Weet je wat? Fuck die hoge lat!

Je móet perfect zijn, maar… wanneer is het dan eindelijk eens goed genoeg? Volgens Jildou maken we onszelf diep ongelukkig met de hoge lat die we onszelf opleggen, zij heeft een beter idee.

‘Ik ben niet die vrouw waarvan ze zeggen: I don’t know how she does it‘, was de verfrissende uitspraak van Mayra Louise (schrijver en model met een missie: happy is not a dress size) tijdens een netwerkbijeenkomst van The Goaldiggers Club. Je zou zomaar enorm onder de indruk kunnen raken van de opeenvolging van prachtige, dappere, succesvolle vrouwen op het event. Met deze opmerking werd Mayra direct een echt mens. En relativeerde ze de magie die om invloedrijke, succesvolle vrouwen kan hangen. Dat je wel fucking perfect moet zijn op werkelijk álle vlakken om te slagen, onderwijl bevallig poserend voor je Instafeed.

Het is nooit goed genoeg

Met name vrouwen hebben er een handje van om te streven naar perfectie. En dan zowel van binnen als van buiten. Dat is nogal een hoge lat. Sterker nog, een onhaalbare lat. Want wanneer is het perfect genoeg? Het rottige aan de drang naar perfectie is dat je nooit weet wanneer het genoeg is. En mocht je daarbij jezelf gaan vergelijken met anderen, ben je nog verder van huis. Er is altijd wel iemand succesvoller, mooier, rijker, slimmer of fitter dan jij.

Waar doe je het voor?

Een hoge lat kan verlammen, afleiden en moedeloos maken. Of uitputten op de lange duur. Zonde natuurlijk, want je kan je energie wel beter gebruiken dan een dagelijks rondje kansloos hoogspringen. Stel jezelf eens de vraag waarom de lat zo hoog ligt.

  • Wat hoop je te krijgen?
  • Wat gebeurt er wanneer je hem haalt? Hoe ziet dat eruit?
  • Visualiseer voor jezelf zo scherp mogelijk hoe het halen van de hoge lat eruit ziet.
  • Wat heb je dan, hoe voel je je dan?
  • Wat denken andere dan over jou?
  • Wat is er dan anders dan nu?

Vul maar in: als ik de hoge lat heb gehaald dan…

Ploeteren in de pauze van je leven

Vaak staat de lat symbool voor een diepe wens, een groot verlangen. Bijvoorbeeld: als ik zoveel verdien, DAN ben ik gelukkig. Als ik zoveel kilo afval, DAN kan ik leuke kleding aan, als ik eerst heel hard werk, DAN mag ik ontspannen… Het verlangen gaat dus over iets wat je eerst moet verdienen. Iets wat je krijgt na het DAN: geluk, leuke kleding dragen, ontspanning. En daarmee stel je het uit in het nu. En wat doe je dan in de tussentijd? Ploeteren in de pauze van je leven.

Geluk is niet je doel halen, maar de weg ernaartoe

Goed… het leven is NU en niet DAN. Vergeet niet te genieten van wat er nu is en wie je nu bent. Neem even de tijd om te onderzoeken bij jezelf wat je antwoorden zijn op de vragen hierboven. Je kan pas iets veranderen als je bewust bent van het ‘waarom’ achter je lat. En stop dan met de voorwaardelijkheid en begin gelijk met jezelf te gunnen waar je zoveel zin in hebt. Trek NU die leuke kleding aan (en neem een voorbeeld aan de prachtige Mayra Louise), ga elke dag even ontspannen en doe nu al bewust dingen die je gelukkig maken. Omdat je al leuk genoeg bent. Echt waar. Nu al. (Foto: Tyler Nix/Unsplash)

Jildou Oostenbrug heeft haar eigen coachingbureau en is tevens actief als trainer/adviseur in organisaties.

LEES OOK: PERFECTIE, DAT IS EIGENLIJK NIET MEER DAN ANGST OP HOGE HAKKEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist