Borstkanker en burn out #8 (slot): Ik wil vertragen en dat vasthouden

Rosanne Tanja kreeg op haar 29e borstkanker en ontwikkelde daardoor uiteindelijk ook een burn out. Voor stressedout.nl schrijft ze over die periode. Dit is het voorlopig laatste deel in deze serie, maar wellicht komt er een vervolg.

Laatst vroeg iemand mij, of ik weer hersteld ben. Of ik beter ben, na mijn mental breakdown van vorig jaar. En ik realiseerde mij, al vertellende over hoe het nu gaat, dat ik gewoon wéér in een paar valkuilen aan het lopen was. En dat dat bijvoorbeeld ook de reden was dat ik me zo moe voelde de afgelopen tijd.

Ik ben 100% hersteld, en ook ergens weer niet: mijn valkuilen

Eh, ja, ik ben 100% hersteld gemeld op mijn werk. Dat voelt goed en fijn, om weer ‘normaal’ te functioneren. Toch ben ik nog niet helemáál hersteld. En dat wist ik eigenlijk wel. Maar de valkuilen liggen op de loer en dat heb ik niet altijd door. Dus nu is de uitdaging: de vertraging vasthouden. Zo noem ik het namelijk: ‘De Vertraging’.

Opeens had ik door dat ik als een bezetene liep, op zondagochtend

Op zondag ging ik wandelend naar een koffie-date met een vriendin. Nou ja, snelwandelend eigenlijk, want na 10 minuten had ik ineens door dat ik als een bezetene aan het lopen was. Mijn lichaamshouding was naar voren gebogen, armen strak, nek strak, gespannen. Op zondagochtend! (Die van mij zijn meestal heel relaxed en slow.) Het had een ontspannen wandeling moeten zijn, heerlijk buiten, om zuurstof in te ademen, mijn bloed te laten stromen, mijn brein de ruimte geven. Maar in plaats daarvan ging ik zeer gespannen en krampachtig lopen. Als een soort ‘Speedy Gonzales’ uit de Looney Tunes, rende ik Amsterdam-West door. En dat is nergens voor nodig, zeker niet op zondag.

Ik concludeer weer: het is te veel

Dat was wel een teken voor mij dat ik terugviel in oude patronen. Een teken van te veel willen doen in te korte tijd. Om het voor mezelf (nog) duidelijker te maken, schreef ik het even voor mezelf uit. Ik moest denken aan de eerste keer dat ik inzag dat ik mezelf misschien een beetje te veel op de hals had gehaald, vorig jaar. Toen ik helemaal opperdepop en uitgeblust was, maar nog niet helemaal snapte waardoor. Ik somde toen ook al pratende op wat ik allemaal wilde doen / aan het doen was. Wat uiteindelijk allemaal stress opleverde. En wat ik allemaal had meegemaakt, wat (nog) niet verwerkt was. Het was toen te veel. En nu concludeer ik weer: het is te veel.

Ik wil veel en alles en allemaal tegelijk

Dit is een oud en hardnekkig patroon. Ik wil veel en alles en allemaal tegelijk. Daarnaast heb ik nog een boel meegemaakt en het leven gaat door: die rugzak wordt gewoon weer gevuld, hoor! Ik wil ook veel voor anderen doen. Soms voor de juiste redenen maar soms ook voor de verkeerde redenen. Om leuk gevonden te worden, bijvoorbeeld (Ik ben een klassiek voorbeeld van een pleaser). Alleen er is niemand die doorheeft dat ik dat doe en ik krijg er dus geen hol voor terug. Dat, onder andere, noemen we een energielekkend patroon.

Eindelijk zie ik de energielekken

Vertragen helpt bij het ontrafelen van je patronen. Stilstaan, langzaam bewegen (soms letterlijk, soms figuurlijk), veel nadenken, de tijd nemen, alles even stopzetten in je agenda. Als je dat lang genoeg volhoudt, ga je de energielekken zien. En als je nog iets langer blijft vertragen ga je ontdekken hoe je het anders kunt doen. En ga je je ook afvragen waarom je jezelf in godsnaam zoveel druk oplegt steeds. Dan wil je ook wel veranderen – dat beloof ik je.

Ik doe het (weer) even rustig aan

Nu blijkt, dat voorgaande makkelijker gezegd is dan gedaan. Dus bij deze: ik doe het (weer) even rustig aan. Ik pak terug naar het geleerde uit het afgelopen jaar. Ik laat de lat weer een paar verdiepingen zakken. Ik focus op de energiebronnen en hef daarmee de lekken op. Ik vertraag – om uiteindelijk mijn eigen tempo weer te kunnen bepalen.

Rosanne Tanja is ervaringsdeskundige op het gebied van burn out en kanker. Wat ze zelf heeft gemist toen ze ziek was, hoopt ze nu te kunnen bieden aan lotgenoten, via Nova Me

LEES VERDER: DIT ZIJN DE EERDERE AFLEVERINGEN VAN DE SERIE ‘BORSTKANKER EN BURN OUT’

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *