Leef jij echt, of word je geleefd? Het is heerlijk om af en toe even afstand te nemen in een wereld waar het normaal is om altijd ‘aan’ te staan. Maar hoe doe je dat? Hoe kan je langzaam leven in een snelle wereld? Je leert het in de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, maar ook in dit artikel geef ik een aantal tips.
Een tijd geleden kreeg ik van een vriendin een artikel doorgestuurd van Alan Lightman, een natuurkundige en schrijver die zich zorgen maakt over het effect van een wereld vol internet en afleidingen. We zijn bijna nooit meer alleen of vrij van prikkels, zo schrijft hij. Daarmee verliezen we tijd voor zelfreflectie, we zien niet meer wie we zelf zijn en wat belangrijk voor ons is. De drukke leefstijl levert schade op aan ons vermogen om na te denken of te fantaseren. We verliezen stilte en privacy, en dit is allemaal in korte tijd gebeurt. Vijftig jaar geleden bestond het internet nog niet, en 25 jaar geleden bestond Google nog niet. Om ons heen is alles erop gefocust om sneller en innovatiever te zijn. Laat jij je hier ook te vaak in mee slepen?
Ik ontdekte wat ik in de drukte verloren was
Voor mijn burn out deed ik hier volop aan mee. Ik vertrok altijd te laat, rende voor elke trein, leefde van agendapunt tot agendapunt zonder rustmomentjes. Voor een aantal jaar was ik bijna letterlijk mijn agenda. Ik werd meer geleefd, dan dat ik leefde. Dat er veel leuke dingen in mijn agenda stonden, maakte voor mijn lichaam geen verschil. Een activiteit blijft een activiteit. Alles leek even leuk of belangrijk, en van enig prioriteiten stellen was geen sprake. Toen ik in de stilte kwam, ontdekte ik wat in al deze drukte verloren was. In een wereld die steeds sneller gaat, is het belangrijk om ook te kunnen vertragen en met aandacht te kunnen leven. Met aandacht leven helpt je om veel meer te gaan genieten van wat je doet. En weet je wat ik zelfs ontdekte? Als ik rust heb in mijn dagen, werk ik productief en ben ik een heel stuk creatiever!
Dit gaat jou helpen om meer rust te ervaren
Misschien herken je het wel: het gejaagde gevoel. Je staat constant in een ren-vlieg-stand. Hoe vaak checken we onze berichten en mails per dag? Het is moeilijk om deze trend in de samenleving terug te draaien. Alan Lightman stelt in zijn artikel voor dat we er een gewoonte van moeten maken om iedere dag even alleen te kunnen zijn, waar dan ook. Een moment waarin je even vertraagt of met aandacht leeft. Door vaker in het moment te leven, zul je je rustiger en gelukkiger voelen. Maar hoe doe je dat nou, met aandacht (mindful) leven?
Tip 1: Vertraag je bewegingen…
Doe alles bewust lekker langzaam. Maak met aandacht een lekker ontbijt, leg je telefoon weg en proef bewust het eten. Maak er geen gewoonte van om je te haasten. Als je de trein niet haalt, dan pak je toch de volgende?
Tip 2: Doe één ding tegelijk
We denken vaak dat we meer dingen tegelijk kunnen doen. Maar multitasken is bewezen ineffectief. Doe dus één ding tegelijk.
Tip 3: Neem tijd om te ‘lummelen
’ Ga eens wat vaker ‘niksen’, niets nuttigs doen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je als kind je gevoel voor tijd helemaal kon verliezen (lees hierover ook vooral Maaikes boek NIETS). Om goed en gezond te functioneren, is het belangrijk om ook tijd te kunnen verspillen, om dingen te doen zonder doel. Je kunt een beetje rommelen in je huis of tuin, maar ook kun je lekker een wandeling gaan maken. Zoek een plekje in of dicht bij de stad waar je leeft, waar je even helemaal in de rust kunt wandelen. Misschien een park, een bos dichtbij of een plekje aan het water waar je regelmatig even kunt gaan zitten. Probeer hier een gewoonte van te maken.
Tip 4: Rust ervaren begint vandaag
Denk nooit: na dan-en-dan ga eindelijk ik meer rust krijgen. Want je weet, na die periode staat je wel weer wat nieuws te wachten. Nee, rust plan je nu in, vandaag! Laat ieder week lege plekken over in je agenda, om even niets te doen of te kijken waar je op dat moment zin in hebt. En laat deze niet opnieuw gevuld worden, doordat iemand je vraagt om af te spreken. Een afspraak met jezelf is minstens zo belangrijk, dus die kan je echt niet afzeggen!
Roos Vader is psycholoog en eigenaar van praktijk PsyGouda: psygouda.nl. Vanuit PsyGouda biedt Roos Vader hulp bij stress, burn out, hoogsensitiviteit en positieve persoonlijke ontwikkeling. Dit doet ze met inzichten en oefeningen vanuit de Arbeidspsychologie en Positieve Psychologie en vanuit haar eigen ervaring met burn out.
Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader, die bovenstaande artikel schreef. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.
LEES VERDER: DIT IS EEN PLEIDOOI VOOR MINDER OVERPRIKKELING EN MEER LUMMELEN!