5 x feestdagen hacks met weinig moeite, groots effect

Feestdagen hacks zijn fijn! Sommige dingen kunnen namelijk makkelijker, relaxter of minder stressvol. Daarom hier een lijstje met 5 x feestdagen hacks you didn’t know you needed.

1. Sla het hele jaar cadeautjes in

Ja, aan deze tip heb je nu natuurlijk niet heel veel nu. Maar voor volgend jaar misschien wél. Als je hét cadeautje voor je moeder, zus of beste vriendin ergens ziet voor de kerstdagen, maar het is nog maar half juli, koop het dan gewoon. Het geeft namelijk veel rust om alvast cadeautjes in huis te hebben voor de feestdagen.

2. Maak een to do list en werk je weg terug

Aaaargh! Raak jij ook het overzicht kwijt voor bijvoorbeeld het kerstdiner? Maak een to do list, maar werk je weg terúg in plaats van vooruit. Dus bijvoorbeeld: je maakt een kerstpudding. Hoe ziet die er aan het einde uit? Wanneer moet je hem maken, wat heb je daarvoor nodig, waar moet je dat halen, wanneer moet je dat in huis hebben? Plan als het ware ‘terug’.

3. Duur? Bedenk creatieve oplossingen

De feestdagen worden door veel mensen ervaren als duur. Maar dat hóeft niet zo te zijn. Als je creatief bent, kun je ze zo goedkoop maken als je wilt. Tijdens mijn studententijd bijvoorbeeld, bespaarde ik op pakpapier, door magazines te gebruiken om cadeaus in te verpakken. Hartstikke creatief. Ook je cadeautjes kunnen creatief zijn. In plaats van een fysiek cadeautje een ervaring, bijvoorbeeld.

4. Maak een kerst playlist van muziek of films

Een fijne hack, die je zowel van tevoren kunt doen als tijdens de feestdagen als bezigheid (om er vervolgens van te genieten): een gezellige playlist maken met heerlijke kerstsongs waar je gelukkig van wordt (zijn er ook kant-en-klaar, zoek bijvoorbeeld op ‘Christmas hits’ op Spotify. Kan ook met films, als jullie aan de door mij bedachte pyjama feestdagen doen (aanrader!). Zo is ‘Elf’ als sinds 2003 een klassieker, en ‘Home alone’ natuurlijk (tekst gaat door onder de video)…

5. Ga zeker weten even naar buiten

De hele tijd samen binnen zitten kan gezellig zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je misschien iets te veel bij elkaar op de lip zit of jezelf of elkaar gaat vervelen. Een supersimpele en handige oplossing daarvoor: maak een winterwandeling. Wandelen werkt bewezen stressverlagend, je maakt al lopende je hoofd leeg en grappig detail: diepe gesprekken komen vaak ook makkelijker tot stand tijdens wandelen, omdat we het makkelijker vinden om te praten over de grote dingen des levens als we elkaar niet aankijken, maar om ons heen kunnen kijken tijdens het wandelen. Bonus: van buiten wandelen word je moe, dus zit je lekker relaxed aan de kerstdis. Juist graag even alleen naar buiten? Luister dan deze podcast over het wonder van wandelen, lekker toepasselijk.

LEES OOK: EEN VOORSTEL: WAAROM DOEN WE DE FEESTDAGEN NIET LEKKER IN PYJAMA?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *