Hoe houden we onszelf in deze moeilijke tijd staande? In dit artikel delen we manieren om het vol te houden.
1. Zorg voor een vast schema
Een vast schema zorgt voor houvast en structuur. Structuur is belangrijk voor je gevoel van emotioneel welzijn. Sta elke dag op dezelfde tijd op, zorg voor een duidelijke indeling van je dag,
2. Zorg ook voor afwisseling
In die vaste, dagelijkse structuur is het ook aan te raden juist momenten in te ruimen voor momenten van afwisseling. Momenten om dingen te doen die juist NIET in de structuur passen. Ga een paar uur lekker knutselen, zet muziek aan om mee te zingen, bak een cake, doe iets waar je blij van wordt of wat je een goed gevoel geeft. Je kunt ook een cursus volgen omdat leren en groei belangrijk is voor het mentale welzijn; de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ is natuurlijk twee vliegen in één klap.
3. Realiseer je dat het normaal is je nu rot te voelen
We willen ons vaak het liefste verzetten tegen situaties waar we geen controle over hebben. Een pandemie is nu bij uitstek een situatie die ontzettend ingrijpend is. Het is heel normaal dat rotgevoel te willen wegduwen, ook al omdat ons wordt aangeleerd vooral altijd maar positief te blijven. Toch is het goed ook juist de ruimte te geven aan je verdriet, angst en uitputting. Anders wordt het een opgeblazen ballon die je probeert onder te duwen (en we weten allemaal hoe dat afloopt). Wees lief voor jezelf en durf te huilen, je rotdagen te omarmen. Dat geeft ruimte aan de emoties en dat is belangrijk om verder te kunnen. Het helpt je ook om je te realiseren dat deze situatie tijdelijk is, ook al lijkt het nu eindeloos.
4. Ga naar buiten
Voor je psychische gesteldheid is het aan te raden om regelmatig naar buiten te gaan. Wandelen in de natuur is bewezen goed voor het verlagen van je stressniveau. Ruim dus tijd vrij om tenminste een, maar liever nog twee keer per dag een flinke wandeling te maken.
5. Verlies je niet in (de verkeerde social) media
Als je maar genoeg tijd doorbrengt op social media, kan dat een flinke negatieve invloed hebben op je gemoed. Bovendien is social media niet ongevaarlijk, omdat het algoritme is gebouwd op ophef (want: interactie en zo lang mogelijk je tijd op het platform doorbrengen). Wees dus zuinig op jezelf wat betreft je social media gebruik, wees je bewust van welke accounts je volgt, consulteer alleen betrouwbare nieuwsbronnen, wees je bewust van polarisatie en verwar de online wereld niet met de echte wereld.
6. Probeer te genieten van de kleine dingen
Nu we niet naar festivals, feestjes en andere social gatherings kunnen, moeten we ons (noodgedwongen) richten op de kleine dingen van het leven, de momenten waar we in de drukte van alledag eerst overheen leefden, maar waar eigenlijk heel veel klein groot geluk in kan schuilen (als je het interessant vindt meer te lezen over de kunst daarvan: daar schreef ik de autobiografische roman ‘Niets’ over. Een voorpublicatie van het eerst hoofdstuk lees je hier). Iets simpels als de dauw op het gras ‘s ochtends, een kop warme lievelingsthee, een goed telefoongesprek met een lieve vriendin. Herwaarderen van het kleine kan je helpen deze moeilijke tijd te doorstaan.
7. Zorg voor een vangnet
Zit je niet lekker in je vel? Zorg ervoor dat er iemand is die je kan bellen, en andersom. Het is, juist in verwarrende tijden als deze, belangrijk om een vangnet te hebben van een of meer mensen bij wie je terecht kunt.
8. Zoek indien nodig hulp
Zak je emotioneel gezien door je hoeven? Reach out. Bespreek het met dierbaren, of met je huisarts, vraag om hulp. Dat is misschien moeilijk, maar bedenk je dat vragen om hulp geen teken is van zwakte, maar juist van kracht. In deze context wil ik ook graag de Luistertelefoon noemen, waar je 24 uur per dag bij terecht kunt: 0900-0767. Je kunt ook chatten. Meer informatie vind je hier: www.deluisterlijn.nl.
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. De Online Masterclass heeft daarnaast oefeningen en een handig digitaal werkboek. Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.