Sla jij dicht door stress? En ga je jezelf daardoor ondermijnen? Professional organizer Monique ziet regelmatig dat mensen het overzicht op deze manier verliezen en in een vicieuze cirkel terechtkomen. Hoe doorbreek je die?
Schoorvoetend geeft ze toe dat ze toch echt weer te weinig werk verzet heeft afgelopen week. Te veel afleiding, te weinig focus. Aan de ene kant baalt ze ervan, aan de andere kant doet ze er heel onverschillig over. Zo gaat het al een tijdje en het lukt niet om dit patroon te doorbreken. Erna heeft een leidinggevende functie bij een groot bedrijf. Ze huurt me in omdat ze haar werk niet goed georganiseerd krijgt en daardoor afspraken niet nakomt en belangrijke deadlines mist. Hierdoor loopt ze het gevaar dat ze een minder veeleisende functie moet accepteren en dat wil ze niet. Ze is intelligent en weet dat ze promotie kan maken, áls ze haar werk maar op orde krijgt.
Haar tijd gaat op aan social media, onbelangrijke taakjes en eindeloos door mail struinen
En dat lukt dus niet. Elke week bespreken we wat ze te doen heeft. Taken, afspraken en deadlines. Het is eigenlijk altijd te veel om in één week te doen dus laat ik haar prioriteiten stellen en keuzes maken. En daar over te communiceren – wat minstens zo belangrijk is. Erna weet heel goed waar prioriteiten liggen en welke keuzes ze moet maken. Maar vervolgens doet ze niet wat ze moet doen. Social media, de bedrijfs-chat, onbelangrijke taakjes, eindeloos door de mail struinen, daar gaat een groot deel van de tijd aan op. Om dan op de avond voor de deadline tot midden in de nacht door te werken…
Erna is bang om opnieuw in een burn out terecht te komen
We onderzoeken waar het probleem ‘m in zit. Aan de oppervlakte lijkt het uitstelgedrag. Dit gebeurt met name bij moeilijke en oninteressante taken. Maar ik denk dat er meer achter zit en uiteindelijk blijkt dat te kloppen. Erna heeft eerder een burn out gehad en is bang weer in diezelfde situatie terecht te komen. Dus vergoelijkt zij het voor zichzelf dat ze afleiding zoekt; het is haar manier om een tweede burn out te voorkomen. Maar de stress die continu ongeorganiseerd zijn en het hollen of stilstaan oplevert, is duidelijk voelbaar. Dat voelt Erna ook en daardoor gaat ze nog minder doen en zo blijft de vicieuze cirkel in stand.
Door zich af te vragen of overtuigingen helpen of belemmeren, krijgt ze inzicht
We hebben een lang gesprek over het nut van organiseren, juist om de stress te reduceren. Ik geef aan waar ik mogelijkheden voor verbetering zie en wat de impact daarvan kan zijn. Erna heeft veel overtuigingen die haar in haar oude patroon blijven trekken maar het is haar ook duidelijk dat er iets moet veranderen, wil zij haar huidige functie behouden. Door zich elke keer bewust te zijn van die overtuigingen en zich af te vragen of die overtuigingen haar nu in deze situatie helpen of belemmeren, lukt het Erna steeds beter om inzicht te krijgen (eerst nog achteraf, maar later ook terwijl het gebeurt) in haar patronen. Dat helpt haar om steeds vaker andere keuzes te maken. Het is niet makkelijk en het gaat zeker niet in één keer altijd goed, maar door te blijven oefenen en het steeds weer te benoemen en te evalueren, lukt het Erna om haar werk beter te organiseren en de stress daarover uit haar leven te bannen. En raad eens? Twee jaar later maakt ze een mooie promotie en heeft ze er vertrouwen in dat ze het aankan. Eerst spreken we nog eens per maand af maar al snel wordt duidelijk dat het niet meer nodig is. (Foto: Andrew Neel/Unsplash)
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.
LEES OOK: VERLIES JE HET OVERZICHT DOOR PANIEK? OP DEZE MANIER DEAL JE ERMEE!