Soms zijn er gevoelens die we liever niet zien. We voelen ons gefrustreerd, boos, verdrietig, machteloos. En dat zijn emoties die we ook zeker niet moeten wegstoppen. Maar hóe we ermee omgaan kan het verschil maken tussen erdoor verzwolgen worden en ermee om kunnen gaan.
Wat er vaak gebeurt met negatieve gevoelens die we moeilijk te handelen vinden; we sublimeren ze (extra voeden), maar dat heeft weinig zin. Daarmee groeien ze en gaan ze ons overheersen. Slechts geleid worden door de negatieve emoties is niet vruchtbaar. Je wordt er dan als het ware door overmand. Het ontdoet je van de mogelijkheid om helder te blijven en je ratio te betrekken bij je acties. Dat is jammer, want hoewel bijvoorbeeld woede een stuwende kracht kan zijn, is het ook vaak verwoestend en weinig constructief.
Als de wereld groot en overwhelming lijkt laten we ons makkelijker verzwelgen door wat we voelen
Veelal zoeken we antwoorden op onze vragen in emoties. En dan niet reflectief (wat doet dit met mij en wat zegt dat over mij?) maar búiten onszelf (ik ben boos, dus… ). Vooral als de wereld groot en overwhelming lijkt, is het bijna natuurlijk om ons te laten verzwelgen door wat we allemaal voelen. En dat mag er dan enerzijds niet zijn (pijn moet worden weggemaakt) en anderzijds voeden we het (wat ben ik bóós!).
Laat je emoties toe, maar durf ze ook te beschouwen
Oké, maar wat dán? Je emoties toelaten, maar ze óók durven beschouwen. Eerlijk, zonder jezelf te koppelen aan de emotie zelf en jezelf ermee te vereenzelvigen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want die emoties zijn er niet voor niets en ze zijn… emotioneel, duh. Maar het kán wel. En iedereen kan het trainen.
De eerste stap daarin is je bewust te worden van welke wolf je voornamelijk voedt. Say whut?
Een tijdje geleden kwam ik een bijzonder leerzaam filmpje tegen (zie helemaal onderaan). Het gegeven is simpel: welke ‘wolf’ geef jij de meeste aandacht? Hoe je kijkt naar een situatie bepaalt namelijk wat je ziet, en ook wat je voedt. En wat je voedt, dat groeit. Je laat het je overheersen, en daarmee geef je je macht weg.
Wil je daar meer over weten?
Geef je meer aandacht aan nieuwsgierigheid, compassie, betrokkenheid en liefdevol beschouwen, dan pak je de macht terug om goede beslissingen te maken. En wil je daar meer over weten, hoe je beschouwend kijkt naar de wereld, lees dan vooral het boek ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’, waarin dit op basis van verhaal recht uit de praktijk (namelijk mijn levensverhaal) wordt uitgelegd.
Succes!
LEES OOK: LESSEN VAN DE STOICIJNEN, ZO GA JE OM MET ONRUST…
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd.