Zelfcompassie: doe eens gek, leef mee met jezelf

Nee, ik ben er van nature ook niet per se goed in. En ja, ik maak me er ook schuldig aan mezelf keihard aan te pakken. Voortdurend. Daarom: een thumbs-up voor zelfcompassie. Wat is het en hoe doe je dat: meeleven met jezelf?

Een tijd geleden was ik aan het whatsappen met een vriendin. Ze zat helemaal niet lekker in haar vel, had het veel te druk, was moe, had allerlei kwaaltjes en zei tegen me: ‘Weet je, ik zie het gewoon allemaal even niet zitten.’ Ik berichtte haar terug dat ik het zo rot voor haar vond, vroeg haar of ze wel tijd en ruimte voor zichzelf maakte.

Zelfcompassie is meeleven met jezelf zoals een vriendin zou doen

Zelfcompassie is wat anders dan zelfmedelijden. Zelfmedelijden is zwelgen in je lot. Zelfcompassie is meer zelfmedeleven, overigens een zelfbedacht woord wat ik niet eerder zag.  Zelfcompassie is in mijn beleving dat je kunt meeleven met jezelf zoals je dat met een goede vriend(in) zou doen in een slechte periode of op een slechte dag. Als jouw vriendin zich over de kop werkte, zou je haar ‘s avonds met een deken en warme chocola op de bank stationeren. Of haar een uur het bos in sturen voor een heerlijk frisse neus. Je zou haar gunnen dat ze haar lievelingsparfum voor zichzelf bestelde. Maar je zou in elk geval niet in haar oor staan toeteren: ‘WEET JE WAT JIJ NOG ALLEMAAL MOET DOEN!!!’ Want je zou weten dat dat niet zou helpen. Dat het beter zou zijn als je met haar zou meeleven. Tegen haar schreeuwen zou haar juist verder onderuithalen. Tuurlijk moet ze veel. Maar de boog kan niet altijd 24/7 gespannen zijn. Dan raakt de boog óverspannen…

Waarom vinden we het zo moeilijk zachtheid op te brengen voor onszelf?

En dat was nou precies wat deze vriendin de deed: in haar eigen oor toeteren dat ze het niet genoeg waard was om echt goed voor zichzelf te zorgen. Waarom vinden we het toch zo moeilijk die zachtheid op te brengen voor onszelf? We weten dat het goed is om soms rust te nemen – wat voor iedereen anders is, de definitie van rust – en dat je met genoeg rust zelfs creatiever en productiever wordt (als we het dan toch zouden moeten verdedigen naar het ‘moeten-kamp’ toe). En toch… is het moeilijk.

Sinds mijn burn out ben ik een stuk meer begaan met mezelf

Voor mij ook nog wel hoor, maar wat hielp was mijn burn out van ruim tien jaar geleden. Sindsdien ben ik een stuk meer begaan met mezelf. Niet omdat ik breekbaar ben, integendeel, ik ben fokking sterk. Nee, omdat ik het mezelf sindsdien gun om optimaal gelukkig te zijn. Omdat ik het mezelf gun dat er niet iemand constant in mijn oor staat te schreeuwen dat ik het niet waard ben om even rust te nemen. Omdat ik het mezelf gun om écht het allerbeste uit mezelf te halen. En dat kan alleen als ik naast vaak keihard voor mezelf te zijn, ook soms eens bewust zacht voor mezelf kan zijn. En als ik daar dan van kan genieten. Zonder me schuldig te voelen. Zonder in mijn eigen oor te tetteren. Ik ben mezelf gewoon het beste gaan gunnen. Net zoveel als ik dat een goede vriendin zou gunnen…

LEES OOK: DEZE BELANGRIJK BOODSCHAP MOET JE VANDAAG BESLIST EVEN HOREN…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist