Lieve moeder, wat doe je het fantastisch

Dit artikel is voor alle moeders. Het is heel normaal dat je je soms afvraagt of je het wel goed doet. Daarom vertel ik het je: je doet het goed. Wat zeg ik: je doet het fantastisch, lieve moeder.

Lieve moeder. Wat bewonder ik je. Dat kleine bundeltje mens, zo kwetsbaar, je ontfermt je erover en helpt het groeien en de wereld te ontdekken. Al bij de eerste blik, het eerste lachje, verandert jouw eigen blik op alles om je heen. Je ziet het leven door de grote, verbaasde ogen van je kind. Die voor het eerst een bloem ontdekt, de wolken ziet, een briesje voelt. Je leert hem of haar dat hondenpoep niet om mee te spelen is en je zorgt ervoor dat het slaapjes doet, ook al denkt je kind zelf dat dat helemaal niet nodig is.

Je zoekt een weg tussen vasthouden en langzaam loslaten

Je juicht je kind toe bij de eerste stapjes, helpt het als het voor het eerst in een klimrek wil klimmen, en kijkt met ingehouden adem toe als je kind voor het eerst zónder hulp in datzelfde klimrek klimt, hoger en hoger. Je duwt de schommel, harder en harder, als je kind dat wil. ‘Misschien kan ik wel over de kop!’ Tot het opeens langzamer wil en je rustig, maar krachtig, de schommel afremt. Je zoekt een weg tussen vasthouden en langzaam loslaten, tussen stimuleren en begrenzen, tussen helpen en het aanmoedigen van zelfstandigheid.

Steeds meer tekent de persoonlijkheid van je kind zich af

Naarmate je kind ouder wordt, wordt de wereld om hem of haar groter en krijg je met nieuwe uitdagingen te maken. Is je kind er klaar voor? Steeds meer tekent de persoonlijkheid van je kind zich af tegen de achtergrond van de grote buitenwereld. Elke dag houd je de vinger aan de pols; welke waarden heb je overgebracht? Hoe past je kind deze toe in de praktijk? Wat zijn zijn of haar persoonlijke uitdagingen? Hoe kun je daarin helpen?

Ouderschap is balanceren

Al die tijd stel je jezelf vragen. En dat is heel normaal. Dat doen we allemaal. Ouderschap is balanceren. Vaak gaat het goed. En soms hel je over naar de ene, of de andere kant. Ben je ongeduldiger dan je zou willen. Reageer je wat kortaf. Of ben je juist onvermoeibaar aan het knutselen met je kind. Houd je het liefdevol vast als het niet kan slapen en jaag je onzichtbare monsters weg uit de kinderkamer. Het is niet erg als je er soms een beetje doorheen zit. Kapotmoe bent. Dat is namelijk heel menselijk. Vraag om hulp, al vind je dat soms niet makkelijk. Je wil het misschien graag alleen doen, laten zien dat dat kan. Maar een bekend gezegde spreekt: ‘It takes a village to raise a child‘.

Lieve moeder. Wat heb ik veel respect voor je. Dat zeggen we misschien wat te weinig tegen elkaar. Tegen onszelf. Daarom zeg ik het nu. Gewoon voor de zekerheid: lieve moeder, je doet het fantastisch.

LEES OOK: MOEDERS, STOP EENS MET ELKAAR CONTINU TE VEROORDELEN!

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *