Ondermijnende gedachten, #1: Ik ben niet welkom, ik moet hier weg

Veel mensen hebben het gevoel dat iedereen erbij hoort, behalve zij. Ze zijn voortdurend op zoek naar rust en puurheid. Ze zijn gevoelig en houden van schoonheid. Ze hebben visie en zijn origineel, maar ze vinden het wel moeilijk om iets af te maken. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand? Dan kun je je voordeel doen met de psychologische theorie van de 5 kindconclusies.

Als je denkt dat iedereen erbij hoort behalve jij heb je het mis

Systematisch gaan we de komende weken in op elk van de 5 kindconclusies. Dit zijn conclusies over onszelf die we al hebben getrokken toen we nog maar een baby, peuter, kleuter of opgroeiend kind waren. Op basis van die jonge conclusie bouwden we ons zelfbeeld en ons wereldbeeld. Maar omdat we die conclusies zo vroeg trokken, hoeven we niet alles te geloven wat we als uitvloeisel daarvan voelen en denken.

Doe de test en kijk of jij een type bent met kindconclusie 1: ‘Ik hoor er niet bij, ik moet hier weg’

Hieronder de 5 kindconclusies nog even op een rijtje. In jouw hoofd gebruik je misschien niet precies dezelfde woorden. Toch zul je je waarschijnlijk in ten minste twee van de vijf basisgevoelens herkennen. Dit keer gaan we dieper in op kindconclusie 1.

1. Ik ben niet welkom, ik moet hier weg
2. Er is niet… genoeg, ik ben niet… genoeg
3. Jij je zin! Dan hou ik me wel koest
4. Ik moet de controle houden en winnen
5. Ik moet me aanpassen en me gedragen zoals het hoort

Mensen die vaak met hun hoofd in de wolken lopen worden niet altijd meteen begrepen

Stiene is zo’n vrouw die er altijd bijzonder uitziet, maar van wie je nooit helemaal weet of ze er wel met haar gedachten bij is. Tot ze schijnbaar vanuit het niets een opmerking maakt die precies raak is. Ze ziet wat niemand anders nog gezien had, nieuwe mogelijkheden, andere manieren van doen. Ze is een origineel mens en sommigen vinden haar een beetje wereldvreemd. Die originaliteit, die gevoeligheid en dat feilloze kompas zijn een kracht en een valkuil.

Als ze zich onbegrepen voelt wil ze het liefst op een onbewoond eiland gaan wonen

Als Stiene in haar kracht staat, is ze onstuitbaar. Maar als ze uit evenwicht raakt, voelt ze zich totaal onbegrepen en wil ze het liefst op een onbewoond eiland gaan wonen. Ze kan echt geloven dat ze vandaag nog met onbekende bestemming moet vertrekken, omdat het overal beter is dan hier. Dan is ze in de ban van de kindconclusie 1 die haar vertelt dat ze niet welkom is, dat ze er nooit bij gehoord heeft en nooit bij zal horen en dat ze op zoek moet naar een plek waar ze zich beter thuis voelt dan waar ze nu is. Een blinde paniek kan zich dan van haar meester maken. Ze gaat hyperventileren, ze kan niet meer slapen, ze is volkomen uit haar doen.

Stap 1: herkennen hoe vaak je denkt dat je met je originaliteit niet welkom bent

Stiene heeft al honderdduizend keer gedacht dat ze niet welkom is en dat ze ergens anders beter af zou zijn. Juist omdat we zulke dingen zo vaak denken, zijn we geneigd te geloven dat ze waar zijn. Maar zo is het niet. Natuurlijk kan het waar zijn dat je beter niet midden in de nacht door dat donkere steegje had moeten lopen, maar daar hebben we het nu niet over. We hebben het nu over gedachten over jezelf die steeds weer terugkomen en die meestal het woordje ‘nooit’ of ‘altijd’ bevatten.

Zoals:
‘Ik zal er nooit echt bij horen’
‘Niemand zal mij ooit echt begrijpen’
‘Ik ben altijd anders dan iedereen’
‘Ik heb het allemaal nooit goed aangekund’

Dit zijn typisch gedachten die horen bij originele, gevoelige, authentieke mensen. Het zijn gedachten die horen bij kindconclusie 1. Als je dit soort gedachten eenmaal leert herkennen, kun je ze als oude vrienden begroeten. ‘Heee, ben je daar weer. Ga maar op de bank zitten, want ik ben nog even bezig.’ Je hoeft er dan niet meer door mee te laten slepen.

Je kunt negatieve gedachten vervangen door positieve

In plaats van wat je altijd denkt, zou je net zo goed het tegenovergestelde kunnen denken. Als Stiene in goeden doen is, doet ze dat ook bewust. Dan denkt ze terwijl ze op de fiets zit: ‘Ik ben welkom. Ik hoor hier. Ik hoor erbij. Ik ben een origineel mens die nu eenmaal niet altijd door iedereen meteen begrepen word maar daar kan ik wel tegen. Ik ben liever mezelf dan iemand anders. Het is een avontuur om mij te zijn.’ Op die manier traint ze niet alleen haar beenspieren maar ook haar hersens. Want net als met andere dingen kunnen we ook onze hersens gewoontes aanleren.

Je wordt een stuk gelukkiger als je denkt dat je wel welkom bent

De eerste stap op weg naar een productief leven als origineel mens die niet altijd met z’n voeten op de vloer staat is je onwelkome gedachten te leren kennen. Net als wanneer je wilt leren kitesurfen vraagt dat enige oefening. Dat moet je er wel voor over hebben. Maar als je elke avond even nagaat hoe vaak je gedacht hebt dat je ergens beter niet kon zijn of je buitengesloten voelde terwijl dat misschien helemaal niet zo was, zul je merken dat het herkennen steeds makkelijker gaat. In mijn boek geef ik natuurlijk nog meer tips over hoe je dit soort gedachten kunt herkennen en in je eigen voordeel kunt ombuigen.

In deze artikelen (lees ze hier allemaal) behandel ik telkens een van de 5 kindconclusies. Ik laat zien wat voor terugkerende gedachten jou als plaaggeesten op je plek houden en hoe je je daarvan kunt bevrijden. Inzicht in de conclusies die jij als klein kind trok kan ook jou helpen om in je volwassen leven nog meer tot bloei te komen. Hier kun je testen welke kindconlusie bij jou overheerst.

Voor een adequate behandeling van stress (en ondersteunend bij burn out) doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Lisette Schuitemaker is auteur van De 5 kindconclusies dat ook in het Engels, Duits en Italiaans verscheen. Op STRESSED OUT schrijft ze over terugkerende gedachten die we niet hoeven te geloven en de kwaliteiten die bij elk van de 5 kindconclusies horen. Meer over haar en haar andere boeken vind je op www.lisetteschuitemaker.nl

LEES OOK DEEL 0 VAN DEZE SERIE: JE HOEFT NIET ALLES TE GELOVEN WAT JE DENKT 

Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *