Zo herken, erken en troost je het kind in jezelf

Stel je voor dat er een klein meisje naar je toekomt, terwijl ze helemaal overstuur is. Ze is met haar nieuwe fiets tegen de muur geknald, waardoor haar wiel verbogen is en zelf heeft ze schrammen aan haar benen.

Ze is super boos op zichzelf…

Ze moest een ander kindje ontwijken, waardoor ze tegen de muur knalde. Ze komt naar jou toe en ze is super boos op zichzelf want haar nieuwe fietsje is helemaal kapot, en dat heeft ze helemaal zelf gedaan. Ze vertelt er niet bij, dat als ze het kindje aan de andere kant had ontweken, ze waarschijnlijk in het water was beland – en ze kan nog niet zwemmen. En nu is ze gewoon heel kwaad op zichzelf omdat zij haar eigen fietsje kapot heeft gemaakt.

Je zou haar geruststellen, nu, en ook na een week

Wat zou jij dan tegen haar zeggen? Precies, je zou haar geruststellen en vertellen dat het goed is. Dat ze juist super tróts op zichzelf mag, zijn omdat ze ervoor zorgde dat het andere kindje niets had, en dat ze zichzelf in veiligheid heeft gebracht. Je zou haar knuffelen. En ook als ze een week later boos wordt om iets anders snap jij dat ze nog steeds boos op zichzelf is, dan knuffel je haar weer en vertel je haar weer dat het goed is, dat ze veilig is en dat ze super trots op zichzelf mag zijn. Want dat is wat een kind nodig heeft.

Je koos als kind voor de beste optie die voorhanden was

En dat is precies wat dat kleine mensje in jou ook nodig heeft. Toen jij klein (of jonger) was heb je dingen gedaan om te overleven. Je koos op dat moment de beste optie die voorhanden was. Dat heeft ervoor gezorgd dat jij er nu nog bent, dat jij alles wat je aan positieve dingen hebt gedaan en ervaren hebt kunnen beleven.

Er zit in jou ook een klein mensje, zeg je die dat het goed is?

En als dat kleine mensje in jou weer eens overstuur is en bepaald gedrag triggert (waar je misschien niet op zit te wachten), wat doe je dan? Knuffel je dat kleine mensje in je? Zeg je dat het goed is? Dat het nu veilig is? Dat je trots op haar/hem bent? Dat je dankbaar bent? Lijkt me slim om dat te doen. En dat verdient dat kleine mensje in jou ook. Anders was jij er nu niet geweest, anders had je niet overleefd. En daar mag je trots en dankbaar voor zijn. Dat kun je niet vaak genoeg zeggen tegen dat mooie kleine mensje in jou. Knuffel dat kleine mensje in jou. In liefde. Dan zal het zien dat het leven aankan.

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast. 

Stress, angstklachten of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *