De 5 x ingrediënten voor echte innerlijke vrijheid

Auteurs Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen leggen je uit wat innerlijke vrijheid inhoudt. Daarbij maken ze gebruik van 5 richtingaanwijzers die ze in dit artikel graag met je delen.

Innerlijke vrijheid is gratis. Alleen: helemaal voor niks, krijg je die innerlijke vrijheid ook weer niet… Maar, hoe dan wel? Wij beschouwen het als een dagelijkse beoefening die veel te maken heeft met het ten volste aangaan van het huidige moment.

De wortels van het probleem

Verwar vrijheid niet met het loslaten van je omgeving en de gebeurtenissen die zich daar aandienen. Of je nu blijft of vertrekt naar Timboektoe. Je neemt altijd jezelf… juist. Verwar het ook niet met het keer op keer verbreken van relaties. Ja, je zult vast even meer ruimte of een gevoel van opluchting ervaren. Echter, de wortels van het probleem groeien in jou. Alleen in jou kun je het probleem werkelijk oplossen. Doe je dat niet, dan is je vrijheidsgevoel van korte duur. En, jawel een retraite in India zou je vast iets brengen. Maar wat wil je daar eigenlijk vinden? De beste manier om jezelf te leren kennen en meer inzicht te krijgen in de gedachten en patronen waarmee jezelf (ja jij!) gevangen houdt is inderdaad met jezelf op reis te gaan, maar dat kan net zo goed thuis.

Essenties om vrij te leven

‘Zou er een formule bestaan om vrij te leven?’, vroegen we ons een paar jaar geleden af. We stelden toen een soort checklist op met menselijke essenties, kwaliteiten (zo je wil deugden) waarover we allemaal beschikken, maar waar we in de snelheid van ons bestaan grotendeels aan voorbij gaan. Misschien wel omdat ze wat ‘gewoon’ zijn? Anyways, deze essenties kun je meenemen tijdens je innerlijke reizen, maar ze kunnen ook houvast bieden om het leven te leiden dat jou gelukkig maakt:

1. Inzicht

Misschien voel je het soms absoluut anders, maar eigenlijk is jouw ware ik vredig en wijs van aard, kent geen stress of angst en omarmt het leven. Van binnen ben je 100% liefde. Wat als je dit eens dagelijks herhaalt? Ook door regelmatig te mediteren zul je steeds vaker aankomen bij wie je bent zonder je gedachten, namelijk een ontspannen staat van zijn die liefdevol fluistert: ‘Het is goed’.

2. Zelfcompassie

Door alles in jezelf te erkennen – je goud én je gal – beoefen je zelfcompassie. Je neemt jezelf hoe je bent, inclusief je rafelrandjes en de zwarte(re) kanten die voor pijn kunnen zorgen in jezelf. Zelfcompassie is jezelf ´óók toestaan de tijd te nemen om een diepgaande verandering in jezelf te bewerkstelligen. Je moet dus niks; geen haast. Dat wat pijn veroorzaakt kun je vaak niet in een keer loslaten. Dat veroorzaakt een emotionele krater en dan lukt het moeilijker om het dagelijks leven te dragen. Leed laat je liever beetje bij beetje los, of je parkeert het om er later weer eens een klein deel van te onderzoeken. Wees vanaf nu wholistic en accepteer dat lijden een onderdeel van jou en van het leven is en weet dat dit voortdurend verandert. Wees lief voor jezelf.

3. Stilte

Je kunt in je hoofd volledig op hol slaan, terwijl je toch muisstil zit en je kunt volledig muisstil zijn, terwijl je toch in beweging bent. Wij gaan voor dat laatste, al overkomt het eerste ons ook regelmatig. Shit happens. Zelfcompassie! Toch pakken we waar mogelijk momentjes van stilte mee. Lege ruimtes, noemen we dat, die we zelf maken. Letterlijk, door bijvoorbeeld te mediteren op de fiets of onze ogen te sluiten in een wachtkamer. Maar ook door beslissingen waar we over twijfelen even uit te stellen. Het antwoord komt wel als je het de tijd geeft. Soms is een pauze nodig, om de kans om trouw te blijven aan onze diepste gevoelens en verlangens te vergroten. Ook dat is stil zijn.

4. Vertrouwen

Weet dat jij de wereld aankunt en de wereld jou. Vertrouw dus. Op jezelf. Op alles wat nog komen gaat op je pad. Op alle vlakken voor jezelf zorgen – van top tot teen en van binnen naar buiten toe – geeft innerlijke rust en wilskracht om te groeien en bloeien. Vanuit dit houvast vertrouw je makkelijker op wat het universum nog voor je in petto heeft en ook op je eigen vermogens. Je snapt dat energie een flow volgt van naar binnen naar buiten; van introvert naar extravert. En, soms doe je iets wat je nog niet eerder deed en geloof je oprecht in een goede afloop. Een andere keer schaaf je je blok ambitie een beetje af, want anders hangt het zo aan je been. Val, sta op. Vertrouw.

5. Vrijheid

Leef met een open hart, voel compassie voor jezelf en voor alles om je heen. Jij en de wereld hoeven niet zo te zijn als jij je had voorgesteld. Laat de kaders en de labels die je voor jezelf had bedacht eens los. Wees vrij, terwijl je in- en uitademt, in tune met jezelf. Volg de vijf essenties, steeds opnieuw, en kom bij een gevoel van vrijheid uit.

Meer lezen? In ‘Mediteren met je ogen open’ van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen vind je vele antwoorden op vragen over mediteren in de dagelijkse praktijk. Ook toont het boek hoe je helderheid kunt vinden als je vastloopt.

LEES OOK: BEN JIJ JE WEL BEWUST VAN HOE (EN MET WIE) JIJ JE TIJD BESTEEDT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *