Zo help je iemand die het moeilijk heeft

Als iemand het moeilijk heeft, kan het ingewikkeld zijn om te helpen. Want: wat moet je doen en wat moet je laten? Daarom wat tips: zo help je iemand die het moeilijk heeft.

1. Vraag: wat heb jij nu nodig?

Vaak loopt iemand vast omdat hij/zij de verbinding met zichzelf verloren is. Het kan heel fijn zijn als iemand je helpt om door de bomen het bos weer te zien en je helpt te bepalen wat je NU nodig hebt (lees hieronder door).

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. Meer informatie vind je HIER.

 

2. Bied concreet aan te helpen

Het kan zijn dat op de vraag ‘Wat heb jij nu nodig’ geen duidelijk antwoord komt. Simpelweg omdat iemand het zelf ook even allemaal niet overziet en zijn of haar behoeften moeilijk in kaart kan brengen. Het kan heel fijn als iemand je dan het koken of voor eten zorgen even uit handen neemt. Of even de kinderen meeneemt naar de speeltuin. Een boodschap voor je meeneemt. Bied concreet aan iets te doen en je zult zien dat die vaak enorm op prijs worden gesteld.

3. Luister, zonder spreken

Adviezen? Meestal is het als iemand door een moeilijke tijd gaat fijner als je vooral laat merken dat je luistert. Je gehoord voelen geeft lucht aan je verhaal. Dat helpt enorm. Twijfel je of je advies kunt geven? Je kunt altijd vragen: wil je vertellen of wil je graag dat ik meedenk?

4. Zie de ander, zonder oordeel

Naast je gehoord voelen is het ook belangrijk je gezien te voelen. In verdriet, boosheid, angst of zorgen. Wil je iemand helpen, probeer je dan te verplaatsen in de ander. Leer zonder oordeel te kijken naar diens diepere behoeften, ook als jij anders in elkaar zit.

5. Laat weten dat je aan hem of haar denkt

Een klein gebaar kan een groots effect hebben. Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met ‘Ik denk aan je’, ‘Zet hem op’, ‘Een dikke knuffel’ is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn. Ook iets simpels als een kaartje, bloemetje of zijn of een doosje lekkere thee (bijvoorbeeld) kan een simpele manier zijn om even iemand te laten merken dat er aan hem of haar
gedacht wordt.

6. Zorg ervoor dat hij of zij weet dat je er bent

Voor iemand die door een moeilijke tijd gaat, is het soms ook gewoon fijn om te weten dat je er bent als hij of zij wil praten. Daar hoeft dan niet eens per se gebruik van gemaakt te worden, alleen het idee al dat je er bent indien nodig, kan heel troostend zijn.

LEES OOK: HULP VRAGEN AAN ANDEREN, DOE JIJ HET?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *