Veel mensen vinden de feestdagen stressvol. Waarom, zou je je kunnen afvragen, het zijn toch potdorie fééstdagen? Een korte analyse (en een oplossing).
1. We verwachten (te) veel
Als de feestdagen er zijn, moet het natuurlijk ook wel feestelijk zijn. En gezellig. En warm. En er moet goed eten zijn. En we moeten met zijn allen zijn. De cadeautjes moeten tof zijn. Er zijn ontzéttend veel verwachtingen en daardoor komt er relatief veel druk op deze periode te liggen.
Zo kan het ook: Laat die verwachtingen eens voor wat ze zijn. Durf ze los te laten. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld totaal niet van de ‘het hele huis moet in kerstsfeer’ en was dat vroeger wel een verwachting die ik van mezelf had – nee joh, durf te breken met die verwachtingen van jezelf, anderen en de kerst. Er gaat een wereld voor je open.
2. We voelen ons snel tot dingen verplicht
Eerste kerstdag bij jouw ouders, de tweede kerstdag bij zijn of haar ouders. Veel families hebben zo’n klassieke verdeling. Meestal zitten mensen dan ook hele dagen bij elkaar en dat kan tot de nodige irritaties leiden. Ikzelf heb gelukkig een waanzinnig fijne en relaxte familie, maar ik ken ook echt genoeg mensen bij wie dat niet zo is.
Zo kan het ook: je hóeft niet een hele dag ergens door te brengen, hè. Je kunt dus ook kiezen voor een dagdeel. Bijvoorbeeld ‘s avonds samen eten, of ‘s middags even wandelen en koffie en daarna weer ieder zijns weegs. Dat is heus een optie.
3. We willen alles goed doen
Dit is een klassieker. Alles goed willen doen zorgt per definitie voor stress, omdat het altijd nóg beter kan. En als er iets misgaat, is je tolerantie daarvoor waarschijnlijk relatief laag in deze periode.
Zo kan het ook: doe niet te veel moeite om er perfect uit te zien, het eten hoeft niet geweldig te zijn. Desnoods bestel je iets bij de traiteur of iets dergelijks. Bepaal voor jezelf welke dingen jij belangrijk vindt en welke minder en maak op basis daarvan keuzes.
4. We ketenen ons aan tradities
Enige tijd geleden las ik een geweldige quote ergens, al weet ik helaas niet meer waar. ‘A tradition is peer pressure from dead people.’ En hoewel ik het fijn vind om mijn eigen persoonlijke rituelen in mijn leven te hebben, ben ik het daar verder best mee eens. Tradities kunnen prachtig zijn. Maar alleen de dingen doen ‘omdat ze zo horen’ is niet per definitie een goede argumentatie. Helemaal niet als je er niet gelukkig van wordt.
Zo kan het ook: wat nu als je ervoor zou durven kiezen om zelf te bepalen hoe de feestdagen eruit zien? Dat jouw ouders altijd met zijn allen aan de kerstdis willen zitten, daar kun je best eens een alternatief voor bespreekbaar maken. Misschien vinden ze het wel heel leuk in plaats daarvan met zijn allen naar een restaurant te gaan of naar een pretpark. Kan toch?
Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw.
LEES OOK: FEESTDAGEN MET EEN BURN OUT? ZO KOM JE ERDOORHEEN…