Maria’s man had ‘n burn out #34: ‘Wij lijken totáál niet op elkaar’

Maria realiseert zich in de loop van de tijd steeds meer dat zij en haar man eigenlijk helemaal niet op elkaar lijken. Tot het op een dag wel érg letterlijk aan de oppervlakte komt. Maar: is dat erg?

Mijn man en ik passen voor geen meter bij elkaar, zei ik altijd. Ook omdat andere mensen dat vaak hebben benadrukt, overigens. Hij is vaak wat gereserveerd, terwijl mijn gezicht boekdelen spreekt. Zo werd mij na het eerste jaar voorzichtig verteld dat de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening misschien niet helemaal bij mij paste, omdat ik ‘meteen bij het binnenvallen al vertelde of ik een rotdag had of niet’. Daar zou de groep hulpvragers waar ik later voor zou staan onrustig van kunnen worden. Diep beledigd verliet ik het gesprek, geenszins van plan ook maar een beetje toe te geven dat mijn mentor gelijk had. Mijn man komt juist heel kalm over, terwijl er in hem een tornado kan woeden.

LEES OOK: BURN OUT EN JE RELATIE, ZO KOM JE ER (SAMEN!) DOORHEEN…

Nog meer verschillen

En we hebben nog meer verschillen. Verjaardagen ‘doen’ we anders. Mijn eigen verjaardag, één dag na kerst, vond ik nooit erg belangrijk. Als kind trakteerde ik altijd als de kerstvakantie allang weer voorbij was en mijn moeder eraan dacht. Mijn man is juist oprecht teleurgesteld als zijn verjaardag niet of maar heel schraal wordt gevierd. Toen we samen gingen leven, zag ik hoe bijzonder het was als mensen samen met jou willen vieren dat je een jaartje ouder bent geworden en besloten we ondanks mijn morren dat ik mijn verjaardag zo min mogelijk zou overslaan. Sindsdien is mijn geboortedag zowaar een gezellige onderbreking van alle verplichtingen geworden.

Na nog een paar vragen kom ik niet onder de uitslag uit: ik ben een notoire zwartkijker

Als we in de auto onderweg zijn, houdt mijn dochter een tijdschrift vast en leest quizvragen aan mij voor. ‘Mam, als je iets moet doen en er zit iets tegen, wat doe je dan? A. Je gaat gewoon door, B. Je baalt ervan, maar na een tijdje pak je de draad weer op. C. Je kruipt je bed in waar je het liefst niet meer uit wil komen. Ik wil dolgraag A of B zeggen, maar als ik heel eerlijk ben, is het antwoord C. Ja, ik laat me nou eenmaal snel op stang jagen door tegenslagen. Na nog een paar van dit soort vragen kom ik niet onder de uitslag uit: ik ben een notoire zwartkijker. Daar in onze auto word ik gewoon keihard door mijn gezin uitgelachen. Met name door mijn man en onze oudste dochter. Zij zijn wél aanpakkers en de hele dag in bed liggen is voor hen een verloren dag. De jaren van zijn burn out toonde mijn man een kwetsbare kant die ik niet van hem kende, hij veranderde in ‘een man op de bank’ en ik heb hem dat onbewust kwalijk genomen. Ik legde een vergrootglas op zijn falen. Zijn burn out waarin ik hem op z’n ‘minst leuk’ zag, rechtvaardigde voor mij het fantaseren over een ander leven. Een leven met iemand die mij helemaal begreep, met wie ik samen kon filosoferen en niksen. Dat we niet bij elkaar pasten, leek mij tijdens zijn burn out overduidelijk.

LEES OOK: WAT ALS JE DOOR ZIJN BURN OUT OP HEM AF DREIGT TE KNAPPEN?

Tekortkomingen

Nu door een stom testje uit een kindertijdschrift mijn eigen tekortkomingen akelig bloot onder een vergrootglas liggen en hij die niet eens veroordeelt maar daar gewoon om kan lachen, voel ik me een ondankbaar mens. Hij verdraagt meer van mij dan ik van hem. Waar heb ik dit aan te danken? Juist hij heeft mij geleerd om te vieren. Om plezier te hebben zonder die eeuwige melancholische grauwsluier die mij zo vaak in de weg zit. Ik zou helemaal niet zonder hem willen. Juist omdat we níet op elkaar lijken. Op zijn verjaardag zeg ik dit tegen hem. Dat we nog veel jaartjes van hem willen genieten. Maar dit voelt weer naakt en eng, dus ik grap er meteen maar achteraan: ‘Al is het alleen maar voor de praktische dingen.’ Maar ik lieg, want ik wil zijn lieve hoofd hoe dan ook nog heel lang blijven zien. (Foto: Milan Popovic/Unsplash)

Freelance journalist Maria van Beelen schrijft voor diverse (opvoed)bladen. Ze vertelt op STRESSED OUT over de periode dat haar man met een burn out worstelde.

LEES OOK: WAT KUN JIJ DOEN ALS JE PARTNER EEN BURN OUT HEEFT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist