Waarom we stiekem bang zijn voor me time

We snakken ernaar, maar ergens vinden we het ook eng; me time. Want op het moment dat je écht tijd voor jezelf neemt, komen er vaak ongemakkelijke gedachten opborrelen, zegt coach Krista.

Ik was een dag vrij. Dochter op de crèche, zoons uit logeren. ’s Ochtends had ik nog een coachgesprek, maar de rest van de dag had ik mezelf cadeau gegeven. Ik kon van alles doen. Lunchen met mezelf. Een strandwandeling maken. Een boek lezen. In de tuin zitten. Dansen of zingen zonder een zuchtend ‘Mahaam, doe normaal…’ op de achtergrond. Ik kon álles doen wat ik wilde. Me time.

Ik ging een artikel schrijven.

Een artikel. En daarna nam ik een vlog op. Dan had ik dat maar vast gedaan. O ja! Ik was vrij vandaag. Inmiddels had ik al twee uur van mijn vrije tijd gevuld. Met werk. Leuk werk, maar toch… werk. Wat nu? Wat doet een mens als hij niets om handen heeft? Wat hoor je te doen op zo’n dag? Ik had geen idee. Handenwringend stond ik een tijdje voor het raam naar buiten te staren. Opeens bedacht ik dat ik al heel lang een nieuwe playlist wilde maken op Spotify, met allemaal nummers van vroeger. Daar heb ik nooit tijd voor, ik ben namelijk nooit vrij. Als mijn kinderen er niet zijn ben ik aan het werk, en als ze er wel zijn, nou ja, dan ben ik moeder. In principe ook vrij om te doen en laten wat ik wil, zolang dat maar past binnen de door lego en poppenkleren opgetrokken kaders die kinderen met de beste bedoelingen nu eenmaal met zich meebrengen. Ik weet dat ik, als ik ‘Rythm is a dancer’ hoor, ga meezingen. At the top of my lungs (ik weet nog steeds niet precies wat ze zingen in het refrein trouwens, maar fonetisch gaat het best) En dat kunnen mijn kinderen, ook al kan ik best een aardig robbertje zingen, zoals gezegd meestal niet waarderen. Tijdens mijn moederuren was liedjes uitzoeken op Spotify dus een no go.

Opeens sloeg de twijfel toe, had ik niet beter iets nuttigs kunnen doen?

Een playlist dus. Enthousiast ging ik aan de slag. De ene na de andere klassieker kwam voorbij (Tell it to my heart, Total eclipse of the heart, Material girl, ken je ze nog?) en ik had het enorm naar mijn zin. De tijd vloog voorbij en voor ik het wist was mijn vrije dag grotendeels voorbij. Met een voldaan gevoel scrolde ik nog een laatste keer door mijn nieuwe playlist. En opeens sloeg de twijfel toe. Nu was ik uren achter elkaar bezig geweest met die muziek, en had ik me uitstekend vermaakt. Maar… had ik mijn dag wel echt op de allerbeste manier doorgebracht? Had ik niet beter toch naar het strand kunnen gaan? Of iets… nuttigs kunnen doen? Mijn kledingkast opschonen of zo?

Was wat ik had gedaan wel goed?

Was het wel goed? Natuurlijk was het goed. Want ik had het naar mijn zin gehad. En áls ik al een doel had voor deze dag dan was het dat ik me zou vermaken. Dat ik even iets kon doen wat ik zelf wilde. We zijn sterk geneigd ons te conformeren naar wat er van ons verwacht wordt. En dus gaan we, als we een dag vrij zijn, dingen doen die we sociaal geaccepteerd achten. Zonder ons daarbij af te vragen of dat ook écht is waar we zelf het meest bij gebaat zijn. Dus spreken we af met een vriendin, volgen we op een vrije dag een workshop, maken we het huis schoon, of doen we iets anders waarvan we zeker weten dat het de goedkeuring van anderen wel kan wegdragen. Voor de zekerheid posten we er ook nog van alles over op Instagram en Facebook. Kijk eens hoe goed ik het doe!

Hoe drukker jij je leven inricht, hoe meer behoefte je hebt aan actie

Bovendien zijn we op een bepaalde manier ook verslaafd geraakt aan de drukte. Een boeddhistisch principe luidt: ‘energie volgt aandacht’. Oftewel: dat wat je aandacht geeft groeit. Hoe drukker jij je eigen leven inricht, hoe meer behoefte je hebt aan actie. En naarmate die behoefte groeit, wordt het steeds lastiger om rust te creëren. Als je dan een keer een dag voor jezelf hebt, voel je je al gauw onrustig. In Psychologie Magazine zegt Roos Vonk daarover: ‘Kennelijk is er iets angstigs aan die rust en ruimte. Zoek dat maar op, laat het maar eens over je heenkomen. Dan kom je er ook achter wat dat drukke leven eigenlijk voor je doet. Is het echt wat je wilt, of dient het om van andere gevoelens weg te lopen?’

Gewoon, de rust opzoeken je hart volgen

Wijze woorden van Roos. Ik had met het maken van mijn playlist geluisterd naar mezelf. En dat heb ik dus hartstikke goed gedaan. Mijn drukke leven vind ik heerlijk, en van de meeste dingen die ik doe word ik erg blij. Maar af en toe is het goed om even iets te doen wat ogenschijnlijk geen hoger doel dient. Gewoon, de rust opzoeken en je hart volgen.

Nu ga ik nog even keihard zingen. ‘Listen to your heart’ lijkt me daarvoor een prachtige gouwe ouwe. Staat ook op mijn playlist.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: DRUKTE MAAKT ONS VERSLAAFD… AAN MEER DRUKTE… HOE KOM JE ER VANAF?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist