Visualiseer je dromen en bepaal jouw focus voor volgend jaar

Vaak is het einde van het jaar het moment om terug- en vooruit te kijken op je leven. Ben jij al bezig met jouw dromen en plannen voor het komende jaar? Je kunt jezelf gelukkig op élk moment van het jaar afvragen: ‘Waar droom ik van?’ 

Het fijne is: als je je dromen helder hebt, is het veel makkelijker om te bedenken waar je je tijd aan wilt besteden en je daarop focussen. Want je kunt je telkens deze vraag stellen: ‘Is wat ik aan het doen ben, in lijn met wat ik wil bereiken?’ Maar hoe kan je eigenlijk ontdekken wat jouw dromen zijn of testen of je je ware dromen nastreeft? Ik geef je een visualisatie-oefening voor meer inzicht.

Hoe ontdek je wat je écht wilt?

Misschien maak je al plannen voor het komende jaar, denk je er nog over na, of ben je daar helemaal (nog) niet mee bezig. Hoe kan je eigenlijk ontdekken wat je dromen zijn, wat jij het allerliefst wilt, op zowel privé- als werkgebied? En hoe weet je of deze dromen wel echt van jou zijn, of dat je het misschien meer doet omdat de buitenwereld dat van jou verwacht? Dat kan namelijk ook, dat het meer de dromen van een ander zijn, dan wat diep in jouw hart leeft.

De volgende visualisatie, die bestaat uit drie stappen, geeft jou antwoord op deze vragen. Je kunt deze op elk moment van het jaar doen en vervolgens een jaar vooruit kijken. Doe je mee?

De visualisatie ‘Wat zijn mijn dromen?’ in 3 x stappen

Stap 1. Droom vooruit

Als jij denkt aan vandaag over een jaar: Wat zou je dan qua werk én privé bereikt willen hebben? Probeer voor zowel werk als privé 1 ding in gedachten te nemen. Een droom kan trouwens ook zijn dat het blijft zoals het nu is. Klaar? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2. ‘Kijk terug’

Stel je voor: We zijn een jaar verder en je zit op de bank. Je beseft: Ik hebt bereikt wat ik wilde bereiken: het is allemaal gelukt! Terwijl je daar zo zit, doe je je ogen dicht en neem je een minuutje de tijd om te merken hoe dat voelt. Wat gaat er door je heen? Langer mag ook, zeker als het lekker voelt, geniet er dan vooral van! Als je klaar bent, ga dan door naar stap 3.

Stap 3. Hoe voel je je?

Hoe voelde je je erbij: het daadwerkelijke hebben bereikt van jouw beide dromen? Voelde het helemaal zoals je het verwachtte? Geluk, blijheid, misschien emoties, tranen of zelfs tintelingen door je lijf? Dan heb je je goede dromen te pakken.

Of werd je er niet blij van? Begin dan opnieuw bij stap 1 en stel je andere dromen voor. Ga net zolang door tot je dat gevoel van blijdschap en geluk wél vindt. En dán heb jij jouw ware dromen te pakken. En jouw focus voor het komende jaar.

Mijn droom voor het komende jaar

Mijn droom op privégebied? Over een jaar zit ik samen met mijn twee zoons op de bank en we kijken een film. De een ligt met zijn hoofd op mijn schoot met zijn lijf onder een warme deken en ik kriebel hem op zijn rug. De ander heeft een lekkere warme kruik en heeft zijn voeten in mijn handen gefriemeld en vraagt in stilte om een voetmassage. De kinderen laten elkaar en mij genieten van het moment en zwijgzaam kijken we naar de film. Terwijl ik me dit inbeeld, voel ik het geluk letterlijk als een stroomstoot vanuit mijn tenen naar boven trekken richting mijn nek. Puur geluk, mijn droom.

Nieuwe of bevestigende inzichten

Er kunnen ook hele andere emoties en gedachtes naar boven komen, die misschien weinig met deze oefening te maken lijken te hebben. Toch krijg je die niet voor niets; het kan je mooie nieuwe of bevestigende inzichten geven. Zie het als een gratis cadeau. Want de mooiste cadeaus krijg je door stilstand.

De mooiste cadeaus krijg je tijdens stilstand

Nadat ik mijn privédroom had gevisualiseerd, ging ik door naar mijn droom op werkgebied. Mijn gevoel ging direct in standje ‘neutraal’; ik voelde gewoon…. niets. Dit kan twee dingen betekenen. Of ik heb de verkeerde droom te pakken en ga dus zelf de stappen uit de oefening nogmaals doorlopen. Of ik kreeg bevestigd dat voor mij een werkdroom nooit zo groot kan worden als een privédroom. Daar kom ik nog wel achter.

Heb je je dromen helder, maar kom je doorgaans tijd tekort in de week? Wil je meer rust én tijd voor ontspanning en het realiseren van jouw dromen? Volg dan mijn online training ‘Zo maak je een goede en realistische planning’ – klik hier. In één dag leer ik je hoe je een goede en realistische planning maakt. Ik help je heel graag op weg.

Marleen is professional organizer en structuurcoach, en zelf hoogsensitief ouder van 2 kinderen met autisme. Met haar bedrijf Marleen Brengt Structuur, coacht zij particulieren en ondernemers naar een opgeruimd hoofd, huis en agenda, zodat er vanuit de ontstane rust tijd over is om de dingen te kiezen én te doen waar zij blij van worden. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *