Hoe stoppen met alcohol mijn leven veranderde

Mariette heeft haar leven zeven jaar geleden behoorlijk omgegooid; ze besloot te leven van binnen naar buiten. Eén van de dingen die ze drastisch overboord gooide, was alcohol.

Ik zat onlangs in de auto met een prachtige jonge vrouw (29). Ze vertelde aan het gezelschap dat ze gestopt was met alcohol drinken. Waarom, wilde ik graag weten. ‘Ik wil dat vergif niet meer in mijn lichaam. Het kan er niet tegen, dus waarom zou ik nog drinken?’ Mooie vraag, die ik mezelf een jaar of zeven geleden ook gesteld heb. Het was de tijd waarin ik de keuze maakte om meer van binnen naar buiten te leven in plaats van andersom en wat meer mijn eigen stappen te zetten, wars van wat hoort, wat zou moeten, wat anderen doen of adviseren of wat de maatschappij mij reflecteert. Ik noem dat ook wel een esoterische manier van leven, waar niets mysterieus of mystieks aan is, en waar geen wierook aan te pas hoeft te komen. Het is een manier van leven waarbij mijn hart de ruimte krijgt om te spreken en waarbij de keuzes die ik maak worden ingegeven door mijn lichaam.

Ik dronk dagelijks wijn, omdat er alcohol in zit

Het was ook de tijd waarin ik eerlijker werd naar mezelf en ik niet meer wegkwam met ‘Ik drink wijn omdat ik het lekker vind’. Ik vind muntthee en licht bruisend mineraalwater met limoen ook lekker, maar hiervoor hoef je geen 18 te zijn en mag je gerust achter het stuur kruipen, ook als je er acht glazen van op hebt. Ik dronk graag dagelijks wijn, omdat er alcohol in zit. Toen ik ergens in mijn pubertijd tijdens een vakantie in Frankrijk mijn eerste glas wijn mocht proberen, ging ik bijna over mijn nek, zo smerig vond ik het. Dat went vanzelf, werd mij gezegd. Dat wennen heeft even geduurd, maar uiteindelijk bleek dat wel waar te zijn. Althans, mijn smaakpupillen raakten eraan gewend, mijn lichaam is er nooit aan gewend geraakt. Niet aan de wijn, maar ook niet aan alle andere alcoholische versnaperingen die ik door de jaren heen tot mij genomen heb.

LEES OOK: LOIS WAS VERSLAAFD AAN ALCOHOL: ‘HET IS SOCIAAL GEACCEPTEERD…’

Er waren altijd wel redenen om te drinken

Ik dronk graag alcohol, ook al was het maar één glaasje, omdat ik onrustig was, last had van anxiety, moe was en eigenlijk vroeg naar bed wilde, niet lekker in mijn vel zat, mezelf wilde verdoven, iets niet wilde voelen, me leeg voelde, een feestje of borrel anders ongezellig vond, om in een roes te raken, om me zelfverzekerder te voelen, omdat ik contact en verbinding miste, omdat iedereen in mijn omgeving dronk, omdat ik erbij wilde horen, omdat ik iets miste, om me meer op mijn gemak te voelen (vooral bij het andere geslacht). Kortom, er waren eigenlijk altijd twee redenen dat ik dronk: óf om me anders te voelen óf om iets niet te hoeven voelen.

Ik stopte omdat mezelf liefhebben niet samengaat met alcohol

Ik ben niet gestopt met drinken voor mijn gezondheid, omdat ik alcoholist was, omdat mijn lever het niet meer aankon of omdat ik te afhankelijk werd. Ik kon prima een paar dagen zonder een glas wijn. Alhoewel, dan begon er op een gegeven moment toch wel iets te knagen. Ik ben wel gestopt met drinken omdat in mijn ervaring goed voor mezelf zorgen, mezelf waarderen en mezelf liefhebben niet samengaan met alcohol. Ik ben gestropt met drinken omdat ik bewust aanwezig wil zijn, ‘aan’ wil staan en niet met elk glas alcohol dat ik drink mijn licht wil dimmen. Ik wil er zijn, met alles wat er is, ook al is het soms ongemakkelijk, oncomfortabel, ongezellig of confronterend. Het maakt niet uit, want ik heb in die zeven jaar geleerd, dat ik alles aankan wat zich aandient, zolang ik er maar helemaal ben.

So be it, dan maar niet gezellig

Daarbij weet ik nu wat werkelijk contact betekent. De verbinding die ik voel met mensen is alleen maar toegenomen, juist omdat ik niet langer in een mist van alcohol leef. Van binnen naar buiten leven bevalt me goed, meer dan goed. Ik leef trouw aan mezelf, ook als dit anders is dan de norm. Er zijn zoveel voetstappen om ons heen waardoor we ons kunnen laten beïnvloeden. Voetstappen die wellicht meer erkenning en acceptatie krijgen, die minder reacties uitlokken of waardoor je als ‘gezellig’ wordt bestempeld. So be it, dan maar niet gezellig.

Ik blijf bij mijn muntthee en licht bruisend mineraalwater met limoen. Ik sluit me aan bij die geweldige jonge vrouw waarmee ik onlangs in de auto zat: ik wil dat vergif niet in mijn lichaam, ook niet als er iets te vieren is of als het weekend is.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: ‘MIJN POISON OF CHOICE? DAT WAS WIJN…’ – JACQUELINE VAN LIESHOUT VERTELT.

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist