Hoe word je tevreden met het leven? Xing Zhanjun hoofd Research Institute of Humanities and Social Science aan de Shandong universiteit, verdiepte zich in principes die zorgen voor meer tevredenheid, welbevinden en geluksgevoelens. In China is het getal 9 een erg belangrijk getal, hij noemt dit daarom ‘de 9 ervaringen’. Ik deel ze graag met je.
1. De ervaring van geestelijke gezondheid
Mensen die geestelijk gezond zijn, kunnen eventuele problemen makkelijker het hoofd bieden en voelen zich gelukkiger. Een aantal ingrediënten voor geestelijke gezondheid zijn: een opgewekt karakter, een open geest en een gezonde en positieve houding kunnen behouden.
2. De ervaring van lichamelijke gezondheid
Het is natuurlijk geweldig als je lichamelijke gezondheid goed is, want vanzelfsprekend is dat niet. Een lichamelijke aandoening of ziekte hoeft echter geen bron van ongeluk te zijn; volgens Zhanjun kan je instelling je een tevreden gevoel geven, zelfs óndanks een slechtere fysieke gezondheid.
3. De ervaring van psychologisch evenwicht
Afgunst, arrogantie, weinig zelfkennis, het zijn bronnen van ontevredenheid. Iemand die psychologisch in evenwicht is, aanvaardt het leven zoals het is, kent zichzelf, pakt problemen aan zonder klagen en grijpt de kansen die het leven biedt.
4. De ervaring van aanpassing aan interpersoonlijke relaties
Goede interpersoonlijke relaties zijn relaties waarin mensen respect voor elkaar hebben, elkaar accepteren en met elkaar meebewegen. Relaties waarin mensen interesse voor elkaar hebben. Bij goede vrienden voel je je gezien en gewaardeerd en zijn jullie inschikkelijk en begripvol naar de ander, zonder je eigen grenzen te veronachtzamen en dit geeft beide partijen een fijn gevoel.
5. De ervaring van een familiesfeer
Thuis bij familie kun je, als het goed is (en je een fijne familie hebt) volledig zijn wie je bent. Voel je de warmte en huiselijkheid van gezin en familie en ben je welkom, dan draagt dat bij aan je gevoelens van geluk en tevredenheid.
6. De ervaring van vertrouwen in de maatschappij
Hoe jij de maatschappelijke ontwikkelingen ervaart, draagt bij aan je (on)geluk. Heb je angst of vertrouwen? Leef je in een maatschappij die in jouw beleving oog heeft voor anderen? Hoe zit het met de zorg voor mensen die zwakker zijn? Allemaal dingen die belangrijk zijn voor je gevoel van tevredenheid.
7. De ervaring van zelfaanvaarding
Accepteer je jezelf zoals je bent? Durf je en kún je leren uit eerdere levenservaringen? Kun jij jezelf in een positief licht zien ook al weet je dat je niet perfect bent? Dat is een volwassen houding van zelfaanvaarding. Zo’n houding kan er volgens hem zelfs toe bijdragen dat je boven jezelf uitstijgt.
8. De ervaring van groei en persoonlijke waarde
Weet jij wat je wil, wat je waarden zijn en wat je doel in het leven is? Dan kun je richting bepalen. Dit draagt bij aan je gevoel van tevredenheid. Zodanig, dat zelfs ‘saaie’ routinetaken leuk worden.
9. De ervaring van groei en vooruitgang
Leven is leren. Zie jij het leven als een leerproces, dan voel je je beter. Je wilt telkens een stukje vooruit, hoe klein ook. Op deze manier los je makkelijker problemen op én leer je er nog van ook. (o.a. uit: The World Book of Happiness)
Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw.
Stress of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.
Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.