‘Ik wens je een… nieuwjaar’

Afgelopen week kwam er een gedicht voorbij dat toch zo mooi is, dat ik denk dat we het het hele jaar moeten herhalen. Als mantra. Simpelweg omdat elk woord erin zo wáár is.

Het gedicht zegt eigenlijk precies waar we met STRESSED OUT voor staan en wat we willen uitdragen. Het is ook oké om eens niet oké te zijn, je bent goed zoals je bent, altijd. Ik merk dat het mij persoonlijk tegen staat dat we altijd het gevoel moeten hebben te moeten shinen. Ook na een burn out lijkt het soms wel alsof je een soort strijdertoverfee-versie van jezelf moet worden. Niet gewoon tevreden mag zijn met wie je bent. En alsof je je nooit meer even klote mag voelen. Alsof het leven geen weerstand kent. En dat is natuurlijk gewoon onzin (zegt ook de bekende psychiater Dirk de Wachter in dit geweldige artikel in Trouw). Alsof de stress die het leven in zich draagt met een quick fix op te lossen is. Ik wil me graag openlijk verzetten tegen die onzinnige redeneringen.

Het gedicht ‘Ik wens je een… nieuwjaar!’ is van lees_mij (die trouwens ook gewoon bij ons in het colofon staat, met haar toestemming mogen we regelmatig haar prachtige werk delen). Het gedicht kwam precies op het goede moment. Niet alleen voor mij, omdat het exact verwoordt wat STRESSED OUT wil uitdragen, maar ook voor veel mensen die het voorbij zagen komen op nieuwjaarsdag. Het werd enthousiast gedeeld.

‘Ik wens je een… nieuwjaar!
Je zoekt vast naar het woord
‘gelukkig’, maar dat staat er niet
Ik ben niet van dat soort
Ik gun je namelijk vooral
dat je zijn mag wat je bent
en dat je alles voelen mag
gewoon op elk moment
En dat je niet per se altijd
gelukkig hoeft te zijn
want niet alles in het leven
is nu eenmaal altijd fijn
Wat leggen we de lat toch hoog
voor onszelf en elkaar
Daarom leg ik hem laag voor jou
en wens je een nieuwjaar’

Prachtig niet?

Laten we alsjeblieft dit jaar eens anders naar onszelf en de realiteit gaan kijken. Laten we onszelf accepteren. Laten we het leven accepteren, zoals het is. Met alle imperfecties die erbij horen. Dat zijn we verleerd. Laten we minder onze mobiel erbij pakken, met alle filters die dat ding rijk is, om ons leven mooier te maken dan het is. We gaan er zelf nog in geloven dat het leven zo is. Laten we delen wat misgaat, maar laten we dat niet interessanter maken dan het is. Laten we de lat inderdaad op onze eigen hoogte leggen. Laten we fouten accepteren als iets wat erbij hoort. Vermijd ze niet, zonder fouten leer je niet. Laten we leven zoals het leven is; met toppen en dalen, met weerstand en wind mee, met grote en kleine mooie dingen en zonder bullshit die we onszelf wijs maken dat het leven altijd maar perfect moet zijn en jij ook. Want het leven is te kort om je te verzetten tegen wat nu eenmaal zo is. Ook wij wensen jou een… nieuwjaar.

Lees_mij volgen op Facebook? Dat doe je hier. En volg haar vooral ook op Instagram, dat kan hier.
(Foto: Joshua Rawson-Harris/Unsplash)

LEES OOK: WAAROM WE EENS SNELLE OPLOSSING WILLEN VOOR STRESS, MAAR DIE NIET KRIJGEN…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *