ik heb uitzonderlijk mooie momenten gekend toen ik ergens te vroeg was op een afspraak; gewoon een beetje ‘wandering‘ zonder duidelijk doel, dat is heerlijk.

11. Een relax playlist maken op Spotify

Van welke liedjes word jij nou écht rustig of krijg je in elk geval een glimlach? Het is een heerlijke bezigheid om ze allemaal op een rijtje te zetten in een playlist en deze af te spelen op de momenten dat je even zen-input nodig hebt. Check ook even standaardlijsten op Spotify. Zo is de lijst ‘Calm & focussed’ mijn vaste recept (staat tijdens het schrijven van dit artikel ook op).

LEES OOK: WIST JE DAT BEPAALDE MUZIEK LETTERLIJK INVLOED HEEFT OP JE STRESSNIVEAU? EN… 5 LUISTERTIPS!

12. Soep maken

Niks ruikt zo rustgevend en ‘thuis’ als een grote pan (groente)soep. Doe er extra gember in voor een warm gevoel in je buik en ik voeg zelf altijd wat honing toe voor ‘een zoetje’. Binnen een halfuur ruikt je huis thuizeriger dan ooit. En dat kan dus ook gewoon met restjes (doe ik altijd). Overigens is de zoete evenknie van soep natuurlijk zelfgebakken appeltaart.

13. Waterdromen

Vroeger voer ik regelmatig op een bootje met mijn ouders en broer. Daar heb ik de werking van water op je brein leren kennen. Weinig zo fijn als staren naar water. Dat kan een vijver zijn, een rivier of de zee. De mate van golven zegt niet per se veel over de mate van ontspanning – al knap ik zelf altijd enorm op van zeelucht.

DIT WIL JE VAST OOK LEZEN/LUISTEREN: VAN DEZE SONGS WORD JE INSTANT HAPPY!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist