7 x tips voor de ultieme relax vakantie

Helemaal uitgerust en herboren terugkomen van vakantie? Daar zijn trucs voor. Als je onderstaande toepast, voel je je gegarandeerd he-le-maal relaxed.

1. Zorg ervoor dat je eerste én laatste dag iets leuks bevatten

De eerste en de laatste vakantiedag zijn de dagen die het meest in je hoofd zullen blijven hangen. Handig is dus om die twee dagen uit te kiezen om extra speciaal te maken. Dat kan al heel simpel: een partijtje zwemmen, een etentje in een leuk restaurantje, of juist heerlijk liggen in die hangmat, wat jou ook maar een echt vakantiegevoel geeft.

2. De eerste vakantie dagen maken de meeste indruk

Je zult dit wel herkennen, het schijnt zo te zijn dat de eerste dagen van je vakantie achteraf het meest blijven hangen. Waarschijnlijk omdat in het begin alles nog nieuw is, en later alle vakantiedagen steeds meer op elkaar gaan lijken. Deze kennis is handig om rekening mee te houden in je vakantie. Overigens kun je de ‘op elkaar lijkende dagen’ natuurlijk hacken door af en toe iets onverwachts te doen, zoals het bezoek aan een stadje of een strandje dat jullie nog níet kenden.

3. Ga vaker offline

Echt. Je hersenen mogen ook vakantie.

4. Plan je vakantie niet vol

Het is een grote valkuil; je vakantie volplannen met dingen die je wilt doen en zien. Las in elk geval ná elke onderneming een rustdag in. Ikzelf ben meer van de twee of drie rustdagen en dan een activiteit, maar dat is voor iedereen anders. Hoe dan ook: maak van je vakantieplanning niet een soort werkschema.

5. Wees flexibel

Niets zo frustrerend tijdens een vakantie als verwachtingen die toch niet worden waargemaakt. Probeer daarom flexibel te zijn in je opvattingen. Zie de charme van lokale restaurants waar de obers wel érg aan het kibbelen zijn en zie de trage cassières bij de SUPER U in Frankrijk als een lesje zenmeditatie. Hoe flexibeler je bent, hoe minder frustrerend de tegenvallers.

6. Koester de kleine momenten

Kijk naar de bomen, geniet van het geluid van de golven, luister naar de lach van je kind en voel met je hand de rotsen waar je op klimt. Dit soort kleine momenten zijn onbetaalbaar. Duik erin en koester ze. Bewaar als je wilt een herinnering, bijvoorbeeld een steentje, van je vakantie. Dit kan je op latere tijdstippen doen terugdenken aan dit heerlijke moment van ontspanning.

7. En als je terug bent: neem de tijd

Zo veel mensen gaan meteen de dag na de vakantie weer aan het werk. Men zegt: het lichaam reist te paard, de ziel reist te voet. Veel beter voor je relaxte gevoel is even acclimatiseren. Rustig weer ‘landen’. Dit doe je door in je vakantieplanning rekening te houden met de terugkomstdatum. Doe ik al jaren and works like a charm. Zodat je als je begint met werken, helemaal bent uitgerust.

LEES OOK: HOE KAN HET DAT VEEL BURN OUTS JUIST NA DE VAKANTIE ONTSTAAN?

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist