De wrede ironie van onze zoektocht naar geluk

Soms tref je iemand die precies verwoordt wat belangrijk is, maar met zulke woorden, dat je het zelf niet beter had kunnen zeggen. Dan rest slechts een diepe buiging en deze boodschap te delen.

Het kan in het leven altijd groter, beter, meer… En hoewel het een mooi streven kan zijn om aan iets te bouwen, moet de inzet an sich niet het groter, beter of meer zijn. Iets wat ik wél vaak om me heen zie. Ook het streven naar het ultieme ‘geluk’ is een gevaarlijk iets. Daarmee ontken je namelijk dat het leven soms ook gewoon níet leuk is (lees vooral ook dit Trouw-interview met psychiater Dirk de Wachter over ons onvermogen om met ongelukkigheid te dealen).

In mijn boek NIETS gaat het juist erg over zien wat er, uit zichzelf, al wél is. De dingen waar we normaal overheen leven. Over hier, nu, te zijn, met wat er nu is en niet met wat er ooit misschien kan zijn of wat is geweest. Dat is niet altijd makkelijk, want als mens ben je geneigd te kijken naar wat je allemaal nog wilt, wat je nú wilt, of wat je vindt dat zou moeten. Of wat je hebt gemist. Wat je wilt goedmaken. We zijn eigenlijk altijd bezig met ‘andere tijden’, in ons hoofd. En proberen geluk te vangen en ‘vast te zetten’, terwijl het is als lucht, je ziet het niet en kunt het niet vastpakken, het is er wél en als je goed oplet is het continu om je heen…

Een tijdje geleden wees een goede vriendin me op op een video van Kees Torn. Ik kende de video nog niet (ik ken Kees Torn als cabaretier wel), maar wat hij zegt slaat de spijker op zijn kop. Dit moet eigenlijk iedereen even zien: ‘Om gelukkig te worden, moet je gewoon ophouden gelukkig te willen worden’.

GAAT ONDERSTAANDE VIDEO ZIEN.
(Foto: Hean Prinsloo/Unsplash)

LEES OOK: DE SLOPENDE KRACHT VAN ALTIJD MEER, GROTER, BETER.

Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw.

Stress of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis

Meer innerlijke rust krijgen?

NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door éénmalig te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer óf doneer: daarmee laat je je waardering zien.

Bedrag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *