Zo kom je snel uit je hoofd en in je lijf

Herken je dat: je zit de hele tijd maar in je hoofd: denken, denken, denken, en het lukt je maar niet om eruit te komen. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn. Er zijn manieren om snel weer uit je hoofd en in je lijf te komen. En je hebt er niet eens zoveel voor nodig. 

De snelste weg uit je hoofd en ín je lijf, is via je zintuigen. Voelen, horen, ruiken, zien, proeven. Het is handig om te weten welk zintuig bij jou het sterkst reageert op prikkeling. Deze kun je dan namelijk het beste inzetten op het moment dat je merkt dat je veel ‘in je hoofd zit.’ Tijdens mijn burn out leerde ik dit.

Ik was een wandelend hoofd, zonder feeling met mijn lichaam

Ik was in de tijd ervoor als het ware ‘een wandelend hoofd’ geworden. Ik had totaal geen feeling meer met mijn lichaam. Sterker nog, ik was vergeten dat ik een lichaam had. Toen ik ‘omviel’, wist ik dat ik niet alleen een goede psycholoog moest zoeken, maar óók dat ik júist met dat lichaam aan de slag moest. Door een haptonoom leerde ik langzaam mijn eigen lichaam weer voelen en waarderen. En leerde ik dat het ontzettend belangrijk is om die band tussen lijf en geest te behouden, omdat je lichaam je vaak heel subtiele signalen geeft, als iets niet goed voelt, bijvoorbeeld. Die signalen was ik gewend te negeren. Sinds ik weer leerde naar mijn lijf te luisteren is het één van mijn belangrijkste tools geworden, het luisteren naar mijn lichaam. Daarover vertel ik ook uitgebreid in mijn boek NIETS. Maar stel je voor, je merkt dat je zit te malen, te piekeren of je wilt gewoon even ‘terugschakelen’ naar je lijf, wat is dan voor jou de beste manier? Dat verschilt per persoon, het is handig daarmee te experimenteren. Wat werkt voor jou?

Ga ik naar muziek luisteren, dan kom ik juist dieper in mijn hoofd terecht

Bij mijzelf bijvoorbeeld, is mijn reukzin erg gevoelig. Ik ben zo iemand die als een van de eersten de geur van de lente, herfst of zomer opsnuift. Mijn gehoor is ook goed ontwikkeld, maar als ik muziek opzet, hoe mooi of juist opzwepend ook, ga ik er helemaal in op en merk ik dat ik juist meer ga nadenken. Dan kom ik dieper in mijn hoofd terecht. Bij mij werkt het inzetten van geluid dus eigenlijk niet zo goed als ik terug in mijn lijf wil komen.

Eén van mijn trucs is tussendoor mijn lievelingsparfum opspuiten

Wil ik snel uit mijn hoofd, dan loop ik bijvoorbeeld even naar buiten en snuif de lucht op. Of, ben ik binnen en kan ik niet echt weg, dan ik zet koffie of thee, snuif de geur van zo’n heerlijk vers bakkie op en ik ben weer met mijn voeten op de grond. Eén van de trucs die ik vaak toepas als ik op locatie ben en bijvoorbeeld een tijd lang vergader of iets dergelijks, is tussendoor op het toilet mijn lievelingsparfum opspuiten. Als ik dat ruik, ben ik er meteen weer helemaal bij. Hoe werkt dat voor jou? Ben jij bijvoorbeeld erg van de tastzin, dan kun je ervoor zorgen dat je iets te friemelen bij je hebt, een stressbal ofzo. Of een zacht vest, iets waarvan je weet dat het je op dat moment helpt om weer ‘terug op aarde te komen’.

Het mooiste is als je meerdere zintuigen tegelijk kunt stimuleren

Het mooiste? Als je meerdere zintuigen tegelijk kunt stimuleren. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het wandelen: je ruikt de buitenlucht, je voelt het gras onder je schoenen, je ziet de wolken en de zon én je hoort de vogels en het ruisen van de wind. Geweldig toch?

Hieronder leg ik het nog even uit in een video (PS abonneer je je op mijn Youtubekanaal? Vind ik leuk. En dan krijg je de updates van de video’s als eerste. 🙂 Dit is mijn kanaal! )

LEES OOK: DIT ZIJN 13 ONTSPANNENDE ACTIVITEITEN DIE JE HELEMAAL NIETS KOSTEN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *