Waarom iemand met een burn out het vaak nog zo lang volhoudt

Het kan soms nog wonderbaarlijk lang duren voor iemand met burn out klachten ook uiteindelijk omvalt. Dat ze omvallen, komt soms ook voor de omgeving als een verrassing. Hoe kan het dat mensen het met een burn out vaak nog zo lang volhouden?

1. Mensen die een burn out krijgen zijn vaak perfectionistisch

Iemand die een burn out krijgt, is meestal perfectionistisch van aard. Dat herken ik ook van mezelf; ik kon het niet aanzien dat er dingen fout zouden lopen, dus besloot ik onbewust dan maar mijn éigen grenzen enorm op te rekken. Dit hield ik nog best lang vol.

2. Ze zijn gewend om door te zetten

Een burn out krijg je niet omdat je makkelijk opgeeft, integendeel. Een burn out krijg je als je doorzet, óók als het eigenlijk niet meer gaat.

3. Ze kunnen goed ontkennen

Die hoofdpijn? Dat is toeval. Die verkoudheid die telkens terugkeert? Een hardnekkig virusje. Toen ik richting burn out ging, kon ik me niet veroorloven dit onder ogen te zien. Lichamelijke klachten en geestelijke problemen? Ik had voor alles een (telkens andere) verklaring. Tot er té veel klachten waren en ik niet langer kon ontkennen dat er een samenhang moest zijn. Dat ontkennen, dat is een bekende voor veel mensen die uiteindelijk een burn out krijgen.

4. Het ene gat wordt gevuld met het andere

In de tijd voor mijn burn out was ik eraan gewend geraakt om het ene gat te vullen met het andere. Niet meer slapen? Dan dronk ik meer koffie. Trillen door de koffie? Dan nam ik een glas wijn. Minder honger? Dan at ik iets met veel calorieën en vet. Zo kwam ik steeds meer in de min te staan, terwijl ik mezelf lang kon voorhouden dat ik alle ballen wel degelijk nog hooghield, omdat ik het ‘verband’ tussen al die verschillende ‘gaten’ niet wilde zien.

5. Ze zijn gericht op overleven

Een burn out krijg je als de last té lang zwaarder is geweest dan je aankon. Dat heb je kunnen verdragen door op de knop ‘overleven’ te drukken. Helaas is die knop vooral geschikt voor noodgevallen en niet om continu ingedrukt te houden. Toen ik de knop ‘overleven’ éindelijk durfde los te laten, kon het burn out herstel eindelijk beginnen…

LEES OOK: WAT ZIJN DE SIGNALEN VAN EEN BURN OUT?

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis

Meer innerlijke rust krijgen?

NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door éénmalig te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer óf doneer: daarmee laat je je waardering zien.

Bedrag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *