De quick fix en de gouden bergen: hoe burn out een product werd

Laatst kwam er een social post voorbij, waarop stond ‘Kantoorplanten zouden helpen tegen stress! Nou, ik heb er nu al twee opgegeten en ik voel me nog steeds een beetje gespannen.’ Grappige wending, maar ik ontdekte een diepere laag in deze ogenschijnlijk zo grappige post.

Kantoorplanten eten tegen stress helpt dus niet. Dat zou mooi zijn, zo’n supersnelle methode zonder vervelende confrontaties met jezelf en reflectie, moeilijke vragen en opdrachten, iemand die je een spiegel voorhoudt…. Wie wil dat niet? Ik wel hoor! Ik geloof hier alleen niet in.

Het liefst grijpen ze naar een methode die veel resultaat belooft met weinig inspanning

Ik zie veel mensen die last hebben van stress- of burn out klachten grijpen naar makkelijke manieren om van ervan af te komen. Het liefst een methode die snel of in 3 stappen resultaat belooft met weinig inspanning; De quick fix. Dat kan helpen, maar meestal is dat tijdelijk. Of zo’n methode is een mooie aanvulling naast een kwalitatief goed en inhoudelijk traject. Over het algemeen is er niets mis mee, zolang jouw verwachtingen maar reëel blijven.

Als het te mooi is om waar te zijn, ís het dat. Ook bij burn out herstel

Wat ik wél zie om me heen, is dat mensen daadwerkelijk geloven dat een quick fix dé manier is om stressklachten of zelfs een burn out af te komen. Natuurlijk is het aan iemand zelf om te bepalen voor wat voor begeleiding of behandeling hij/zij kiest. Maar ik vind het zorgelijk dat gouden bergen worden beloofd… En in die gouden bergen geloof ik niet. Zoals Marktplaats altijd vermeldt ‘als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo’. Ik vind deze methodieken nogal magertjes…er mist te veel.

Haar portemonnee werd leger, haar hoofd slechts tijdelijk

In mijn praktijk sprak ik een jonge vrouw die eerst voor de quick fix ging. Gouden bergen werden beloofd, blokkades werden opgeheven door een simpele methode. Ze hoefde er niet veel voor te doen, alleen maar te gaan liggen en dan kreeg ze een soort massage aan haar hoofd, ze wist ook niet precies wat. Het hielp, tijdelijk. Zij vertelde mij dat het daadwerkelijk ook heel fijn was geweest als zo’n quick-fix op de lange termijn had geholpen…maar dat deed het niet. Zij moest steeds terugkomen voor deze behandeling. Haar portemonnee werd leger, haar hoofd slechts tijdelijk…

De lange termijn is niet de makkelijkste weg, wel de juiste

Uiteindelijk heeft zij gekozen om een traject met mij aan te gaan. Spannend en confronterend, dat wel. Zij koos uiteindelijk voor de lange termijn. Niet de makkelijkste weg, wel de juiste! En planten eten tegen stress…nee. Zet wel een gezellige plant neer. Een beetje groen op kantoor/werkplek kan geen kwaad. Het schijnt te helpen tegen stress… Ik ben wel benieuwd naar jullie mening om misschien zelfs ervaringen! Deel ze vooral hieronder.

LEES OOK: WAAROM WE EEN SNELLE OPLOSSING WILLEN – EN DIE NIET GAAN KRIJGEN

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *