Voor mij is er geen scheiding tussen werk en privé

Een scheiding tussen werk en privé? Die is er voor Mariette niet. Maar dat is niet helemaal op de manier die jij nu denkt…

Terwijl sommige van ons nog aan het genieten zijn van een zonsondergang op het strand zijn anderen alweer hun overvolle inbox aan het doorploegen. Niet iedereen kijkt reikhalzend uit om na een lange zomervakantie weer aan het werk te gaan. In ons achterhoofd tellen we de dagen tot aan de herfstvakantie of staan we al met één been op de skipiste. In de tussentijd doen we hard ons best om hét vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden, maar is dat gevoel meestal binnen een paar dagen thuis volledig verdwenen. Maar waar houden we eigenlijk aan vast en hoe kan je 24/7 een ‘vakantiegevoel’ hebben?

Ik ben niet op zoek naar de balans tussen werk en privé

Ik ben zelf onlangs teruggekomen van twee weken vakantie in Oostenrijk en merkte de tweede week dat ik weer zin had om aan het werk te gaan. Was mijn vakantie saai? Nee, alles behalve. Ben ik een workaholic? Nee, dat zeker niet. Ik werk veel, maar dat wil nog niet zeggen dat ik verslaafd ben. Voor mij is werken belangrijk, want het geeft me een gevoel van purpose. Maar dat is het niet alleen. Voor mij is werken een manier om te connecten met mensen. Voor mij gaat werk om mensen en dus om het bouwen en verdiepen van relaties. Voor mij bestaat er geen scheiding in werk en privé en ben ik dus ook niet op zoek naar de balans er tussen. De balans zit in mezelf, niet in werk of privé. Of ik nu thuis ben of op werk, of het nu woensdag is of zondag, of ik nu in Oostenrijk in de bergen wandel of achter mijn bureau zit, ik zie het steeds meer als één geheel. De rode draad hierin is mijn relatie met mezelf, de mate waarin ik voor mezelf zorg en welke keuzes ik maak. Of ik nu in Oostenrijk of in Amsterdam ben: er zou geen verschil mogen zijn in hoe ik met mezelf ben en de keuzes die ik maak.

Maken we echt contact of houden we ons aan de oppervlakte?

Als we geen zin hebben om terug te gaan naar werk en vakanties nodig hebben om weer op te laden, mogen we kijken hoe we met onszelf zijn tussen de vakanties in. Hebben we werk nodig om ons op te vullen of gaan we al vervuld naar werk? Zijn we helemaal onszelf op werk of delen we onszelf maar voor de helft? Maken we echt contact met onze collega’s, klanten en opdrachtgevers of houden we het liever aan de oppervlakte? En, niet te vergeten, zorgen we goed voor onszelf op werk of hebben we de weekenden nodig om uit te rusten?

Het ware vakantiegevoel zit niet in Oostenrijk of de Franse Rivièra

Of je nu frietjes bakt, artikelen schrijft, koffie serveert of leiding geeft aan honderd mensen, aan het einde van de dag maakt het niets uit. Als jij jezelf brengt naar je werk en het fijn hebt met jezelf, maakt het niet uit wat voor handelingen je doet door de dag heen. Het gaat erom dat jij en jouw expressie in die handelingen zitten en dat je waardeert wat jij voor unieks brengt. Dat is voor mij een wezenlijk onderdeel van goed voor jezelf zorgen.
Last van een post vakantie dip? Dat ligt niet aan je werk en ook niet aan je collega’s. Ga kijken waar jij meer jezelf kan brengen. Maak werkelijk contact, vertel iets wat je normaal nooit zou zeggen, zie je opdrachtgever of collega niet simpelweg als dé opdrachtgever of als dé collega, maar als iemand van wie je wat kan leren en die net als jij graag ontmoet wil worden. Het ware vakantiegevoel zit niet Oostenrijk of aan de Franse Rivièra, maar in de mate waarin jij jezelf deelt met en laat zien aan anderen. Elke dag weer.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: WAAROM ONTSTAAN JUIST NA DE VAKANTIE VEEL BURN OUTS?

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in haar zoektocht naar innerlijke rust en hoe zij deze nu in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist