Vakantie vieren met burn out: maak deze fout níet

Vakantie vieren met een burn out. Daar zitten nog best wel wat risico’s aan vast, merkte Tamarah. Welke fouten zij maakte en hoe jij het anders kunt doen? Nou…

Ik zie ze momenteel veel voorbij komen op social media, de artikelen over vakantie zonder stress. Mja. Dat zit hem vooral in een goede voorbereiding denk ik. Niet plannen en van dag tot dag bekijken is daarvoor de truc als je het mij vraagt. Maar ik zeg je eerlijk, ik ben een aantal van mijn vorige vakanties vermoeider thuis gekomen dan ik was vertrokken. Ergens deed ik dus iets niet goed.

Van een goede vakantie krijg je nieuwe energie en kom je weer meer in balans

First things first. Vakantie is goed voor je, het is belangrijk dat jij plezier probeert te hebben, tijdens je burn out periode. Daarmee krijg je nieuwe energie en kom je weer meer in balans. Check het wel nog even met je werkgever, voordat je zomaar boekt, zeker als je nog in de ziektewet zit!

LEES OOK: TOP TIP TIJDENS JE VAKANTIE: LATEN WE PLANNEN DAT WE NIKS PLANNEN…

Mijn eerste vakantie tijdens mijn burn out was een yogaretreat op Ibiza, waaraan ik deelnam. Alleen op vakantie zorgde wel voor stress op zich, want, ai caramba, wat vond ik het spannend. Maar dat zou een ‘gezond’ iemand ook hebben. Ik had denk ik al zes weken van tevoren mijn koffer opengeklapt en steeds als ik iets bedacht wat ik beslist niet mocht vergeten legde ik het erin. De retreat was een geweldige keus, het deed me zoveel goed! Maar de tweede vakantie was naar Italië met mijn vriend, onze eerste vakantie samen. Dit was twee jaar geleden, eind september, toen was ik al bijna een jaar ziek (raak hiervan niet van de leg, jouw herstel kan sneller gaan, dit is voor iedereen anders!). Het was eind september en niet zulk lekker weer meer, waardoor we heel veel zijn gaan ondernemen. Achteraf gezien gewoon eigenlijk té veel. Ik was helemaal uitgeput, na mijn vakantie. Een goede les: denk niet dat je tijdens je vakantie opeens alles wél weer kunt.

In plaats van uitgerust kwam ik juist enorm moe terug van mijn vakantie

De derde was naar New York City in januari 2016. Jetlag, vet lange vliegreis ernaartoe, holy shit, ik zag er als een berg tegenop. Het is een ontzettende intense stad met veel prikkels. Ik at slecht. Ik was aan het overleven op suiker. En we zaten middenin die zware sneeuwstorm. Hoe onwíjs gaaf het ook was, als ik eraan terugdenk, was ik goed van ‘t wappie. En zelfs Ibiza vorig jaar mei met meiden die ik ken van het retreat van vorig jaar was te heftig. Te veel prikkels doordat we met z’n vieren in een huis zaten, teveel op elkaars lip, te veel gedaan… Ik kwam enorm moe thuis. Achteraf gezien kan ik precies benoemen wat het is geweest, maar: in het moment zelf voel ik me goed. Het herstel daarna duurt helaas nog te lang. Kortom: luister naar je lichaam en ga niet onbezonnen te werk, anders is die vakantie voor niks…

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. Meer informatie vind je HIER.

Zorg dat je naar een plek gaat waar je tot rust kán komen

Dit is mijn advies: Zorg dat je uitrust. Zorg dat je naar een plek gaat waar je tot rust kán komen. Een stedentrip is misschien niet het handigst. Ga met iemand waar je aan gewend bent, waar je bij durft aan te geven dat je over je grens gaat, dat het teveel is, dat je rust nodig hebt, bij wie je voor jezelf durft op te komen. Of ga op zen-vakantie en pak een retreat waarbij je echt tot jezelf gaat komen! Kan ik iedereen aanraden. Maar nogmaals, het is wel belangrijk, vakantie. Het geeft je weer nieuwe energie! Niemand wordt beter van lamballen op de bank in Nederland met regen.

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor mensen met een burn out. Dit artikel verscheen ook op haar eigen site. Van 17 t/m 21 september 2018 organiseert Unplug Jezelf een retreat, speciaal voor mensen met een burn out. Voor meer info unplugjezelf.nl.

LEES OOK: ZO’N BURN OUT IS NOGAL WAT: HOE WEN JE AAN HET ‘NIEUWE NORMAAL?’

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist