Geef jij weleens zomaar iets? Je krijgt er veel voor terug!

Geef jij weleens zomaar iets? Een compliment, hulp, een knuffel? Geven. Volgens coach Krista kun je er veel van leren én krijg je er zó veel voor terug!

Een tijdje geleden stond ik bij de kassa in de supermarkt. Er stond een meisje van een jaar of 7 voor me in de rij. Ze had een pak melk en een brood op de band gelegd. Ze stak aarzelend haar hand uit naar het rekje bij de kassa en pakte na wat overwegingen een verrassingsei. Ze legde het bij haar boodschapjes op de band. Gespannen stond ze te kijken naar de caissière, ondertussen wiebelde ze op en neer op de bal van haar voet. Haar hand klemde ze stevig om een klein portemonneetje. Toen was ze aan de beurt.

Ik gaf de caissière de stuiver die het meisje tekort kwam

De caissière noemde het bedrag wat ze moest betalen. Het meisje schudde haar portemonneetje leeg. Na het tellen van het geld constateerde de caissière dat het meisje 5 cent tekort kwam. Het gezicht van het meisje betrok. Onzeker keek ze de caissière aan: ‘O… eh…’ Met een teleurgesteld gezichtje stak ze haar hand uit naar het verrassingsei. ‘Wacht maar’, zei ik. Ik pakte mijn portemonnee en gaf de caissière de stuiver die het meisje tekort kwam. Met een onzekere glimlach keek het meisje me aan. Ik glimlachte terug. ‘Geniet maar lekker van je ei’, zei ik. ‘Dankuwel’, zei ze zacht. Met rode wangen pakte ze haar boodschapjes op en liep ze naar buiten.

De wereld is gevuld is met mensen die elkaar willen helpen

Natuurlijk, het meisje had nu kunnen leren dat ze het geld wat ze van haar ouders heeft meegekregen voor melk en brood niet zomaar mag uitgeven aan snoep. Het meisje had kunnen leren dat je soms keuzes moet maken. Het meisje had kunnen leren dat je nu eenmaal niet altijd alles kunt krijgen wat je hebben wilt. Dat leerde ze nu allemaal niet. Wat ze wél leerde, was dat de wereld gevuld is met mensen die elkaar willen helpen. Ze leerde dat dat je vrijgevig kunt zijn zonder daar iets voor terug te willen. Ze leerde hoe het voelt als er iemand voor je klaar staat. En dat zijn waardevolle lessen.

Door iets te geven verspreid je positiviteit

Door iets te geven, verspreid je positiviteit. En dat hoeft echt niet altijd geld te kosten. Je kunt ook een compliment geven, of een luisterend oor. Een knuffel, aandacht. Ik zag eens in een restaurant een vrouw met fan-tas-tische schoenen. Ik wilde haar aanspreken, maar aarzelde even. Want zou het niet raar zijn; een wildvreemde zomaar aanspreken op wat ze aan heeft? Ik deed het toch. Ze begon te stralen toen ik haar met haar schoenen complimenteerde en vertelde me een mooi verhaal over hoe ze er bij toeval op gestuit was in een winkel waar ze normaal gesproken nooit zou zijn binnengewandeld. Daarmee gaf ze mij onbedoeld overigens ook nog een mooi cadeautje, door me ervan bewust te maken dat er mooie dingen kunnen gebeuren als je je hart durft te volgen en onverwachte dingen doet. Maar… dat is niet waar ik het nu over wil hebben. Mijn compliment leidde tot een prachtig moment, een warme verbinding.

Geven hoeft je niks te kosten. En levert zo veel op

Geven hoeft je niks te kosten. En levert zo veel op. Voor jou als gever én voor de ontvanger. Dus luister als een oude dame bij de bushalte je opeens begint te vertellen over vroeger. Help als je iemand ziet stuntelen met een overbeladen fiets. Laat iemand voorgaan bij de kassa als zijn mandje minder vol is dan het jouwe. Of als zijn mandje voller is maar jij gewoon tijd genoeg hebt. Geef. En verwacht er niets voor terug. Laat je verwarmen door een dankbare glimlach of een mooi gesprek. (Foto: Savs/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: GEVEN OKEE, MAAR WAAR LIGT JOUW GRENS? LEES ER ALLES OVER IN DIT ARTIKEL!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist