Goed is goed genoeg!

Alles helemaal perfect willen hebben, alles volledig op je verwachtingen ingericht, dat streven kan je behoorlijk ongelukkig maken, zegt coach Krista. Goed is vaak echt goed genoeg. Al is er één uitzondering op die regel.

Een weekendje weg boeken leverde bij mij altijd stress op. Want: ik vind een enig hotelletje. Mooie kamers, ontbijt inclusief of in een tof barretje om de hoek, goede afstand vanaf het centrum, alles in orde. Toch? Maar…. Ik lees dan op Zoover tussen alle goede reviews één verhaal van iemand die wat minder tevreden was. Want in de buurt waar het hotelletje staat is het best wel druk. Toch nog maar even verder kijken dan.

Ik maakte mezelf gek met wensen, zorgen en ideeën

En zo vond ik talloze enige hotelletjes, die allemaal op de een of andere manier iets mankeerden. Voor ik het wist zat ik met het zweet op mijn voorhoofd en stressvlekken in mijn nek uren achter mijn laptop, te zoeken naar die ene perfecte plek. Waar ik na een lange dag vol stadsindrukken voldaan onder de wol kon kruipen. En die ene perfecte plek, die kon ik nooit vinden. Waarna ik dan maar genoegen nam met een plek die niet voldeed aan al mijn eisen. En daarover maakte ik me dan druk, net zo lang tot ik er uiteindelijk aankwam, en er dan achter kwam dat het meestal eigenlijk wel meeviel. Ik maakte mezelf gek met al mijn wensen, mijn zorgen, mijn ideeën over hoe het zou moeten zijn, die toffe citytrip. En daardoor kon ik van de voorbereidingen al niet zo heel erg genieten.

LEES OOK: BETER, MOOIER, GROTER, PERFECTER, MOET JE DAT PER SE WILLEN?

Ik besloot dat ik dat anders wilde. Dus toen ik vorig jaar een verrassingsweekendje naar Maastricht regelde voor mij en mijn lief boekte ik de eerste Bed & Breakfast waarvan ik het gevoel had dat het wel eens wat zou kunnen zijn. Ik las vluchtig een paar reviews, en dat was dat. Ik belde, boekte, en het feest van verheugen kon beginnen. Eenmaal in Maastricht aangekomen bleek het een prachtige B&B. De gastvrouw verwelkomde ons hartelijk. Even schrok ik van de ontbijtruimte, waar ik slechts één grote, ronde tafel zag. Dat betekende dat we tijdens het ontbijt zouden aanschuiven bij de andere gasten. Had ik daar nou wel zo’n zin in tijdens ons romantische weekend voor twee? Toen herinnerde ik me mijn voornemen: goed mag gewoon goed genoeg zijn. Bovendien bleken de andere gasten hartstikke gezellig te zijn, dus we hadden een goedlachse start van de dag. Ons weekend in Maastricht was zeer geslaagd.

Dat sprongetje van je hart is je cue dat het goed genoeg is

We willen de zaken perfect op orde hebben. Dus we zoeken door naar het perfecte hotel, het perfecte recept, het perfecte cadeau. Terwijl ‘goed’ vaak echt goed genoeg is. Al die stress en onrust die je ervaart bij het zoeken naar iets wat misschien helemaal niet bestaat weegt echt niet op tegen het plezier wat je hebt als je snel slaagt met iets wat gewoon heel mooi, leuk of lekker is. Volg je hart, en zoek niet verder als je iets gevonden hebt waarvan je hart een heel klein sprongetje maakt. Dat sprongetje, dát is je cue. Dat betekent dat je gevonden hebt waarnaar je zocht. Het vergt wat oefening, maar het werkt echt.

Er is één uitzondering op de goed genoeg regel…

Ook bij de eisen die we stellen aan onszelf geldt dit trouwens. Natuurlijk is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen, om bewust bezig te zijn met hoe je kunt groeien en leren. Maar soms mag je echt wel genoegen nemen met wat er is. Gewoon blij zijn met wat je aan het doen bent. Wat we doen is vaak gewoon goed genoeg. Je kunt blijven schaven, blijven aanpassen, blijven zoeken naar dingen die nog kunnen worden verbeterd, maar dan zul je altijd onrust ervaren, en nooit echt trots op jezelf durven zijn. Want ‘perfect’, dat bestaat niet.

Er is één uitzondering… De perfecte jeans. Daar blijf ik naar zoeken. Tot ik ‘m vind.
(Foto: Levi Guzman)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES DOOR: WAT ALS PERFECTIONISME JE VALKUIL IS? DIT DOE JE ERAAN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist