8 x manieren om een ander te helpen

Natuurlijk wil je iemand helpen in deze donkere tijden. En toch. Veel mensen vinden het ingewikkeld. Wat kun je doen om anderen te helpen? Daarom 8 x suggesties.

1. Kijk goed om je heen

Veel mensen hebben het nu zwaar, maar durven of kunnen dat niet toegeven. Houd dus goed je ogen open voor de mensen om je heen, ook de mensen die misschien iets verder van je af staan. Aandacht voor iemand kan hét verschil maken. Vraag vooral ook: wat heb je nodig?

2. Bied een luisterend oor

Weet je dat iemand het moeilijk heeft? Bied een luisterend oor. Je verhaal delen kan namelijk heel erg opluchten.

3. Doe boodschappen

Ook heel concrete en praktische zaken kunnen een ander enorm helpen. Zoals het meenemen van wat boodschappen. Soms is het voor iemand (bijvoorbeeld in een kwetsbare groep) moeilijk om dit soort dingen te doen, terwijl het voor jou een kleine moeite is.

4. Ontzorg

Zie jij een moeder die het moeilijk heeft om thuiswerk en kinderen die thuis zijn van school te combineren? Heb jij toevallig vrije dagen? Ontzorg, door de kinderen mee te nemen om een flink eind te wandelen. Zie jij een oudere waarvan je weet dat ze het moeilijk vindt om goed voor zichzelf te blijven zorgen? Kook extra, voor jou zo gedaan, voor die persoon waarschijnlijk een wereld van verschil.

5. Maak een praatje

Een praatje, al is het maar over het weer, geeft de ander het gevoel dat hij of zij ertoe doet. Vermijd, vooral als je het notoir oneens bent met je gesprekspartner, moeilijke onderwerpen zoals de aanpak van corona. Want dat kan juist verwijdering geven. Gewoon een luchtig gesprekje kan al wonderen doen voor het gevoel van verbondenheid.

6. Laat weten dat je aan iemand denkt

Even een appje sturen, of even een belletje. Laat weten dat je aan de ander denkt. Iedereen vindt het fijn om door een ander ‘gezien te zijn’.

7. Geef en deel

Wat kun jij missen, waar een ander mogelijk iets aan heeft? Is het een kom zelfgemaakte soep? Een boek? Een fijne deken? Geef een ander iets. Al is het maar klein, en het hoeft niet eens iets materieels te zijn. Geven geeft jou een goed gevoel en geeft de ander óók een goed gevoel. Je kunt ook bijvoorbeeld doneren aan de voedselbank.

8. Stuur een kaartje

Een kaartje is een ontzettend lieve, persoonlijke attentie om te laten zien dat je oog hebt voor de ander. Helemaal in deze tijd, kan dat heel belangrijk zijn.

LEES OOK: WAAROM OM HULP DURVEN VRAGEN KRACHTIG IS…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *