Onderstaande zeg je beter níet tegen iemand met een burn out. Goedbedoeld, maar doe toch maar niet…
1. Gewoon even uitwaaien/goed slapen, dan is het zo over
Was het maar zo makkelijk. Hoewel tijd doorbrengen buiten (in de natuur) vaak een weldadige werking kan hebben op iemand met een burn out, duurt het vaak nog een tijdje voor je weer van zoiets kunt genieten, weet ik uit ervaring. Je hebt namelijk een enorme tijd in je hoofd doorgebracht en bent niet meer gewend te genieten. Verplicht ‘moeten genieten’ is zo ongeveer onmogelijk. Ook het idee dat het na een lang weekend even flink uitrusten of een weekje bijslapen allemaal maar over moet zijn met die spanningen, geeft nog eens extra stress. Laat iemand vooral zelf beslissen wat werkt. Ik weet dat ik zelf veel had aan wandelingen in het park met mijn hond. Maar dat was míjn beslissing.
2. Jij werkt ook gewoon te hard
Een waardeoordeel, dat is precies waar je een ‘burn outer’ niet echt een plezier mee doet. Ten eerste hoeft hard werken niet eens de oorzaak te zijn. Het kan ook een samenloop van omstandigheden zijn geweest, of iets heel anders. Het simplificeren (en beoordelen/veroordelen) kan voelen alsof je niet serieus wordt genomen.
3. Ik zit denk ik óók tegen een burn out aan
Deze heb ik echt regelmatig gehoord. Eén van de grootste problemen als je tegen een burn out aanzit, is dat je het vaak niet kunt onderkennen. Je voelt ergens dat er iets vreselijk mis zit, maar je kunt er weinig tegen beginnen. Een beetje een konijn die twee koplampen op zich af ziet komen. Mensen die nog kunnen reflecteren op hun stresslevel, zitten waarschijnlijk níet tegen een burn out aan. Daarnaast: iemand met een fikse burn out kan iemand anders zijn stress er vaak niet echt bij hebben, dus: houd misschien maar voor je.
4. Ja, echt iets van deze tijd, hè?
Mensen met een burn out voelen zich vaak behoorlijk schuldig (naar hun werkgever en hun thuisbasis), het idee dat ze lijden aan een modeverschijnsel, een volksziekte of een teken aan de wand van een vern*kte maatschappij helpt dan niet per se om je beter te voelen.
5. Je moet (vul in) doen!
Als je een burn out hebt, is één ding belangrijk en dat is dat je jezelf niet te veel dingen oplegt. Dat is namelijk nou juist waardoor het zover is gekomen. ‘Je móet hardlopen/ontspannen/er veel over praten/wat dan ook’ is meteen een druk die wordt opgelegd én een impliciete verplichting tot snel herstel. Eén ding: quick fixes werken niet. Nee, echt niet. Bovendien: wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Een burn out (en ook het herstel ervan) is buitengewoon individueel, dat kun je maar het beste respecteren.
LEES OOK: DEZE FASES HEEFT ELKE BURN OUT…
Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw.
Stress of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.
Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.