Binaural beats: wondermiddel voor slaap, concentratie en tegen stress?

Een tijdje geleden zag ik de woorden voorbijkomen op Facebook, in combinatie met het woord ‘slaap’: binaural beats. Ik was meteen geïntrigeerd. Binaural beats zouden bij van alles helpen. Slaapproblemen, concentratie, stress. Zou het écht?

Wat ik las over binaural beats boeide me. In eerste instantie vooral omdat ik me soms tijdens het werk soms makkelijk laat afleiden, vooral als ik heel lang één ding moet doen. Je kent het wel. Even koffiezetten en dan je Facebook checken, en voor je het weet ben je er ‘helemaal uit’. Zouden die beats me daar écht bij kunnen helpen?

Wat het is

Ik besloot me erin te verdiepen, voor ik het zou uitproberen. En ik kwam op Medical News Today een artikel tegen waarin het duidelijk wordt uitgelegd. Binaural beats zijn trillingsfrequenties die invloed zouden hebben op je hersenen. Hoe het precies werkt en vooral waaróm is nog onduidelijk een ook of het écht werkt, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. Kortom: het is een beetje hetzelfde als toen EMDR (eye momvemend desensitization and reprocessing) therapie net in opkomst was: wat is het, hoe werkt het, werkt het echt en waaróm dan?

Wat in elk geval vast lijkt te staan is dat veel mensen er baat bij lijken te hebben. Daarom wilde ik het zelf ook graag proberen. En het leek me interessant dat dan meteen maar bij alle drie de eerder genoemde ‘werkzaamheden’ te proberen, want… waarom ook niet.

5 x verschillende binaural beats

Nog even wat informatie. Er blijken 5 verschillende vormen te onderscheiden, die elk hun eigen functie hebben.

Delta patroon: Deze hebben een trillingsfrequentie van 0.5 tot 4 Hz, en zorgen voor een diepe en droomloze slaap. Je zou er ook dieper van slapen dan ‘normaal’

Theta patroon: Deze trillingsfrequentie tussen de 4 en 7 Hz zou je helpen bij meditatie, je slaap in de REM-fase stimuleren en zorgen voor meer creativiteit.

Alpha patroon: Bij een trillingsfrequentie van 7 tot 13 Hz, ook wel bekend als het Alpha patroon, raak je ontspannen.

Beta patroon: Dit is een trillingsfrequentie van 13 tot 30 Hz. Daar zou je extra alert en geconcentreerd van worden. Noot: je kan er ook opgejaagd van raken als je dichter bij de 30 Hz zit.

Gamma patroon: Bij een trillingsfrequentie van 30 tot 50 Hz kom je hoog in je energie te zitten, ikzelf zou denken dat het handig is als je veel zwaar lichamelijk werk in korte tijd moet verzetten, maar minder als je geconcentreerd iets probeert af te ronden.

Proef op de som: werkt het?

Test 1: Concentratie

Ik besloot gewoon de verschillende soorten op te zoeken op Spotify. Ik begon op mijn werkdag, met binaural beats die me zouden helpen te concentreren. Eerst stond ik er een beetje sceptisch tegenover. Zou dat écht? Toen ik het aanzette, merkte ik dat de ene ‘song’ (als je het zo al kunt noemen) me meer aansprak dan de ander. Sommige binaural beats zijn gevoelsmatig letterlijk één toon, daar werd ik persoonlijk nogal nerveus van. Ik houd duidelijk meer van een meer melodieuze versie. Toen ik die eenmaal had gevonden, ging het snel. Zonder dat ik het doorhad, was ik twee uur aan het typen en had ik een berg werk verzet. Placebo effect? Geen idee. Wie zal het zeggen. Maakt me ook niet uit, eerlijk gezegd. Het werkte als een tiet.

Test 2: Stress

Soms is mijn werk best druk. Op dat soort momenten betrap ik mezelf erop dat ik iets af heb en denk: oh, maar dát moet óók nog. Hoewel ik graag ga wandelen om dan even uit mijn hoofd en in mijn lijf te komen is het soms ook gewoon zo dat ik helaas nog eventjes in mijn hoofd blijf hangen als ik buiten loop. Ik besloot mijn koptelefoon op te zetten en daar ‘relaxbeats’ bij op te zetten. En ook dít hielp me. Vrij snel ook. Toch gaat er niks boven het geluid van de natuur. Dus zodra ik me ontspannen voelde, zette ik hem weer af en luisterde ik naar de geluiden die de natuur me, uit zichzelf, bracht.

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. Meer informatie vind je HIER.

Test 3: Slaap

Misschien nog wel het meest interessant vond ik binaural beats tijdens het slapen. Ik had mijn lief erover verteld en we vonden het allebei nogal raar klinken, die geluiden in de slaapkamer. Bovendien hebben we niet echt problemen om in slaap te komen. Ikzelf wordt echter wél vaak midden in de nacht wakker for no reason. Ik ben dan niet aan het piekeren ofzo, ik ben gewoon wakker. Meestal ga ik dan maar gewoon even wat lezen, tot ik weer in slaap val. We besloten het geluid maar gewoon aan te zetten. En ik viel wonderlijk snel in slaap. Ergens had ik ook het gevoel dat de geluiden me kapótverveelden, waarom ik zo snel sliep. Mijn lief was erg enthousiast over hoe het voor hem werkte: ook binnen no time aan het snurken. De volgende avond ging ik slapen (zonder binaural beats) en kwam mijn lief later naar boven. Ik weet nog dat ik wakker werd doordat hij de slaapkamer binnenkwam, ik slaap nogal licht. Tot hij de binaural beats opzette. Toen  kreeg ik opeens het gevoel alsof ik weer in slaap werd gedúwd. Heel vreemd, maar ik was meteen weer weg. En sliep heerlijk.

Fijn dat het bestaat

Kortom: voor mij werkt het blijkbaar. Ik gebruik het nu soms, als ik het gevoel heb dat ik er behoefte aan heb. Ik zie het niet als iets wat ik per se moet doen om goed te werken, slapen of rustig te zijn, maar handig is het wel. Het is fijn dat het bestaat. En of en hoe het dan werkt? Geen idee.

Ben jij een merk en wil je een collab aangaan met stressedout.nl? Dat kan. Neem contact op via het contactformulier en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Stressedout.nl staat bekend om haar authenticiteit en ik zal altijd eerlijk berichten over mijn ervaringen, maar als jij een fijn product hebt, is dat natuurlijk precies wat je wilt!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *