Vier je succes (hoe klein ook)!

Een succes vieren, hoe klein het ook is, dat helpt je enorm om nog meer successen te boeken. Dat zegt coach Krista. Hoe werkt zoiets?

Succes mag je vieren. Eigenlijk vind ik dat dat moet, maar ja, moeten mag van mij dan weer niet… Succes mág je vieren dus. Bij grote successen doen we dat volop en vanzelfsprekend; slaag je voor je eindexamen, dan hang je de vlag uit. Scoor je een grote opdracht, dan trek je een fles champagne open. Maar hoe zit dat met de alledaagse successen? Succes dat op het eerste gezicht misschien niet als zodanig te identificeren is? Succes dat voortkomt uit de talenten die je hebt, of uit je vermogen om door te zetten. Dat zijn successen die in al hun schijnbare onbeduidendheid minstens zoveel aandacht verdienen.

Op het eerste gezicht misschien geen enorm succes, maar voor haar een mega-overwinning

Ik zal een voorbeeld geven: onlangs ontdekte iemand in een coachtraject dat ze vaak veel minder voor zichzelf opkomt dan ze eigenlijk zou willen. We hadden het daar uitgebreid over gehad, waarna ze met zichzelf afsprak wat assertiever te zijn. Een paar dagen later kreeg ik een euforisch berichtje van haar. Ze had zich uitgesproken in een situatie waarin ze er normaal gesproken het zwijgen toe deed. Op het eerste gezicht misschien geen enorm succes, maar voor haar wel een mega-overwinning. Een overwinning die haar aandacht en euforie meer dan verdiende.

Kijk jezelf met een glimlach aan en vertel hoe trots je bent op jou

Een ander voorbeeld: je nodigt een paar vrienden uit om te komen eten. Je zet een heerlijke maaltijd op tafel, iedereen geniet en heeft een topavond. Je kunt dan jouw bijdrage daaraan negeren en de aandacht vestigen op het feit dat je eten nu ook weer niet zó bijzonder was, dat je een veilig recept hebt gekozen, of dat het feit dat het een fijne avond was vooral te danken is aan het leuke gezelschap. Je kunt er ook voor kiezen een dansje te doen als je gasten de deur uit zijn, jezelf aan te kijken in de spiegel en jezelf met een grote glimlach te vertellen hoe trots je bent op jou.

Door aandacht te schenken aan wat je goed doet, krijg je energie

Natuurlijk hoef je niet de vlag te hijsen, elke keer dat je een overwinning op jezelf behaalt, maar sta er vooral wél bij stil! Besteed er aandacht aan. Herken je succes, en geniet ervan! Sta stil bij wat jij hebt gedaan om dat succes te behalen, en geef jezelf een welverdiende schouderklop. Dat geldt dus óók als het niet de eerste keer is als iets goed is gelukt. Door actief aandacht te schenken aan de dingen die we goed doen (en dat kan bijvoorbeeld ook heel goed door elke dag op te schrijven wat er goed ging die dag, zoals ik beschreef in een eerdere les) krijgen we energie. En die kunnen we weer mooi gebruiken voor het boeken van nieuwe succesjes.

LEES OOK: SUCCES, IS DAT TOEVAL? VOLGENS MICHAEL PILARCZYK NIET…

Je zal zien dat elke dag is doorspekt met kleine en grotere successen

Als je goed oplet, zal je zien dat de hele dag is doorspekt met kleine en grotere successen. Het is aan jou om ze te herkennen en er wat mee te doen. Het leven is te kort om dit soort mooie gelegenheden ongemerkt voorbij te laten gaan. Dus: vier het als je een hele dag de verleiding van chocola heb weerstaan. Vier het als je dit weekend een lieve moeder bent geweest. Vier het als je jezelf hebt ingespannen in de sportschool. En… note to self: vier het, iedere keer als je een goed stuk hebt geschreven voor STRESSED OUT! (Foto: Lauren Roberts/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: WAT IS SUCCES EIGENLIJK? DAAR HEEFT MAAIKE WEL IETS OVER TE ZEGGEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist