Hoe de woorden die je gebruikt bepalen hoe je je voelt

Woorden en hoe je taal gebruikt, kunnen een grote invloed hebben op hoe je dingen ervaart. En, heel interessant, woorden kun je dus óók gebruiken om je beter te voelen…

De kracht van metaforen en het ‘denken in plaatjes’, wat zich vertaalt in je taalgebruik, is enorm. Ik had laatst een cliënt die letterlijk zei dat hij met zijn ziel onder zijn arm liep. Ik vroeg hem of hij dat ook echt zo zag. En of hij het ook zo vóór zich zag. En jawel hij beeldde het zelfs uit hoe hij zijn ziel onder zijn arm had.

Is het echt zo makkelijk? Soms wel!

Dus ik vroeg hem om zijn ziel terug in zijn hart te stoppen. Toen hij dat deed, was zijn probleem opgelost. Zo makkelijk? Ja, soms is het écht zo makkelijk. Natuurlijk zat daar voor hem ook weer een betekenis aan vast, maar dat konden we ook meteen oplossen, juist doordat hij die eerste stap al had gezet.

Soms kun je woorden ook gebruiken om je gevoel om te draaien

De woorden die je ergens voor gebruikt, bepalen hoe je je voelt. En soms kun je die woorden dan ook weer gebruiken om je gevoel om te draaien. Als ingang, zogezegd. Als je jezelf, of een ander, dus zo’n uitspraak hoort doen waaraan heel duidelijke een beeld vastzit, probeer er dan maar eens zoiets mee te doen.

Het water stond haar aan de lippen, ze hield haar kin omhoog

Zo zei een andere cliënt dat ze het gevoel had dat het water haar aan de lippen stond. Ze hield ook haar kin omhoog toen ze dat zei. Je zág het gewoon gebeuren in haar hoofd, hoe ze dit voor zich zag. Dus ik vroeg waar dat water dan in zat. Want het moest natuurlijk ergens in zitten, anders zou het water wel vanzelf weglopen. Ja dat was een groot plastic bad. Ik heb haar denkbeeldig een gat in de zijkant laten boren, toen liep het water weg. Ze zuchtte eens diep en zei opgelucht: ‘Dankjewel.’

Is het zo makkelijk? Ja, soms is het zo makkelijk. Doe het zelf maar eens, het is het proberen waard.

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *