Pleidooi voor ‘pyjama feestdagen’

Ik pleit voor pyjama feestdagen. Lekker relaxed. Noot: onderstaande artikel is niet heel serieus bedoeld… 

Ikzelf ben niet echt een kerstfeestmens. Gelukkig heb ik (aan beide kanten!) een familie die ook heel relaxed is daarin. Wij zien elkaar aan het einde van de middag om ontspannen wat te eten. Het is niet opzitten in je beste kloffie en pootjes geven, maar gewoon chill, iedereen maakt iets lekkers en als je wilt doe je gewoon je joggingbroek aan. Ik ben erg vóór relaxed tijdens de feestdagen, want niet zelden raken mensen er juist helemaal gestrest van, merk ik. Daarom maakte ik ook een podcast over hoe je wél relaxte feestdagen krijgt, luistertip! Mensen staan tijdens de feestdagen vaak op scherp: is de ham uit de oven wel perfect, zijn de boontjes helemaal goed? Hoe laat komt tante dinges? Is er genoeg wijn? En hapjes?

Heb ik helemaal niks mee. Daarom een pleidooi voor pyjama feestdagen: gewoon de hele dag in je pyjama. Waarom niet? Misschien heb ik wel net een trend gezet met dit idee. 7 redenen waarom we het zouden kunnen invoeren.

1. Geen kerst stress meer

Nee, totaal geen kerst stress meer. En waarom zou je ook? Er is namelijk, behalve wat eten, weinig te organiseren. Je gaat nergens heen, je hoeft niet je huis kerstklaar te maken, hoogstens pyjamaklaar. Hoeft allemaal weinig te kosten verder. Daar heb je alleen een bank voor nodig. En je pyjama.

2. Nooit meer je afvragen wat je moet aantrekken

Och, heerlijk toch? Niet voor je kast staan en je glitterjurk aantrekken, nagels lakken, wallen wegwerken. Of een foute kersttrui, omdat dat nu helemaal hip is. Gewoon je flanellen pyjama en sloffen. Dat is je kerstbest. Maakt ook niet uit als je iets morst, is toch maar je pyjama.

3. Gewoon de hele dag een beetje hangen

Doen de meeste mensen toch al. Beetje films kijken. Kletsen. Waarom zou dat niet in pyjama kunnen? Zit nog lekkerder ook.

4. Te veel gegeten? Boeien

Ken je dat, dat je eigenlijk de knoop van je broek los wilt doen omdat je te veel gegeten hebt? Niet? O, ik wel. In dat geval is zo’n pyjamabroek met elastiek natuurlijk ook ideaal.

4. Lekker warm onder een dekentje

Och man, dit klinkt toch gewoon fantastisch? Boekje erbij, misschien een filmpje kijken.

5. Het maakt niet uit als je in slaap valt

Ik stort altijd een beetje in tijdens de feestdagen, omdat ik in de aanloop ernaartoe vaak een tijdje vooruit werk, zodat ik tíjdens de feestdagen even niets hoef te doen. En omdat de drukte van het afgelopen jaar eruit komt. Als je toch al in pyjama zit, valt het iets minder op als je af en toe even wegsukkelt. Het maakt niet uit als je in slaap valt. Je rust meteen helemaal uit. Ideaal.

6. Super hygge

Super hygge is het natuurlijk, kerst vieren in je pyjama. Doe je nog wat kaarsjes en een lullig kerstmuziekje aan, perfect.

7. Unpluggen en opladen

In pyjama kerst vieren is vooral: unpluggen en opladen. Niets zegt zo erg ‘unplugged’ als een flanellen pyjama, toch? Telefoon aan de lader ergens boven in een slaapkamer, en ondertussen laad jij lekker op, zónder stress, beneden op de bank met de mensen van wie je houdt. Zonder gedoe.

MORGEN: Dít heb je in huis én nodig voor je pyjama feestdagen.

LEES OOK: DIT ZIJN EEN PAAR HANDIGE FEESTDAGEN HACKS, GRAAG GEDAAN!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *